Acasa > Articole > Investigatii > Cine vrea capul judecătorului Horaţius Dumbravă?

Cine vrea capul judecătorului Horaţius Dumbravă?

 

Cineva pare să fie foarte nemulţumit de numirea judecătorului Horaţius Dumbravă în fruntea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Pentru că este primul preşedinte fără „bube-n cap”, pentru că nu are gaşcă, pentru că a activat în zona ONG-urilor şi asta l-a învăţat cu adevărat ce înseamnă democraţia şi transparenţa? Greu de spus. Sigur e doar un lucru. Cei care nu-l iubesc pe Horaţius Dumbravă au avut grijă să i-o planteze în preajmă pe Monica Prejmereanu. Nici nu s-ar fi putut găsi o soluţie mai sigură de a periclita nu doar activitatea şi imaginea preşedintelui CSM, ci chiar a instituţiei. Pentru că doamna comisar Prejmereanu a fost numită purtător de cuvînt al CSM.

 

Cine este Monica Prejmereanu

 

Pe site-ul CSM, la rubrica „Purtători de cuvânt”, figurează Monica Prejmereanu. Exceptînd datele de contact, care au fost modificate la începtul lunii februarie a acestui an, nu poţi găsi nici o altă informaţie despre doamna respectivă. Contactat telefonic preşedintele Horaţius Dumbravă a evitat cu diplomaţie să spună cine „i-a băgat-o pe gît” la numai cîteva zile după plecarea din instituţie a fostului purtător de cuvînt şi şef al Serviciului de relaţii cu publicul, registratură, secretariat şi arhivă, Cecilia Morariu.

Că Monica Prejmereanu i-a fost sugerată sau impusă lui Horaţius Dumbravă nu încape îndoială. El a lucrat întotdeauna în judeţul Mureş şi, ca atare, era greu să ştie despre existenţa acesteia. Nu de alta, dar, deşi a ajuns deja la gradul de comisar în cadrul MAI, Monica Prejmereanu este cvasi necunoscută şi printre colegii de la DGIPI, unde şi-a desfăşurat activitatea ani de zile. La fel de obscur este şi modul în care a ajuns să fie şef al Serviciului Afaceri Externe, Parlamentare şi Relaţii Internaţionale (SAEPRI), din cadrul IGPR, funcţie pe care o ocupa cel puţin la sfîrşitul anului 2010, aşa cum rezultă atît din declaraţia de avere, precum şi dintr-o discuţie telefonică în care a precizat că „în ce mă priveşte nu sînt făcute încă modificările corespunzătoare pe site-ul CSM deoarece formele de transfer şi detaşare (!?) de la IGPR durează cam două luni de zile”.

În schimb, salariaţii cu vechime în cadrul DGIPI – mai ales de la nivelele superioare ale ierarhiei -, nu au nici măcar o vorba bună la adresa ei. Dimpotrivă. Atît ca om, cît şi ca profesionist.


Solicitare clară – răspuns în dorul lelii

 

Ca profesionist în ale comunicării, deja şi-a „dat examenul” şi la CSM, unde, o dată finalizate formele de „transfer şi detaşare” urmează, potrivit lui Horaţius Dumbravă, să preia oficial funcţia de şef al Serviciului de relaţii cu publicul, registratură, secretariat şi arhivă şi rolul de purtător de cuvînt. Cît de potrivită este Monica Prejmereanu pentru aceste activităţi rezultă şi din modul în care s-a achitat de sarcină la o solicitare de informaţii publice care i-a fost adresată în format electronic de ziarul Sentinţa în dimineaţa de 9 martie 2011.

Solicitare informatii publice

 

Aşa cum rezultă din datele publicate pe site-ul CSM, la data de 24 ianuarie 2011 a fost publicat un anunţ de „Achiziţie servicii de furnizare streaming (filmarea şedinţelor de Plen şi transmiterea acestora)”. Este a doua achiziţie efectuată în cursul acestui an, deci, implicit, se poate considera că a fost considerată necesitate stringentă.
Întrebările pe care doresc să le adresez sînt următoarele:
– Din ce motiv a fost considerată necesară achiziţionarea urgentă a acestor servicii?
– De ce prin cumpărare directă şi nu prin licitaţie publică?
– Ce frecvenţă au şedinţele de plen şi în cîte locaţii urmează să fie transmise cu ajutorul acestor aparaturi (cîţi utilizatori finali există şi care sunt aceştia)?
– Existenţa acestui streaming presupune şi echipamente suplimentare în vederea conexiunii cu utilizatorii finali?
– Ce condiţii trebuia să îndeplinească participanţii potrivit caietului de sarcini pentru a fi eligibili, exceptînd preţul cel mai scăzut? (Aş putea să obţin o copie a caietului de sarcini)?
– Pentru ce perioadă este valabil contractul încheiat cu S.C. Show Time Prod SRL?
– Care sînt ceilalţi trei ofertanţi şi preţurile propuse de aceştia?
– Cind au fost alocati banii pentru aceasta achizitie in bugetul CSM?
– Plata se va face pentru fiecare transmisie in parte, a fost deja efectuata sau urmeaza sa fie facuta la finalul contractului?
– Orice alte informaţii utile pe această temă.

 

Vă mulţumesc şi sper să pot obţine răspunsurile în maximum 24 de ore”.

Referirea la ceilalţi „trei ofertanţi”, necîştigătorii, vine din faptul că în documentul de atribuire scrie clar că s-au primit patru oferte. Cu toate acestea, în scrisoarea de răspuns, Monica Prejmereanu menţionează doar trei: respectiv „SC Imaginea ta – Răzvad Dâmboviţa, SC Studioset Production SRL şi SC Show Time Prod SRL”, ultima fiind desemnată şi cîştigătoare datorită preţului cel mai mic. Cum s-a volatilizat a patra firmă ofertantă…?
Referitor la numărul de utilizatori finali şi cine sînt aceştia, necesitatea unor echipamente periferice, justificarea gradului de urgenţă al achiziţiei, purtătoarea de cuvînt nu catadicseşte să răspundă. În schimb, bate cîmpii pe aproape două pagini despre tot felul de reglementări referitoare la faptul că CSM a acţionat după cele mai stricte criterii legale cînd a procedat la această achiziţie, toate aceste precizări avînd o singură menire:” Pentru o mai bună înţelegerea a procedurii urmate”.

 

Despre „preţul corect” oferit de firma lui Adrian Dinescu şi cine este în fapt SC Show Time Prod SRL într-un episod viitor. Deocamdată mai rămîne de remarcat doar faptul că pentru a da un răspuns parţial şi în doi peri Monica Prejmereanu, purtătorul de cuvînt al CSM a avut nevoie de cinci zile!!! În plus, pare să fie destul de complicat să-şi asume răspunderea pentru ceva, astfel încît pînă şi pentru o banală solicitare pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informţiile de interes public aceasta apelează tot la sprijinul preşedintelui Horaţius Dumbravă.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.