Acasa > Stire Presa > Un hoț și o dansatoare la bară, soții spărgători români au dat o spargere celebră în Europa

Un hoț și o dansatoare la bară, soții spărgători români au dat o spargere celebră în Europa

Claudia și Ioan Flavius Ritan, un hoț și o dansatoare la bară pot deveni, lesne, subiect de film după ce polițiștii au anunțat că îi suspectează de șapte spargeri de bancomate, în șapte județe. Despre cei doi, presa italiană a scris că au fost implicați în mai multe furturi, iar surse apropiate cuplului au dezvăluit că bărbatul a dat mai multe lovituri și în Germania, Austria și Elveția. La o singură lovitură, dată în celebra fabrică de ochelari de lux De Rigo Vision, soții Ritan și un complice au furat bunuri de 250.000 de euro.          

Claudia și Ioan Flavius Ritan sunt două nume prea puțin cunoscute pe plaiuri mioritice, însă cunoscuți în Italia, de exemplu, pentru o serie de furturi din fabrici și magazine care au avut loc în anul 2013. În țara noastră, ei au ieșit în evidență abia după ce au fost prinși, ieri, de polițiștii din Arad. La capătul unei anchete care a durat luni de zile, anchetatorii au descoperit că cei doi soți – ea are 28 de ani și el 32 de ani, sunt principalii suspecți ai unei serii de spargeri de bancomate „cu butelia”. Mai exact, hoții se foloseau de o butelie cu gaz cu ajutorul căreia umpleau ATM-urile. Apoi, pentru a declanșa explozia, foloseau un cablu electric cu electroșoc confecționat artizanal care produce scântei.

Astfel de incidente au avut loc, începând din anul 2018, în șapte județe: Timiș, Arad, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Brăila și Brașov. Hoților le-a reușit „ingineria” în două locuri: Brașov -de unde s-au furat 158.560 de lei și Arad – de unde s-au furat 424.880 de lei. Cuplul de spărgători, prins ieri, a fost denumit de polițiști „Bonnie și Clyde de România”, după numele celebrilor Bonnie Elizabeth Parker și Clyde Chestnut Barrow, doi răufăcători din SUA în timpul Marii crize economice, considerați inamici publici, între anii 1931 și 1934.

Prinși în apartamentul conjugal

Claudia și Flavius Ritan au fost capturați în urma anchetei declanșate de polițiștii din Arad după explozia unui bancomat din incinta unui Carrefour Market, pe 14 ianuarie 2019. Cei doi se ascundeau într-un apartament din Arad, acolo unde polițiștii au descoperit o adevărată fabrică de explozibil. Surse judiciare au dezvăluit că Ioan Flavius Ritan este originar din Brașov, dar are domiciliul în Semlac, județul Arad. Soția sa, Claudia Ritan, are domiciliul în Dumbrăvița, județul Timiș. Ultima spargere de bancomat prin explozie a fost dată săptămâna trecută.

Flavius Ritan, descrisă de apropiați ai cuplului și redată de criticarad.ro. arată că el este un „șpringar de excepție”, de loc din Brașov, care a dat „tunuri celebre” în Germania, Austria și Elveția, dar mai ales în Italia. La rândul ei, Claudia este o simplă fată de la țară, din Semlac, ajunsă dansatoare la bară, lapdance, în Italia. Acolo l-ar fi cunoscut pe Flavius, care ar fi făcut parte din garda „împăratului Uțu”, interlopul arădean Uțu Rohozneanu reținut de Interpol la sfârșitul lunii aprilie 2018, în Suedia.

Spargere la o fabrică de lux

Presa italiană a relatat, în anii 2014- 2016, că soții Claudia și Flavius Ritan au fost implicați în furturi pe teritoriul acestei țări. Un caz care a ieșit în evidență este spargerea dată, în noaptea de 16-17 iunie 2013, la celebra fabrică de ochelari de lux De Rigo Vision. Flavius, Claudia și un complice, Emil Tascau, acum în vârstă de 32 de ani, au furat 14.674 de perechi de ochelari, în valoare de peste 250.000 de euro. Anchetatorii italieni s-au crucit când au aflat că cei trei români au reușit să pătrundă în incinta fabricii, fără să declanșeze alarma.

Mai întâi, hoții au tăiat o parte din gardul din jurul fabricii situată în localitatea Longarone. Apoi, s-au urcat pe acoperiș, cu ajutorul unei scări pe care o furaseră, au forțat o fereastră și, cu a j u t o r u l unor frânghii, au coborât până la rafturile cu ochelari. Astfel, au ocolit alarma și au reușit să plece cu marfa de lux. Carabinierii susțin că alarma nu a sunat niciodată în timpul furtului. Hoții au fugit cu bunurile furate la bordul unui autoturism Audi A8.

Și-a schimbat numele după condamnare

Despre Claudia Ritan și Emil Tascau presa italiană a relatat că au fost implicați și în alte furturi. Flavius Ritan a fost cercetat și condamnat în urma furtului de la De Rigo Vision. El a fost dat în urmărire internațională după ce a fugit din Italia în România. Până în 2014, pe Flavius Ritan îl chema Flavius Ioniță. Ajuns în România, el și-a schimbat numele în Ritan, ca și soția sa. Pe 12 decembrie 2014, Flavius Ritan (fost Ioniță) a fost arestat de magistrații de la Curtea de Apel Timișoara, în baza mandatului European de arestare emis de judecătorul pentru anchetă preliminară din cadrul Tribunalului din Belluno – Italia. Extrădat în Italia, Flavius Ritan a fost condamnat la închisoare. Din cei 12 ani cât au cerut procurorii italieni, el a ispășit doar patru, în 2018 fiindu-și simțită prezența în România. Oficiali din Poliția Română au declarat, pentru EVZ, că se fac verificări pentru a se stabili dacă cei doi soți au fost implicați și în alte fapte săvârșite în țară, dar și în străinătate.

O „armată” de polițiști pe urmele lor

Soții Ritan (foto) au fost reținuți, ieri, pe baza de ordonanță de reținere, pentru spargerea de la Arad și pentru tentativa de la Timișoara. Ei urmau să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, fiind cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și distrugere. Poliția Română a anunțat că în investigațiile desfășurate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad și sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale au fost angrenați și polițiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor, Direcția Operațiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române, precum și cei de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Arad și de la inspectoratele de poliție din județele Timiș, Bihor, Maramureș, Cluj, Brașov, Argeș și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. Anchetatorii verifică dacă cei doi au legătură cu celelate cinci cazuri aflate în lucru, patru tenative și un furt din Călărași, Giurgiu, Ialomița și Brăila și Brașov.

 

Sursa evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.