Acasa > Articole > Editorial > Casa Regală republicană

Casa Regală republicană

 O vorbă din bătrîni spune aşa: Doamne, dă-i minte cui n-are, ori ia-i-o şi cîtă are. Zicala e mai valabilă ca oricînd în cazul lui Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor care şi-a propus nici mai mult, nici mai puţin decît să înfiinţeze instituţia republicană Casa Regală.

Potrivit lui Dragnea, „Se poartă discuţii care vor fi finalizate în aceste zile cu reprezentanţii Casei Regale pentru a se găsi care este forma, în primul rînd constituţională şi în al doilea rând firească, în care poate fi adoptată legea privind statutul Casei Regale. Nu e vorba de legea în sine, e vorba de dacă sau nu se înfiinţează prin lege o instituţie care să fie numită Casa Regală”.

Dacă pînă acum guvernanţii intenţionau să-i acorde casei Regale statutul de ONG, adică de persoană juridică de utilitate publică, mai nou Dragnea spune că se doreşte găsirea unei formule prin care aceasta să fie transformată în instituţie a statului. Aşa cum este Preşedinţia, Parlamentul, un minister, o prefectură etc.

E drept că şi ca ONG, ar fi fost abonată la bani publici, dar dacă va deveni instituţie de stat bugetul Casei Regale republicane ar fi mult mai consistent.

Iar cuplul Duda nu pare deloc străin de toate demersurile care se fac în acest scop, un argument în acest sens constituindu-l numeroasele „vizite regale” (cum sînt anunţate pe site-ul oficial al Casei regale) nu, aşa cum ar fi de aşteptat, la spitale, orfelinate etc, ci la tot felul de instituţii ale statului, precum Banca Naţională, Televiziunea Română, Jandarmeria, Agerpres, Primăria Capitalei, Radioul public, Brigada militară „Mihai Viteazul”, sau chiar organizează „Seara Palatului Elisabeta dedicată Televiziunii Române”.

Dacă Dragnea va găsi soluţia – şi cel mai probabil o va face – să inventeze Casa Regală republicană, rămâne de văzut ce rol le-a rezervat lui Radu Duda şi consoartei sale, Margareta. Dar şi mai important este dacă aceştia vor arăta că au onoare şi nobleţe regală şi vor refuza, sau vor dovedi, încă o dată, neam-prostie… 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.