Acasa > Articole > Politic > Alegeri si referendum in aceeasi zi

Alegeri si referendum in aceeasi zi

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se dă posibilitatea organizării referendumului pentru parlamentul unicameral în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.

"Am adoptat o ordonanţă de urgenţă cu privire la referendum, existând posibilitatea organizării de către preşedintele României, aşa cum a anunţat, a unui referendum naţional pe tema parlamentului unicameral", a anunţat premierul Emil Boc, după şedinţa de guvern.

Prin OUG propusă se reglementează două aspecte: se dă posibilitatea ca în aceleaşi secţii de votare şi cu utilizarea aceloraşi birouri electorale să se realizeze şi alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru parlamentul unicameral.

Prin această măsură, s-ar realiza o economie la bugetul de stat de aproximativ 11 milioane de euro, întrucât, prin modificarea legislativă propusă, se va organiza o singură comisie electorală şi un birou electoral pentru ambele scrutinuri.

"Asta înseamnă o economie la bugetul de stat de aproximativ 11 milioane de euro. (…) Până acum, legea permitea să se organizeze două birouri electorale, două comisii în aceeaşi sală sau în săli diferite, care să dea buletinele de vot. Acum, prin modificarea legislativă propusă, aceeaşi comisie electorală, acelaşi birou electoral va întreprinde ambele proceduri administrative şi pentru alegerea preşedintelui României şi pentru cea care vizează referendumul pe care intenţionează să-l organizeze şeful statului, a explicat Emil Boc precizând că "prevederea va putea fi aplicată pentru orice tip de referendum, indiferent că va fi organizat cu ocazia alegerilor prezidenţiale, cu ocazia alegerilor parlamentare sau europarlamentare.

Potrivit documentului adoptat, Parlamentul trebuie să se pronunţe în termen de 20 de zile, prin aviz consultativ, cu privire la decizia şefului statului de a organiza un referendum consultativ pe o problemă de interes naţional.

"În acest moment, în lege nu există un termen în care Parlamentul să se pronunţe, ceea ce, practic, ar putea pune în dificultate aplicarea unei prevederi constituţionale şi a unei prerogative care aparţine şefului statului. Am precizat doar că prin lege se stabileşte că într-un anumit interval de timp – 20 de zile – Parlamentul să dea un răspuns cu privire la iniţiativa şefului statului – dreptul suveran al Parlamentului de a spune da sau nu, pozitiv sau negativ – acest lucru rămâne la latitudinea parlamentului, ca for legislativ suprem al poporului român", a afirmat Emil Boc.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, săptămâna trecută, avizul preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru organizarea unui referendum, în ziua alegerilor prezidenţiale, prin care românii să fie consultaţi cu privire la înfiinţarea unui Parlament unicameral, cu maximum 300 de membri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.