Acasa > Articole > Doza De Realitate > Grefier craiovean acuzat de corupţie

Grefier craiovean acuzat de corupţie

 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

TOADER ION-VICTOR, în stare de arest preventiv, grefier în cadrul Curţii de Apel Craiova, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– trafic de influenţă, în formă continuată,
– patru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi
– sustragere şi distrugere de înscrisuri,

BULUZ ANCA CONSTANŢA, persoană fără calitate oficială, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi

CREŢU DOMNICA DANIELA, avocat în cadrul Baroului Gorj, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2012, inculpatul Toader Ion-Victor, grefier la Curtea de Apel Craiova, prevalându-se de relaţiile pe care le are cu magistraţii judecători de la Curtea de Apel Craiova, a pretins suma totală de 40.500 euro, din care a primit efectiv 29.500 de euro de la un număr de 13 persoane, între care şi inculpata Buluz Anca Constanţa, susţinând că banii vor ajunge la judecătorii care vor adopta soluţii favorabile acestora sau unor apropiaţi ai lor. De asemenea, în unele situaţii, inculpatul a susţinut că va interveni la persoane din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală pentru a obţine un raport medico-legal de expertiză psihiatrică, din conţinutul căruia să rezulte că una dintre persoanele de la care a pretins banii nu are discernământ şi astfel nu va răspunde penal sau la Serviciul Permise şi Înmatriculări Auto pentru a-i procura un permis de conducere auto unei alte persoane.

În acest scop, Toader Ion-Victor a emis în fals 3 certificate de grefă din care rezulta că una dintre persoanele de la care a primit banii a formulat contestaţie în anulare împotriva unei hotărâri de condamnare cu închisoare, pentru ca respectiva persoană să nu execute pedeapsa. De asemenea, inculpatul a mai sustras dintr-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova un raport de expertiză psihiatrică pe care l-a falsificat menţionând în fals că persoana respectivă nu are discernământ.

La rândul său, inculpata Buluz Anca Constanţa i-a dat inculpatului Toader Ion-Victor suma de 5.000 de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii ce vor judeca dosarul în care era judecată şi asupra cărora inculpatul a lăsat-o să creadă că are influenţă. Buluz Anca Constanţa a fost ajutată de inculpata Creţu Domnica Daniela, avocat în cadrul Baroului Gorj, care a intermediat relaţiile cu Toader Ion-Victor, prezentându-i-l ca pe o persoană cu influenţă asupra magistraţilor judecători de la Curtea de Apel Craiova. Facem precizarea că, în cursul lunii martie 2011, procurorii din cadrul Biroului Teritorial Târgu Jiu al DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Buluz Anca Constanţa pentru prejudicierea unei bănci cu suma de 1.276.297,50 euro (detalii în comunicatul nr. 211/VIII/3 din data de 5 aprilie 2011).

La data de 9 noiembrie 2012, inculpatul a primit de la o persoană, în acelaşi scop, suma de 2.000 de euro, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.

La data de 10 noiembrie 2012, Tribunalul Dolj a dispus faţă de inculpatul Toader Ion Victor arestarea preventivă pe un termen de 29 de zile ( comunicatul nr. 815/VIII/3 din 10 noiembrie 2012).

La data de 10 noiembrie 2012, procurorii au luat faţă de inculpata Buluz Anca Constanţa măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioada de 30 de zile, interdicţie ce a fost prelungită.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.