Acasa > Articole > Politic > Copiii protejaţi, fără protecţie

Copiii protejaţi, fără protecţie

 

HHC ROMÂNIA SUSŢINE ERADICAREA INSTITUŢIILOR DE TIP MAMUT DIN SISTEMUL DE PROTECŢIE A COPIILOR

Hope and Homes for Children România (HHC România) susÈ›ine apelul făcut de UNICEF È™i Biroul Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului prin care au solicitat guvernelor din Europa şi Asia Centrală eradicarea instituÈ›iilor de tip mamut din sistemul de protecţie a copiilor.

Două rapoarte OHCHR şi UNICEF publicate marţi, 28 iunie 2011, “Forgotten Europeans – Forgotten Rights” (publicat de Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului) şi At Home or in a Home – Formal care and adoption of children in Eastern Europe and Central Asia (publicat de UNICEF), au arătat că în Europa şi Asia Centrală, inclusiv în interiorul Uniunii Europene, mai mult de un milion de copii şi adulţi trăiesc în instituţii rezidenţiale, în cele mai multe dintre cazuri, pe viaţă. Sute de mii de copii cu dizabilităţi sunt trimişi în centre de plasament, unde trăiesc în condiţii îngrozitoare, cu consecinţe grave asupra dezvoltării lor.

HHC România va realiza în lunile imediat următoare, în parteneriat cu instituÈ›iile statului, primul recensământ transparent al copiilor abandonaţi din România, în cadrul celui mai complex audit al serviciilor sociale făcut vreodată în România. În urma acestui audit vom afla numărul real al copiilor din sistem, care este nivelul de pregătire al angajaţilor şi cât de eficient financiar este sistemul de protecţie a copilului.

Pe baza rezultatelor auditului, HHC România va elabora un Plan National Strategic pentru finalizarea eficientă a reformei sistemului de protecţie a copilului din România, adaptat la nevoile fiecărei regiuni în parte.

În ultimii 10 ani, în România, numărul copiilor care sunt protejaţi în alternative de tip familial şi nu în instituţii de tip mamut a crescut de la 30% din totalul celor aflaţi în protecţia statului, la aproximativ 70%. Totuşi, 11.000 de copii încă supravieÈ›uiesc în instituÈ›ii. Dintre aceştia, peste 60% sunt cu nevoi speciale.

“Cei mai vulnerabili, cei care nu pot vorbi pentru ei, au rămas la urmă. Cred că, pe cât de multe s-au făcut în ultimii zece ani pentru copiii tipici din grija statului, pe atât de puţine s-au făcut pentru copiii cu nevoi speciale. ”Condiţiile deplorabile” de care au parte copiii cu dizabilităţi din protecţia statului din România, la care se referă Steven Allen, directorul Regional al UNICEF pentru Europa Centrală şi de Est – nu sunt lipsa de hrană sau igienă. În mare parte acestea s-au rezolvat. Altele sunt lipsurile care au cu adevărat efecte tulburătoare şi de multe ori ireversibile asupra dezvoltării lor: lipsa de atingere, de iubire şi de ataşament, de care ar avea parte într-un mediu familial. E ca şi cum te-ai aştepta de la un copac să crească fără rădăcini. Atâta vreme cât vom continua să tolerăm ocrotirea lor în instituÈ›ii, fie ele mari sau mici, frumoase sau urâte, renovate sau nerenovate, modulate sau nemodulate – vom tolera abuzuri asupra copilului” declară Ştefan Dărăbuş Ph.D., Director NaÈ›ional HHC România.

România şi Sebia au fost menţionate în raport ca fiind singurele ţări din regiune, care au aprobat legi care să prevină plasamentul bebeluşilor în îngrijire rezidenţială. În cazul Serbiei este vorba de copiii sub trei ani, în timp ce în România, legea interzice plasamentul pentru copii sub doi ani.
În România, astăzi, din şase în şase ore un bebeluş este abandonat în maternitate

“Prevenirea instituţionalizării copiilor sub doi ani este, probabil, cel mai semnificativ progres legislativ în privinţa copiilor din protecţia statului din ultimul deceniu în România. În ciuda acestui fapt, la fiecare şase ore, un bebeluş este abandonat în secţiile de maternitate. Această realitate accentuează nevoia unei politici publice pentru prevenirea separării copilului de familie. Dacă vom îndrepta fondurile către programe de prevenţie, vom reduce drastic instituţionalizarea copiilor şi vom scădea astfel semnificativ cheltuielile uriaşe din sistemul de protecţie a copilului” declară Ştefan Dărăbuş Ph.D., Director Naţional HHC România.

Fundaţia HHC România este principala organizaţie nonguvernamentală, recunoscută la nivel internaţional, care luptă alături de instituţiile statului pentru reformarea sistemului de protecţie socială a copilului, prin programe naÈ›ionale de prevenÈ›ie a abandonului, prin transformarea legislaţiei din România şi a infrastructurii de servicii, prin reintegrarea copiilor în familiile lor naturale, printr-un amplu program de cursuri de formare a personalului din sistem.
Misiunea HHC România este eradicarea tuturor instituÈ›iilor de tip vechi din domeniul protecÈ›iei copilului din România până în 2020.
De 12 ani HHC România închide instituţii tip mamut din sistemul de protecţie a copilului din România şi oferă fiecărui copil o viaţă de familie. Anul acesta HHC România împlineÈ™te mai mult decât 12 ani de reformă a sistemului de protecÈ›ie a copilului din România; împlineÈ™te, 47 de instituţii de tip vechi închise, 4.873 de copii salvaţi de la instituţionalizare, 5.825 de copii rămaşi în familie datorită programelor de prevenţie. Și numărul lor creÈ™te chiar în acest moment.

Ioana Hodoiu
Director de Comunicare Hope and Homes for Children Romania
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.