Acasa > Articole > Investigatii > Pedeapsă justă sau revanşă?

Pedeapsă justă sau revanşă?

Lumea sportului este, din nou agitată. De această dată apele s-au tulburat în zona unde se împart pumni, la propriu, adică în box. Iată, însă, că, uneori, forţa pumnilor poate fi înlocuită cu cea a puterii dată de funcţie, ori cu cea a vorbelor. Este şi cazul lui Rudel Obreja, care a fost suspendat pentru o perioadă de 11 ani de către AIBA. Fosta glorie a boxului românesc declară că această situaţie nu ar fi existat niciodată dacă nu ar fi făcut declaraţii publice acuzatoare.

Decizia Comisiei de Disciplină a Asociaţiei Internaţionale de Box Amator (AIBA) i-a fost comunicată lui Obreja printr-un email trimis avocatei sale. Potrivit documentului, preşedintele Federaţiei Române de Box (FRB), Rudel Obreja, a fost sancţionat cu suspendarea pentru o perioadă de 11 ani deoarece nu a respectat o sancţiune anterioară prin care era suspendat vreme de doi ani. Totodată Obreja, care este şi vicepreşedinte al AIBA, trebuie să plătească şi o amendă de 20.000 de franci elveţieni. O altă amendă a fost aplicată FRB, valoarea acesteia fiind de 15.000 de franci elveţieni. La această pedeapsă AIBA a adăugat suspendarea Federaţiei pentru o lună şi „interzicerea organizării oricărei competiţii sub egida AIBA până când Federaţia Română de Box va furniza o probă formală că se va alinia la regulamentele tehnice şi competiţionale ale AIBA, în special în ce priveşte folosirea căştilor de protecţie în timpul competiţiilor desfăşurate sub sigla sa”.

Motivarea oficială

Comunicatul AIBA precizează că organismul disciplinar al forului mondial a dictat sancţiunea întrucît Obreja a decis ca la finalele Cupei României de la Iaşi din 2009 să se boxeze fără căşti, „această măsură reprezentând o serioasă violare a regulilor tehnice ale AIBA, mai precis art. 45 din Codul disciplinar. Pentru această faptă, suspendarea va începe după încheierea suspendării în curs, care a debutat anul trecut, astfel că, practic, Rudel Obreja este suspendat 13 ani. Costurile acestei proceduri vor fi acoperite în solidar de Rudel Obreja şi FR Box, iar un eventual apel nu va îndepărta caracterul executoriu al acestor decizii”.
De asemnea, AIBA îl acuză pe Obreja că ar fi prezentat probe falsificate Comisiei de Disciplină, în scopul de a o îndrepta pe o pistă greşită.

Reacţie

La scurt timp după aflarea veştii, Rudel Obreja a delarat în exclusivitate pentru Sentinţa: „Tot ce mi se întîmplă este doar o răzbunare a celor de la AIBA pentru faptul că în timpul jocurilor olimpice de la Beijing am organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia am vorbit despre toate furturile comise chiar de către conducătorii acestui for. E adevărat că nu am fost lăsat să-mi termin discursul, mi-a fost tăiat microfonul şi mi-au stins lumina, dar am apucat să spun destule lucruri, iar acestea nu au rămas fără efect. În ce priveşte documentele false pe care sînt acuzat că le-am prezentat Comisiei de Disciplină, nici măcar nu înteleg despre ce e vorba. Ei spun că la campionatul naţional din 2009 boxerii ar fi luptat fără căşti. Nu e nimic adevărat. Competiţia respectivă a respectat toate regulile, iar meciurile în care s-a jucat fără căşti şi apoi au fost postate pe internet (asta fiind „dovada” AIBA), au fost meciuri neoficiale, mai mult pentru public. Ce documente aş fi putut să prezint cîtă vreme eu, prin intermediul FRB, eram organizatorul competiţiei? Sau de ce le-aş fi falsificat?”.

Sfîrşitul nu-i aici

Obreja spune că pînă luni va face apel la decizia de suspendare, el avînd la dispoziţie două căi de atac, respectiv Comisia de Apel („adică tot ei”) şi Tribunalul de Arbitraj Sportiv. „Nu mă aştept să am cîştig de cauză, pentru că ei sînt mînă în mînă. Ce nu par să observe aceşti domni este faptul că eu nu sînt doar vicepreşedinte al AIBA, care are legătură doar cu boxul pentru amatori, ci şi preşedinte al Federaţiei Române de Box, iar asta nu mai intră sub incidenţa AIBA, deci mai am o serie întreagă de activităţi de desfăşurat”.
În plus, pentru clarificarea totală a situaţiei, deşi mandatul său de preşedinte al FRB este pentru patru ani, din care s-au scurs doar doi, Rudel Obreja spune că va convoca, în scurtă vreme, adunarea generală a acţionarilor, pentru a se stabili dacă în actualul context toată lumea este de acord să rămînă preşedinte al FRB. Pînă atunci, însă, adaugă el, „este important că am vrut şi am reuşit să arăt că se poate să spui lucrurilor pe nume, că mi-am păstrat demnitatea…”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.