Acasa > Articole > Doza De Realitate > DNA se ţine de capul lui David

DNA se ţine de capul lui David

Cristian David, fostul ministru de Interne, se află iar în vizorul procurorilor anticorupţie. Pentru a doua oară în acest an, Codruţa Kovesi, şefa DNA, îi cere voie lui Traian Băsescu să-i facă ex-liberalului încă un dosar penal. De această dată David este acuzat că ar fi primit mită o jumătate de milion de euro, în februarie 2008, şi că ar fi un priceput spălător de bani.

Potrivit comunicatului remis astăzi presei, „Faptele cu care Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată în cursul anului 2014 constau în aceea că ministrul David Cristian ar fi pretins, în anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunţător, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău. Totodată, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie”.
Ţinînd cont de afirmaţiile oficiale, logic ar fi să-ţi spui că o astfel de instituţie nu ar formula acuzaţii atît de grave, fie şi prezumptive, fără a avea deja probe temeinice şi dovezi cu care să le susţină. Dar asta nu înseamnă că nu lasă loc foarte multor semne de întrebare.

Primul şi cel mai important este de ce a fost făcut denunţul abia în 2014 dacă faptele s-au petrecut în perioada 2007 – 2008?

Cînd reprezentanţii ziarului „Sentinţa” au purces la acest drum, parcă deodată ar fi crescut un zid. Nici presa locală, nici avocaţii buzoieni contactaţi, nici parte dintre reprezentanţii autorităţilor de la vremea cînd se spune că s-au comis faptele nu par să fi auzit vreodată despre retrocedarea sau despre acordarea unui titlu de proprietate pentru o suprafaţă atît de mare de teren în intravilanul municipiului Buzău.

Şi atunci, în mod firesc, am adresat procurorilor DNA următoarele întrebări:
– De ce a fost făcut denunţul după atât de mult timp de la data comiterii faptelor?
– În ce a constat exact activitatea prin care fostul ministru a influenţat Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate şi ce motiv avea această comisie să încalce legea la solicitarea/ordinul ministrului?
– Câţi dintre membrii comisiei au contribuit la încălcarea legii în acest caz şi ce funcţii deţineau aceştia?
– Cui aparţinea terenul respectiv şi cui a fost acordat?
– De unde avea denunţătorul suma de 500.000 de euro şi cum poate dovedi că i-a dat ex-ministrului Cristian David aceşti bani?
– Având în vedere că în declaraţiile de avere ale fostului ministru/senator nu apar tranzacţii imobiliare, nici alte câştiguri care – fie şi însumate – să totalizeze suma declarată drept mită, în ce mod se poate demonstra că el a primit aceşti bani şi că a încheiat tranzacţii imobiliare fictive?
– Domnul Cristian David este singura persoană împotriva căreia se fac cercetări în această cauză?

Biroul de Presă al DNA a confirmat primirea solicitării şi dă asigurări că va răspunde în termenul legal. Oricum, întrebările nu se opresc aici.

Între timp, „Sentinţa” l-a contactat şi pe fostul ministru de Interne. Iată ce a răspuns Cristian David:
Nu am avut nici un fel de implicare in emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate, în con-secinţă nu există nicio premisă de a fi pretins nimănui nimic. Sunt surprins de momentul ales de un denunţător care şi-a „amintit” tocmai acum pretinse fapte din 2007”.

Ceva mai confuz de atît nu poate exista. Vom reveni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.