Acasa > Editorial > În stradă – miting. În casă – Facebook

În stradă – miting. În casă – Facebook

„După fiecare amestec în mulţime, se plângea Seneca fratelui său, mă întorc acasă mai lacom, mai plin de ambiţii, mai plin de desfrâu, ba chiar mai sângeros şi mai inuman”.

Ca după un miting manipulat genial, adaug eu după 2000 de ani. Căci nu e miting fără unii care să te  îmbie la acte mincinos ticluite; îi urmăm ameţiţi în volbura colectivă și, oricât de curaţi şi simpli am fi, nu vom face decât fie să îi imităm, fie să îi detestăm. Mulțimea naște ură în alai viforos.

Nu ne mai rușinăm că avem aceleaşi dorinţe ca pe vremea când eram copilandri, că ne croim vorbele pe aceleași calapoade primitive. „Hoții!”, „ciuma roșie!”, „la pușcărie!”, „jos labele!…” Nimic nu poate şterge ce este înrădăcinat în om, s-a născut odată cu el. Chiar și în dragoste; dragostea, nu-i așa? atinge perfecţiunea purităţii. Nu urmăreşte un câştig, nici popularitate ori glorie. Și totuși, în mulțime, dragostea însăși se prostiutuează, trezește o anume speranţă, aceea că ni se va răspunde cu aceeaşi afecţiune. Dintr-un sentiment cu totul nobil se naşte un sentiment inferior: dacă-ţi dau, dă-mi! Măcar like.

Libertatea de a striga mai tare, peste ceilalți, blochează dorința perfecțiunii, te împunge să-ți impui bruma de cuvinte, să nu-l mai asculți și pe celălalt; urăști sau iubești.

Afară, în stradă – miting, și-n casă – Facebook. Nu ne mai simțim în largul nostru barbar printre puțini și adevărați, când puținii ca noi ne erau de ajuns să aprindem în suflete dorința perfecțiunii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.