Acasa > Articole > Doza De Realitate > ÎPS Teodosie are dosar penal

ÎPS Teodosie are dosar penal

„Ochiul dracului” are atît de multă putere asupra feţelor bisericeşti încît „prea sfinţii părinţi” încalcă fără jenă chiar şi Decalogul. Exemple sînt nenumărate, mai ales în sînul BOR, dar cel care cosnfinţeşte astăzi situaţia este ÎPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, care, de astăzi, s-a ales cu supranumele de Şpagoveanul. Nu de alta, dar DNA l-a pus sub control judiciar pentru 60 de zile (măsură excepţională) pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false.

Un control …

Potrivit www.dezvăluiri.ro, „La finalul lunii august, procurorii DNA însoţiţi de inspectori APIA au descins în ferma Nazarcea pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate, nu doar pe hârtie. Pe hârtie, Arhiepiscopia Tomisului stătea bine, deoarece reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au declarat că în ultimii şase ani, clericii au luat aproximativ 1,2 milioane de lei ca subvenţie pentru culturile de pe cele 350 de ha. Doar că, în teren, reprezentanţii APIA, DNA şi cei ai Arhiepiscopiei Tomisului nu au mai găsit mare lucru nici din livadă, nici din vie. Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase Arhiepiscopiei Tomisului prin Hotărârea de Guvern 300/2002. Atunci executivul a decis transmiterea terenului agricol în suprafaţă de 350 ha (viţă-de-vie şi livadă n.n), proprietate privată a statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţă Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Tomisului. De asemenea, aceeaşi hotărâre prevedea şi transmiterea cu plată a imobilului "Grup Social Culme", având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din proprietatea Societăţii Comerciale "Nazarcea-Ovidiu" – S.A., cu sediul în municipiul Constanta, în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţă Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Tomisului.

Grupul Social Culme era compus din: pavilioane, dormitoare, magazii, şoproane, cantine, băi, rezervoare, instalaţie electrică, alee acces la activul "Grup Social Culme", alee acces la cantină, cămine, împrejmuire gard din beton – suprafaţa construită = 10.230,86 mp.

Pentru ca darul să fie deplin, acelaşi Guvern, prin Hotărârea 299/2002 (deci, anterioară celeilalte) alocă suma de 3 miliarde lei Arhiepiscopiei Tomisului pentru achiziţionarea unui imobil (adică, pentru cumpărarea Grupului Social Culme). Pe scurt, Arhiepiscopul Tomisului a primit 350 de hectare de teren şi o fermă de la apropiatul său, Adrian Năstase. Cum arată Ferma Nazarcea după 13 ani de folosinţă a ei de către Arhiepiscopie? Livada defrişată pe suprafeţe mari, iar viţa-de-vie lăsată să se sălbăticească în mare măsură. Ceea ce a fost una dintre fermele etalon ale României, pare acum o fermă părăsită, jefuită şi nelucrată. În schimb, bisericile constănţene vând vin de Nazarcea din anii de glorie ai fermei, 2001- 2002”.

… un dosar
Ca urmare a controlului, astăzi DNA a început urmărirea penală atît împotriva arhiepiscopului, cît şi a cinci dintre colegii săi. Din comunicatul dat publicităţii rezultă că „
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17 octombrie 2016, faţă de inculpatul

PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– luare de mită,
– folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii:

BECA STERE, MALAXA BOGDAN-PETRIŞOR, NADOLEANU GHEORGHE, COJOCARU CIPRIAN-IOAN, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

ŞTEFAN AURELIAN, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.
În declaraţiile prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.
De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară.
Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).

În primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro.
Banii respectivi au fost primiţi în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Petrescu Teodosie, trebuie să respecte următoarele obligaţii:
– să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
– să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei,
– să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
– să nu desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi,
– să nu se apropie de ceilalţi suspecţi/inculpaţi din dosar, de martori, experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia.

Inculpatului Petrescu Teodosie i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului şi suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 şi 307 Cod de procedură penală”.

Cîinii latră, ursul trece

Contactată telefonic, Arhiepiscopia Tomisului a preferat să se abţină de comentarii. Situaţia, însă, nu-l pune în prea mare încurcătură pe înaltul ierarh. El va avea voie să oficieze slujbe în continuare. Prerogativele Arhipeiscopiei Tomisului vor fi preluate de vicarul Cosma Mitu, stareţul Mănăstirii Peştera Sfântului Andrei, iar prerogativele sale din cadrul Mitropliei Munteniei şi Dobrogei vor fi preluate de Patriarhul Daniel.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.