Acasa > Editorial > Vreau să joc

Vreau să joc

Cinstea nu mă trimite la cerșit. Ce-i drept, nu fur, nu escrochez, nu înșel la cântar. Sunt un cinstit mediu. În rest, sunt ceea ce se cheamă un intelectual de stânga. Spiritual, apropiații mei, cei mai mulți, sunt dincolo.

Așadar, sunt cam singur. Nu mă plâng, sufăr doar. Și nu fac nimic. Șed și, când rămân pe gânduri, tot asta fac, șed.

Ce-aș putea face într-o lume în război, frântă în două? N-aș avea loc decât, fie într-o tabără, fie în cealaltă. În prăpastie, nu, e frig. Mă regăsesc, cu unele detalii, în foști colegi și prieteni ostili, în altele, sunt aprig cu cei din stânga. Și, totuși, vreau să joc.

Am zis că șed. E adevărat, șed pe valuri. Când în flux, când în reflux. Și amețesc. Și fiindcă nu am ce iubi, disprețuiesc. De mi se face frică. E ca și cum aș fi obligat să aud doar cu o ureche, să văd cu un singur ochi, să folosesc mereu aceleași expresii.

Și încă o belea: lectura, la concurență cu viața, mi-a adus în față o lume în stricare. Uniunea Europeană respiră ca o plantație de bumbac pusă în scenă de minți zburdalnice. Americanii juisează în plăceri administrative de carnaval. Legea universului ne poartă spre un port necunoscut. La naiba! Suntem ca niște animale antediluviene pe calea pierzaniei.

Și România. Șeful majorității, Liviu Dragnea, este de partea pensionarilor. Dar nu pensionarii l-au descoperit pe el, ci el a văzut în bieții oameni un bazin de înot pe puterile sale. În plus, se gudură pe lângă sus-pușii Bisericii și face temenele în fața familiei regale. Domnul Iohannis cuprinde viața cu sufletul său de iască. Pe Orban, mintea de găină l-a dus în fața „punguței cu doi bani”, cucurigu, boieri mari!… Liderul USR, nu-i țin minte numele, îl acuză pe Dragnea că „fură bani de la gura copiilor”. A instigat la angajarea într-o primărie a două amărâte.

Unde să joc? Mark Twain, săracul, zicea că dacă votul nostru ar conta, n-am fi chemați la vot. Ok! Eu cu cine votez?

Inima cere. Sufletul tânjește. M-aș prinde într-o mișcare populară care ar proclama familia ca fiind celula vieții viitoare. Familia de sânge. Familia de cartier. Familia de urbe. Familia de țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.