Acasa > Articole > Doza De Realitate > Traficanţi de carne vie trimişi în judecată

Traficanţi de carne vie trimişi în judecată

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial (B.T.) Covasna au finalizat ancheta în cazul grupării criminale specializată în trafic de persoane, condusă de Ghiorghică Mihaly, unul dintre capii lumii interlope din judeţul Covasna. Astfel, procurorii DIICOT au dispus ieri, 22 iulie 2014, trimiterea în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi constituire a unui grup infracţional organizat, a inculpaţilor:

1.Gheorghică Mihaly, 36 de ani, din Sfântu Gheorghe, aflat în stare de arest preventiv

2.Gavriliţă Silviu, 33 de ani, din Sfântu Gheorghe, aflat în stare de arest preventiv

3.Nistor Gabriella, 28 de ani, din Sfântu Gheorghe, în stare de libertate sub control judiciar

4.Nistor Zsuzsanna, 26 de ani, din Sfântu Gheorghe, în stare de libertate sub control judiciar

5.Bogdan Maria, 53 de ani, din Sfântu Gheorghe, în stare de libertate sub control judiciar

6.Darab Sandor, 33 de ani, din localitatea Gyal, Ungaria, în stare de libertate.

Din probatoriul administrat în dosar, a rezultat că în vara anului 2010, inculpaţii Ghiorghică Mihaly, Nistor Gabriella şi Darab Sandor şi au luat hotărârea să constituie un grup infracţional organizat în scopul comiterii pe teritoriul Greciei a infracţiunii de trafic de persoane, urmând ca femeile care urmau să fie racolate prin diferite metode de inducere în eroare să fie obligate la practicarea prostituţiei fie din cauza stării de vulnerabilitate în care urmau să fie aduse, fie din cauza constrângerii fizice sau morale care urma să fie exercitată aspra lor.

Câştigurile realizate în urma exploatării persoanelor vătămate urmau să fie împărţite între membrii grupării, iar în realizarea scopului infracţional comun, membrii grupării urmau să acţioneze coordonat, respectând ierarhizarea şi prin stabilirea aportului concret al membrilor la funcţionarea grupului infracţionl organizat.

Grupul infracţional organizat a fost constituit şi a funcţionat în perioada 2010 – 2012, în mai multe nuclee, pentru a minimaliza posibilitatea destructurării lui, în situaţia în care o parte dintre membri ar fi fost descoperiţi de organele judiciare, după cum urmează:

1.În primul nucleu activau iniţial inculpaţii Gheorghică Mihaly şi Nistor Gabriella care aveau rolul de a recruta prin înşelăciune persoanele vătămate pe care tot ei le transportau din România în Grecia.

2.În al doilea nucleu activau inculpaţii Nistor Gabriella şi Darab Sandor care şi-au asumat rolul de a găzdui în Salonic persoanele vătămate, iar inculpatul Darab Sandor mai avea rolul de a transporta persoanele vătămate de la locul de cazare la stabilimentele unde practicau prostituţia. Ambii inculpaţi s-au ocupat de îndeplinirea la autorităţile din Grecia a formalităţilor legate de obţinerea pe numele persoanelor vătămate a documentelor în baza cărora urmau să practice prostituţia.

De asemenea, inculpaţii Nistor Gabriella şi Darab Sandor intermediau „angajarea” persoanelor vătămate la stabilimente, iar inculpata Nistor Gabriella şi, în unele situaţii, inculpata Nistor Zsuzsanna erau cele care exercitau supravegherea lor pentru ca toate câştigurile să le fie predate la sfârşitul zilei.

3.Din al treilea nucleu fac parte inculpaţii Nistor Zsuzsanna şi Gavriliţă Silviu care, pe parcursul existenţei grupului infracţional organizat, au aderat la acesta, exercitând, în cazul inculpatului Gavriliţă Silviu acte de recrutare prin inducerea în eroare şi transport în cazul unor persoane vătămate, iar în cazul inculpatei Nistor Zsuzsanna rolul de adăpostire în cazul unor persoane vătămate şi exploatare a lor prin obligarea la practicarea prostituţiei.

Deosebit de important este faptul că prezenţa inculpatului Ghiorghică Mihaly în preajma persoanelor vătămate, ca şi concubin al inculpatei Nistor Gabriella, era de natură să inducă persoanelor vătămate o stare de temere, având în vedere reputaţia de „cap al lumii interlope” la nivelul judeţului Covasna, al cărui comportament violent este de notorietate.

Totodată, actele de inducere în eroare sau de menţinere în această stare a persoanelor vătămate au fost în unele cazuri exercitate, simultan sau succesiv, de mai mulţi membrii ai grupului infracţional organizat, scopul fiind acela ca, prin asemenea metode, persoanele vătămate să poată fi exploatate mai uşor.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că la începutul anului 2012, inculpatul Ghiorghică Mihaly a traficat chiar şi o minoră pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, ulterior propunându-i să practice prostituţia în favoarea lui, pe teritoriul Greciei.

