Acasa > Articole > Doza De Realitate > Primar teleormănean declarat incompatibil

Primar teleormănean declarat incompatibil

AgenÈ›ia NaÈ›ională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către SITEAVU MINEL – GELU, primar al comunei Crîngu (judeţul Teleorman).

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010, referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, SITEAVU MINEL – GELU fiind informat, la datele de 09.10.2012 (confirmare de primire 11.10.2012), 13.11.2012 (confirmare de primire 15.11.2012), despre elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. La data de 04.12.2012, SITEAVU MINEL – GELU a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că SITEAVU MINEL – GELU s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18.06.2008 – 21.01.2013, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de primar al comunei Crîngu (judeţul Teleorman), cât şi calitatea de comerciant persoană fizică, reprezentant al unei întreprinderi familiale, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

La data de 18.06.2008, a fost validat mandatul lui SITEAVU MINEL – GELU, de primar al Comunei Crîngu, judeţul Teleorman, pentru mandatul 2008 – 2012, respectiv, la data de 15.06.2012, pentru mandatul 2012 – 2016.

În perioada 12.07.2005 – 21.01.2013, SITEAVU MINEL – GELU a deţinut calitatea de comerciant persoană fizică, reprezentant al „Siteavu Minel Întreprindere Familială”.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit prevederilor art. 87, alin. 1), lit. g) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, “funcţia de primar şi viceprimar, (…) este incompatibilă cu (…) calitatea de comerciant persoană fizică”.
Persoana faÈ›ă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcÈ›ie sau o demnitate publică, cu excepÈ›ia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcÈ›ie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicÈ›ia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive È™i irevocabile a hotărârii judecătoreÈ™ti de confirmare a existenÈ›ei unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităÈ›ii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanÈ›a de contencios administrativ.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităÈ›ii, confidenţialităÈ›ii, imparţialităÈ›ii, independenţei operaţionale, celerităÈ›ii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.

 

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE INTEGRITATE

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.