Acasa > Articole > Doza De Realitate > Doi fraţi decapitaţi

Doi fraţi decapitaţi

Mintea refuză să accepte. Şi totuşi, realitatea este aceasta: sîmbătă seara un predicator unitarian din Mediaş, spun anchetatorii, şi-a ucis cei doi copii. În biserica „lui”. Le-a tăiat gîturile.

De liniştea micului oraş s-a ales praful aproape de miezul nopţii. După ce omul care avea grijă de biserica unitarină a dat alarma: înăuntru, pe jos, erau trupurşoarele lipsite de viaţă şi pline de sînge ale celor doi fii ai predicatorului Cseh Denes. Cel mare avea şapte ani, iar cel mic – cinci. Plecaseră de-acasă cu cîteva ore înainte, împreună cu tatăl lor, să cumpere cîte ceva de la supermarket, reiese din primele informaţii.

Pentru că nu se mai întorceau, soţia predicatorului, bolnavă de mai mulţi ani de cancer intestinal, l-a sunat pe omul de serviciu să verifice dacă ai ei nu sînt, cumva, la biserică. Bărbatul i-a găsit doar pe cei mici… Amîndoi aveau gîturile tăiate. Şi oricît de puţină imaginaţie ai avea, nu poţi să treci peste faptul că unul dintre copii a fost obligat să asiste la asasinarea fratelui său.

Anchetatorii au presupus încă din prima clipă că autorul cumplitei fapte este chiar tatăl copiilor. Mai ales că acesta era de negăsit. N-au renunţat la ipoteză nici ceva mai tîrziu, cînd mecanicul unei locomotive a anunţat că a spulberat un om pe linia ferată ce trece prin apropierea bisericii unitariene. Resturile de îmbrăcăminte ale corpului sfîrtecat de locomotivă atestă că este vorba chiar despre Cseh Denes, 35 de ani, tatăl celor doi micuţi.
Procurorul Ioan Boţoc, de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Sibiu, cel care a preluat cazul, şi-a ţinut toată ziua ambele telefoane închise. Prin urmare e greu de ştiut pe ce s-a bazat azi-noapte, cînd a declarat pentru televiziuni că tatăl copiilor este autorul dublului infanticid. Să fi fost fapta previzibilă? Dacă da, cazul poate deveni unul de îngrijorarea naţională.

O explicaţie poate să vină doar din partea celor cîţiva vecini care au acceptat să vorbească puţin cu presa şi cu autorităţile. După ce a aflat că soţia lui este grav bolnavă, predicatorul, care nu mai avea nici o altă rudă, nici din partea lui, nici din partea soţiei, ar fi clacat nervos. Şi ar fi fost internat de mai multe ori la Spitalul de Psihiatrie din Târgu Mureş. Ultima internare, spun surse din cadrul anchetei,chiar în cursul acestei luni. Iar predicatorul ar fi plecat de la spital pe 25 iunie, în jurul orei 19.30. Întrucît externările se fac, de obicei, înainte de prînz, e de presupus că vineri seara Cseh a plecat din spital de capul lui.

Ce a urmat, se ştie.

Ce nu se ştie? Cel mai probabil, avînd în vedere cruzimea crimei, predicatorul era bolnav de schizofrenie. Chiar dacă nu ar fi fost decît internarea din această lună şi medicii tot ar fi trebuit să ştie. Iar dacă ei ştiau, cum se poate explica faptul că bolnavul a putut să plece acasă? Ce se poate face în cazul acestor bolnavi, ştiut fiind că maladia are o evoluţie fără manifestări aparente şi cu durată ce nu poate fi precizată, dar în momentul declanşării crizei aceştia devin adevărate pericole publice? S-ar fi putut face ceva pentru a împiedica asasinarea celor doi copii? Rămîne chestiunea schizofreniei o problemă nerezolvată pe plan mondial? Deocamdată, rămînem doar cu întrebările.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.