Cu titlu de exemplu, una dintre victimele traficului de persoane care a practicat prostituţia în favoarea grupării în perioada septembrie 2010 – martie 2011 a generat un câştig estimat la circa 80.000 de euro, bani din care nu i-a revenit nici o sumă. Pe toată perioada, victima a fost ameninţată cu violenţa fizică de către inculpaţii Ghiorchică Mihalu şi Nistor Gabriella, în ultimă instanţă tânăra fiind ameninţată că dacă refuză să se mai prostitueze părinţii acesteia vor fi informaţi cu privire la activitatea ruşinoasă pe care o desfăşurase. Inculpatul Darab Sandor avea rolul de a o transporta pe victimă de la locul de cazare la club şi înapoi, exercitând totodată şi supravegherea acesteia. Ulterior, în perioada martie – aprilie 2011, victima a fost vândută de inculpaţii Gheorghică Mihaly şi Nistor Gabriella unor cetăţeni ruşi care au obligat-o, la rândul lor, să practice prostituţia. Tânăra a reuşit să iasă de sub influenţa lor abia în cursul lunii mai 2012, cu ajutorul unui cetăţean grec.

Zece dintre victimele acestui grup infracţional organizat s-au constituit părţi civile în cauză, dar multe alte persoane traficate au renunţat la a se constitui părţi civile în proces.

Din sumele obţinute din activitatea infracţională Gheorghică Mihaly a transferat 62.000 de euro către Bogdan Maria şi Gheorghică Vasile şi din alţi 83.847 de euro, inculpatul şi-a achiziţionat bunuri, după cum urmează:

➢la data de 10.10.2011 spaţiu comercial (110 MP) situat în mun. – Sfântu Gheorghe

➢autoturism marca Audi A8, la data de 09.08.2010

➢autoturism marca Mercedes Benz S320 CDI, la data de 19.02.2013

➢teren intravilan situat în mun. Sfântu Ggheorghe de 222 MP, la data de 06.10.2011

➢apartament situat în mun. Sfântu Gheorghe, (21 MP), la data de 26.08.2010

➢apartament situat în Covasna, (45 MP), la data de 10.02.2010

Acelaşi inculpat a transferat bunuri cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri. În fapt, în cursul lunii august 2012, inculpatul Gheorghică Mihalyi a înstrăinat, cu ajutorul inculpatului Gavriliţă Silviu, către o altă persoană un autoturism marca BMW cu numărul de înmatriculare care îi aparţinea inculpatei Nistor Gabriella pentru a disimula adevărata provenienţă a bunului. În cursul lunii februarie 2013, a înstrăinat, către aceeaşi persoană un autoturism marca Audi A8 cunoscând că autoturismul este urmărit de autorităţile judiciare din Grecia. Inculpatul este acuzat şi de săvârşirea infracţiunii de „ dobândirea de bunuri cunoscând, că provin din săvârşirea de infracţiuni”, constând în aceea că, în cursul lunii august 2012, a dobândit de la inculpata Nistor Gabriella suma de 1.000 euro cunoscând că provine din exploatarea a două victime.

Conturile deschise de inculpatul Gheorghică Mihaly la patru unităţi bancare din România erau administrate de inculpate Bogdan Maria, conform probelor administrate în dosar.

Inculpata Bogdan Maria, căreia i-au fost transferaţi bani proveniţi din infracţiuni(cei 62.000 de euro), din banii trimişi de inculpatul Ghiorghică Mihaly, în perioada 2010 – 2013 a achiziţionat un teren extravilan în suprafaţă de 17.300 mp situat în com. Arcuş, jud. Covasna, un teren intravilan în suprafaţă de 2.984 mp situat în municipiul Sfântu Gheorghe – pe care îl deţine împreună cu împreună cu numitul Ghiorghică Vasile; un garaj situat în Sfântu Gheorghe. Totodată, în perioada 2010-2013, inculpata Bogdan Maria a încasat – prin intermediul unei societăţi de transferuri monetare – suma netă de 8.500 euro ( suma trimisă care include şi comisionul fiind de 11.019,41 euro) banii fiind expediaţi din Grecia de Darab Sandor şi suma de 1.400 euro( suma trimisă care include şi comisionul fiind de 1.857,27 euro) de la Ghiorghică Mihaly.

Procurorii DIICOT – BT Covasna au instituit măsuri asigurătorii asupra imobilelor inculpaţilor, punând sub sechestru asigurător şi sumele prezente şi viitoare din conturile inculpatei Bogdan Maria, precum şi bijuteriile din metale preţioase ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare. Au fost totodată indisponibilizate şi două autoturisme de lux.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Covasna, instanţă care a menţinut astăzi, 23 iulie 2014, măsurile preventive dispuse anterior în ceea ce priveşte patru dintre inculpaţi, faţă de inculpata Bogdan Maria dispunând ridicarea măsurii controlului judiciar.

Cazul a fost instrumentat împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna, având suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, precum şi sprijinul autorităţilor judiciare din Grecia şi Ungaria.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.