Acasa > Editorial > Ich selbst

Ich selbst

Majestate, erai mic, pe plajă cu mama. Și mama, ca mama:castelul de nisip ridicat de tine, ar fi vrut ea, să fie mai castel decât toate castelele. Și a vrut să te ajute. N-a fost chip. Te-ai revoltat, ai aruncat găletușa și mistria, și-ai zis: ich selbst. Adică, tu singur. Așa-i? La fel a fost  și când voia să te ajute să-ți pui bretele: Nein! Ich selbst! Și când să-ți închei șireturile, ich selbst, și chiar când ai fost gâdilat, așa în glumă, tot ich selbst. Adică fără gâdi-gâdi.

Și-n vârful țării, astăzi, ich selbst are castelul lui, odihna lui, gărzile lui, confortul lui, poporul lui.

Dar, iată, ceva te doare. Musai să dai niște bani înapoi. Musai să respecți Constituția. Musai să te amesteci cu un popor ordinar. Fiind totuși neamț. Și ich selbst. Și adept al crucii de fier. De ce doare? Doar pentru că ești și un pic român?

Sire, nu dispera. Poporul acesta din EST, poate fi una-două cucerit dacă-i ungi sufletul. Trăiește o clipă în felul mareșalului Antonescu, cel iubit de mulți. Și spune:

Români, aveți nevoie de o călăuză, de un model de urmat. Eu vă voi fi farul de trebuință. Voi înapoia statului banii necuveniți. Voi recunoaște că, la rândul meu, nu sunt perfect. Nu voi mai împărți lumea în penali și premianți. Toți cetățenii sunt oameni și-i voi iubi ca pe trăitori pe acest pământ, cu drepturi egale. Nu voi mai instiga la ură român contra român. Voi veghea ca slugile mele să înțeleagă. Voi fi un om printre oameni. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Și-acum, sire, ciulește oleacă urechile. Auzi? E strada. Te aclamă. Te iubește și  cel din stânga, și cel din dreapta. Poporul rațional este al tău. Și-n veci va spune, în cunoștință de cauză, după tine: ich selbst. Eu singur. Eu, poporul român!

 

P.S. Talida are dreptate: scrierea de față este un pamflet. E ca și cum i-aș fi propus unui bonsai să se facă stejar. Ce cruzime! Este înălțimea pe care președintele neamț o putea ținti și pe care n-o va atinge niciodată. Are natura alterată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.