Acasa > Articole > Presa > ActiveWatch: Cerem sancţionarea poliţiştilor abuzivi din Centrul Capitalei!

ActiveWatch: Cerem sancţionarea poliţiştilor abuzivi din Centrul Capitalei!

Sesizare

Către: Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei Române
În atenţia domnului ministru Gabriel Oprea şi a domnului Petre Tobă, inspector general al Poliţiei Române

Organizaţia ActiveWatch solicită Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General de Poliţie să demareze o anchetă în regim de celeritate privind violenţele săvârşite de trei angajaţi ai Poliţiei din Centrul Vechi din Capitală (Secţia 10/ Poliţia Centrului Istoric) şi să aplice toate măsurile prevăzute de lege pentru sancţionarea celor responsabili de agresarea jurnalistului Ştefan Mako, de la Casa Jurnalistului.

Prin comportamentul lor, cei trei poliţişti, printre care era şi inspectorul principal de Poliţie Eduard Mardare, reprezintă un real pericol pentru siguranţa cetăţenilor.

După ce în luna martie un parcagiu a murit în condiţii suspecte în urma unor bătăi primite la Secţia 10 Poliţie, şi după ce mai mulţi cetăţeni au reclamat abuzuri din partea unor poliţişti din Centrul Vechi, Ştefan Mako a început să investigheze comportamentul forţelor de ordine în relaţia cu categoriile vulnerabile.

În urmă cu două seri (în data de 10 noiembrie), jurnalistul Ştefan Mako a surprins câţiva poliţişti din Centrul Vechi agresând un om al străzii care fusese recalcitrant cu ei. Jurnalistul a început să înregistreze cu telefonul cele întâmplate, un poliţist i-a cerut să înceteze şi l-a lovit peste telefon, dar jurnalistul a continuat să filmeze şi i-a urmat până în faţa unei secţii din Centrul Vechi pe poliţiştii care l-au dus acolo pe cetăţeanul bătut.

În faţa secţiei, jurnalistul a fost legitimat, apoi i-a fost smuls telefonul din mână, i-a fost ştearsă filmarea, şi, potrivit relatărilor sale de pe site-ul Casa Jurnalistului, a fost condus în secţie, lovit, scuipat şi ameninţat. Certificatul IML obţinut de jurnalist după ce a fost agresat atestă prezenţa unui traumatism toracic închis.

Redăm câteva din replicile adresate de „oamenii legii” jurnalistului Ştefan Mako, conform relatării acestuia:
„Şi dacă eşti jurnalist ce? Băi prietene, dă-i drumul de-aicea, te-am rugat frumos, da?”
„Eşti jurnalist, mă? Mă piş pe tine!”
„Eşti din Covasna?! Păi ce faci, băi, tu vii de la ţară să comentezi? Filmează-mi pula, bă, filmează-mi pula!”
„Acuma te fut în cur, să-mi bag pula. Ăsta-i jurnalism? Acuma te fut în cur!”

Solicităm Ministerului Afacerilor Interne şi Inspectoratului General al Poliţiei Române să ne transmită rezultatele anchetei cu privire la acest caz deosebit de grav.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.