Acasa > Articole > Doza De Realitate > Operatorii de telefonie mobilă au dat de dracu'

Operatorii de telefonie mobilă au dat de dracu'

La prima lectură a comunicatului dat astăzi de Consiliul Concurenţei ai zice că e veste bună: “CONSILIUL CONCURENŢEI A DECLANŞAT DOUĂ INVESTIGAŢII ÎN DOMENIUL TELEFONIEI MOBILE” ţipă titlul kilometric. Avînd ca temă posibile înţelegeri pe piaţa comercializării produselor preplătite de telefonie mobilă, acţiunea a fost împărţită în două. Prima parte a fost demarată “ca urmare a unei plângeri şi are ca obiect o posibilă înţelegere între Orange România SA şi distribuitorii acesteia de a nu vinde către anumiţi agenţi economici.
Cea de a doua investigaţie a fost declanşată din oficiu şi vizează posibile practici anticoncurenţiale prin stabilirea preţurilor de revânzare şi înţelegeri între agenţii economici implicaţi pe întreg lanţul de distribuţie al SC Orange România SA, SC Vodafone România SA şi SC Cosmote Mobile Telecommunications S.A.”.

Minunat! Mirobolant chiar, ai putea să spui dacă acelaşi Consiliu al Concurenţei nu ar avea grijă să te dezumfle în paragraful următor: “Autoritatea de concurenţă are în analiză, din anul 2006, un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de către companiile Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică de telefonie.

În cadrul acestor investigaţii, Consiliului Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate atât la sediile celor trei operatori de telefonie, cât şi ale unor distribuitori de produse preplătite de telefonie mobilă. Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurii specifice investigaţiei”.

Da, din 2006 are “autoritatea” în vizor această problemă şi documentele ridicate de la cei care te taxează după bunul lor plac pentru că foloseşti un mod de comunicare necesar. Din 2006 au trecut trei ani. Iar Consiliul Concurenţei – care “uită” să-l caute la dedesubturi şi pe Romtelecom, deşi este de acord că are “bube-n cap”-, recunoaşte că “înţelegerile de acest tip reprezintă o abatere de la principiul liberei concurenţe, având ca efect creşterea preţurilor şi reducerea posibilităţii de alegere a produselor de către consumatori”. Ce s-a întîmplat în această perioadă de cînd au fost demarcate verificările şi s-au constatat nereguli? Nimic! Pentru că trei ani s-au dovedit “insuficienţi”. Acum, însă, pentru că e campanie electorală, nu mai ţine. Iar peste o vreme, << “dacă aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurenţei va sancţiona companiile vinovate cu amenzi ce pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei>>.

Cînd s-ar putea obţine confirmarea, sau contrariul ei? La această întrebare răspunsul va veni, sigur, în scurt timp: adică cei care vor înţelege că e o perioadă “cu nevoi speciale”, sigur vor fi găsiţi “nepătaţi”. Şi se va constata că inclusiv în 2006, precum şi în anii următori, au respectat cu sfinţenie toate reglementările legale în domeniu ca şi pe cele ale Consiliului Concurenţei. Sau, măcar pot fi încadraţi între limitele referitoare la aplicarea politicii de clemenţă adoptată de acelaşi for în luna septembrie curent.

Ce se va întîmpla cu cetăţeanul simplu posesor de telefon mobil, cu abonament sau cartelă? La fel ca şi pînă acum, va plăti cît zice firma.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.