Acasa > Articole > Presa > Concediu de profesor

Concediu de profesor

Mare noroc cu ploile din acest an, „cel mai călduros din istoria planetei”. Că asta a coincis cu marea criză economică din România şi cu bătaia de joc a autorităţilor, cu siguranţă este doar o coincidenţă. Că printre categoriile sociale cele mai afectate se numără şi cadrele didactice, evident, din nou, e doar o întâmplare. Că profesorii nu îşimai permit nici măcar să meargă cîteva zile în concediu? Cui îi pasă? E doar încă o picătură adăugată la paharul cu amar.

Cum arată concediul unui profesor? Simplu – se face plajă în faÈ›a blocului, la lumina soarelui, sub o umbrelă, deoarece indemnizaÈ›iile de concediu, deÈ™i trebuiau sa intre de pe 11 iunie încă nu s-au virat.

Profesorii au rămas fără sporuri, tichete cadou È™i majorări salariale, iar acum se zvoneÈ™te că banii pe concediu vor intra abia după 1 iulie. Cine ştie când…

PreÈ™edintele Sindicatului ÎnvăÈ›ământului Preuniversitar GalaÈ›i a criticat ca de obicei , însă fără efect, modul în care Ministerul EducaÈ›iei îÈ™i tratează personalul: ”Profesorii au intrat deja în febra pregătirilor pentru concedii.Ei vor pleca anul acesta în drumeÈ›ii pe jos È™i vor mânca,acolo unde vor găsi, coajă de copac”.

Viceprimarul Galaţiului,Victor Ciumacenco, a È›inut să lămurească lucrurile. El a precizat căexplicând faptul că ”am primit la începutul lunii acesteia, o hârtie de la Ministerul de Finanţe prin eram înştiinţaţi că nu mai trebuie să transferăm toţi banii de concediu odată, ci lunar. Ulterior s-a revenit asupra deciziei şi de aceea s-a produs această întârziere.”

În iunie, la întâlnirea membrilor PSD cu fostul ministru Ecaterina Andronescu toată lumea “s-a sfiit” să vorbească despre problema delicată a banilor. S-a vorbit doar despre actuala legislaÈ›ie a învăÈ›ământului, despre testările elevilor, statutul personalului didactic È™i titularizare.
Problema cu adevărat dureroasă, dar care nu a fost aminită nici măcar în treacăt, este că profesorii s-au ales cu 25% tăiat din salariu È™i cu TVA crescut, astfel că mersul la mare sau orice alt proiect care implică finanÈ›e va trebui eleminat din start È™i să rămână la stadiul de dorinÈ›ă.

Astfel se poate spune, fără teama de exagerare, că profesorul este mai nou, un voluntar care se ocupă de copii È™i căruia nu i se spune nici măcar mulÈ›umesc frumos.

Aşa stînd lucrurile, respectul È™i prestigiul va trebui eliminat şi din cărÈ›i, pentru că oricum, în realitate nu mai există demult.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.