Acasa > Articole > Investigatii > Şeful ISCIR Braşov, reţinut, încătuşat… eliberat

Şeful ISCIR Braşov, reţinut, încătuşat… eliberat

 

Obtuzitate judecătorească sau lipsă de profesionalism a procurorilor DNA? Acestea sînt întrebările pe care ajungi să ţi le pui tot mai des cînd vine vorba despre persoane acuzate că au comis infracţiuni din sfera corupţiei. Cel mai recent exemplu a fost oferit astăzi, cînd judecătorii Tribunalului Braşov au dispus cercetarea în stare de libertate a lui Gheorghe Camen, inspector şef în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) – Inspectoratul Teritorial Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de luare de mită.

 

Acuzarea

 

Potrivit comunicatului DNA remis astăzi presei, „În perioada 2010 – 22 iunie 2011, inculpatul Camen Gheorghe, în calitate de inspector şef în cadrul ISCIR – Inspectoratul Teritorial Braşov, a pretins şi primit, în trei rânduri, de la un denunţător director la o societate comercială care organizează cursuri de formare profesională în meseriile de stivuitorist şi macaragiu, sume de bani care nu i se cuvin totalizând 5.375 lei, pentru ca în schimb să-i semneze avizul de deschidere a cursurilor respective.


Astfel, Camen Gheorghe a pretins iniţial un procentaj de 10% din valoarea contractului încheiat cu fiecare cursant şi a primit de la denunţător sumele de 875 lei pentru avizarea cursului din anul 2010 şi, respectiv, 1.500 lei pentru cursul deschis la data de 10 ianuarie 2011.


Pentru următorul curs organizat de societatea comercială reprezentată de denunţător, în luna mai 2011, inculpatul Camen Gheorghe a condiţionat acordarea avizului de deschidere de predarea sumei de 100 lei pentru fiecare participant, solicitare acceptată de denunţător. În aceste condiţii, Camen Gheorghe a emis avizul înainte de împlinirea termenului impus de lege, iar la data de 30 mai 2011 a participat la deschiderea de curs, ocazie cu care a primit de la denunţător suma de 1.000 lei, stabilind să încaseze şi restul banilor, corespunzător celor 28 de cursanţi, până la examinarea finală.


La data de 22 iunie 2011, inculpatul Camen Gheorghe a primit de la denunţător suma de 2.000 lei (mai mare decât cea pretinsă iniţial pentru cursul în desfăşurare), fiind prins în flagrant delict de procurorii anticorupţie
”.

 

Ce nu s-a spus

 

Denunţătorul, director de societate comercială, este Lăcrămioara Roşca Metaxa, reprezentantul Şcolii Hilda, din Braşov. Înfiinţată încă din anul 2001, Şcoala Hilda oferea cursuri de limbi străine, de calificare şi recalificare în cele mai diverse meserii. Printre acestea, inclusiv cursurile de motostivuitorist la care face referire comunicatul DNA.

Ce omite DNA, dar a descoperit presa locală, este faptul că Şcoala Hilda avea probleme de mai multă vreme. Astfel, plecînd de la sesizările făcute de mai mulţi oameni care au plătit aceste cursuri în anul 2009, dar nu au obţinut atestatele ce le-ar fi permis să îşi ia o slujbă nici măcar în 2010, jurnaliştii braşoveni au aflat că Şcoala Hilda nu ar fi avut cum să îşi onoreze promisiunea deoarece era datoare vîndută tocmai la ISCIR (pe lîngă cîteva bănci). „Dezvăluirea” a venit, la vremea lui iunie 2010, tocmai din partea lui Gheorghe Camen, care arăta că „Firma respectivă are la noi o datorie de peste un miliard de lei, facturile nefiind plătite din august 2009, astfel că a am acţionat-o în judecată. Ei sunt acum în insolvenţă, iar potrivit legislaţiei, lichidatorul trebuie să achite în primul rând datoriile către stat, apoi ceilalţi creditori, printre care suntem şi noi”.

Deşi aflată în insolvenţă, Şcoala Hilda a continuat să racoleze persoane dornice de calificare. Prin urmare, nu e de mirare că numărul celor ţepuiţi a crescut. Dovadă este şi acest mesaj publicat pe forum de una dintre victime: (5 Februarie 2011 21:08 ) „Au ajuns mult prea departe (Mihaela B.)
Eu mi-am platit integral cursul de INSPECTOR RESURSE UMANE la sfarsitul lunii august, si de atunci vorbesc aproape saptamanal cu "doamna" Lacramioara Rosca Metaxa la telefon, insa se pare ca fara niciun rezultat. Nu am vazut niciun profesor, niciun suport de curs, insa am auzit multe, prea multe in tot acest timp de la dumneaei. Ca saptamana viitoare vom incepe, ca cealalta saptamana lucrurile se vor schimba, etc… Si totusi, 550 RON nu sunt de ici, de colo. Sper din suflet ca macar cei care mai iau in calcul asa numita "Scoala Hilda" sa nu mai faca enorma greseala de a da niste bani risipiti in van… cei care au urechi sa auda, sper sa o si faca”.
În speranţa că vor reuşi măcar să-şi recupereze banii, dacă despre cursuri sau diplome nici nu mai putea fi vorba, mulţi dintre aceştia s-au adresat Protecţiei Consumatorului şi, mai apoi, instanţei. Fără rezultat.

 

Întrebări

 

Cum de „nu ştiau” nici inspectorul şef Camen, nici procurorii despre faptul că Şcoala Hilda nu mai are voie să organizeze cursuri întrucît a fost dizolvată ca urmare a falimentului? De ce nu poate fi contactat nimeni de la Şcoala Hilda deşi pe internet apare „activă”? Cum s-a ajuns la denunţarea inspectorului hrăpăreţ dacă părţile erau complice de atîta vreme? De ce „nu ştiau” procurorii anticorupţie şi despre faptele dinainte de 2010 ale lui Gheorghe Camen? De ce au considerat magistraţii braşoveni, azi – 23 iunie 2011 -, că nu se impune arestarea acestuia?

 

Pentru că, la capătul mai multor ore de audieri, aceasta a fost soluţia Tribunalului Braşov: inculpatul Gheorghe Camen va fi cercetat în stare de libertate.

 

Linkuri utile:

http://www.mytex.ro/texpert/reportaje/print/zeci-de-brasoveni-au-fost-tepuiti-de-o-agentie-de-formare-profesionala_257032.php

 

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:x8jPLbVvazQJ:www.asistenta-juridica.eu/prot_consumatorului.php%3Fid%3DBrasov+scoala+hilda&cd=42&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&client=firefox-a&source=www.google.ro

http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=62&d=NjIwMDAwMDAwMDAzODk5MQ**

http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=62&d=NjIwMDAwMDAwMDAzNTgwMQ**

http://portal.just.ro/InstantaDosar.aspx?idInstitutie=62&d=NjIwMDAwMDAwMDAzNDUyOA**
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.