Acasa > Articole > Doza De Realitate > Premiu unic de la Sentinţa!

Premiu unic de la Sentinţa!

 

Premiu unic de la Sentinţa!

Lume, lume avem bani de dat!

Un mlion de euro persoanei care poate să DOVEDEASCĂ faptul că în România există măcar un bogataş care a făcut avere în mod cinstit. Atenţie! Este vorba despre bogătaşi.

 

Încă ceva: TVA este inclusă.

Demersul „Sentinţei”, aşa cum se poate vedea mai jos, este „susţinut” inclusiv de CSM. (Fără comentarii în privinţa redactării)

COMUNICAT

Privind confiscarea averilor ilicite – prioritate pentru România

CSM salută iniţierea unor proiecte legislative privind confiscarea extinsă şi anunţă că îşi va exprima avizul imediat ce proiectele vor fi trimise Consiliului.

La jumătatea lunii iunie a.c., CSM a înţeles să participe activ la proiectul de revizuire a Constituţiei, proiect care, practice, de câteva săptămâni este în dezbatere şi agenda publică.

Prin reprezentantul său – Preşedinte, CSM a subliniat necesitatea menţinerii reglementării cu privire la garantarea proprietăţii, aşa cum este ea prevăzută în actuala Constituţie, dar în acelaşi timp s-a manifestat public în direcţia prevederii unei excepţii în chiar textul Constituţiei – cazurile în care să opereze confiscarea averilor ilicite. Totodată, CSM a cerut celorlalte două puteri constituite în stat să procedeze la adoptarea de urgenţă a cadrului normativ necesar, la nivel legislativ, care să prevadă condiţiile, termenele şi procedurile de confiscare a averilor ilicite, în special pentru infracţiuni de corupţie şi infracţiuni privind criminalitatea organizată (trafic de persoane, trafic de droguri etc.).

Dezbaterea publică în jurul acestor idei a avut o reacţie pozitivă la nivelul celorlalte două puteri: Executivul, prin Ministerul Justiţiei, a pus în dezbatere publică un proiect de lege în acest sens la data de 05.07.2011 – http://www.just.ro/LinkClick.aspx?fileticket=6Ghkzb4PIfE%3d&tabid=93; Legislativul este deja sesizat cu o iniţiativă legislativă formulată în acelaşi sens.

CSM salută faptul că executivul şi legislativul au acceptat observaţiile exprimate de Consiliu în punctul de vedere tehnic întocmit în data de 15.06.2011 – http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/30_06_2011__42110_ro.doc. În felul acesta, CSM şi-a consolidat rolul de garant al independenţei justiţiei, exprimat, pe de-o parte, în legătură cu apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în concret a dreptului de proprietate licit dobândit; pe de altă parte, în legătură cu politicile pe care statul român trebuie să le ia în raport cu infracţiuni grave, cum sunt cele de corupţie şi de criminalitate organizată.
Nu putem să nu menţionăm, însă, pripa în care cel puţin o autoritate publică, care a comparat judecătorii cu cerşetorii – afirmaţie făcută la limita rezonabilităţii instituţionale, dar şi o mică parte a mediei au sancţionat poziţia publică a reprezentantului CSM cu privire la o chestiune tehnică, chestiune ce, iată, a fost validată ca fiind corectă nu numai de Curtea Constituţională, prin decizia din 17.06.2011, dar şi de iniţiativa Ministerului Justiţiei de a avansa un proiect de modificare a legislaţiei privind confiscarea extinsă, această din urmă poziţie fiind cea corectă pentru că Directiva–Cadru 2005/212 a Consiliului UE cere modificări la nivel legislativ şi nu constituţional.

Subliniem că CSM nu se implică în dezbateri politice şi nu sprijină proiecte politice, însă atunci când se pune problema apărării independenţei justiţiei şi statului de drept o va face întotdeauna aşa cum a făcut şi în cazul de faţă. Expertiza pe care o au autorităţile judecătoreşti va putea fi folosită oricând în mod pozitiv de celelalte puteri constituite în stat.

Judecător HORAŢIUS DUMBRAVĂ
PREŞEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.