Reţinută de poliţişti
În ziua de 23 decembrie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Piteşti au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, privind săvârşirea infracţiunii de furt calificat, săvârşit între membri de familie. În urma probatoriului administrat s-a stabilit că o femeie de 26 de ani ar fi sustras dintr-o cutie de valori a tatălui său, sumele de aproximativ 63.000 de euro şi 50.000 de lei. În cauză a fost dispusă reţinerea pentru 24 de ore a femeii de 26 de ani, pe bază de ordonanţă, urmând că aceasta să fie prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu propunere de luare ai unei măsuri preventive.
Acţiuni desfăşurate de poliţiştii argeşeni, în sistem integrat, pentru asigurarea ordinii publice
În ultimele 48 de ore, poliţiştii argeşeni au continuat acţiunile în sistem integrat, alături de jandarmi argeşeni şi de reprezentanţi ai altoi instituţii, cu scopul prevenirii şi combaterii unor situaţii de risc pentru cetăţeni, precum şi al menţinerii unui climat de ordine şi siguranţă publică.
Au fost desfăşurate activităţi informativ-preventive şi s-a acţionat în zonele în care se înregistrează aglomerări de persoane, pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale, a faptelor ce implică acte de violenţă, dar şi pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, poliţiştii de ordine publică împreună cu poliţiştii rutieri efectuând 78 de filtre rutiere.
În primele două zile de minivacanţă au fost legitimate 1438 de persoane, au fost verificate 988 de autoturisme şi au fost efectuate 490 de testări cu aparatele etilotest sau Drugtest.
Ca urmare a abaterilor constatate în cele 24 de ore, au fost aplicate 426 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 180.000 de lei, dintre care 340 de sancţiuni au fost aplicate conform O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iar 73 de sancţiuni au fost aplicate conform Legii 61/1991, privind normele de convieţuire socială.
Din totalul abaterilor la regimul circulaţiei constatate în filtrele rutiere instituite, au fost constatate 7 abateri privind conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (cu 2 permise de conducere reţinute), precum şi un total de 59 de abateri la regimul vitezei Astfel, în urma abaterilor rutiere constatate în cadrul acţiunilor, au fost reţinute 24 de permise de conducere şi au fost retrase 11 certificate de înmatriculare.
Totodată, poliţiştii de ordine publică au desfăşurat activităţi preventive, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, în contextul sărbătorilor de iarnă, cu accent în ceea ce priveşte respectarea regimului articolelor pirotehnice (Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive) precum şi cu privire la prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului.
Exemplu 1: Acţiuni de menţinere a ordinii publice în Piteşti
În zilele de 22 şi 23 decembrie a.c., poliţiştii de ordine publică din cadrul Secţiilor 1-4 Poliţie Piteşti au desfăşurat acţiuni de menţinere a ordinii şi liniştii publice, prevenire a faptelor contra patrimoniului prin verificarea organizării pazei, precum şi creştere a gradului de disciplină rutieră. Totodată, au fost efectuate verificări cu privire la modul de organizare şi executare a serviciului de pază, la mai multe societăţi comerciale. Ca urmare a abaterilor constatate, poliţiştii structurilor de ordine publică piteşteni au aplicat, în total, 85 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 9.920 de lei. Dintre sancţiunile aplicate, 33 au fost conform Legii 61/1991 privind normele de convieţuire socială, şi 51 conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Exemplu 2: Articole pirotehnice confiscate de poliţişti
În ziua de 23 decembrie a.c., în intervalul 08:00 – 16:00, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Oraşului Costeşti au acţionat atât în mediul urban cât şi în mediul rural de pe raza de competenţă, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor de comercializare, dar şi de utilizare a articolelor pirotehnice, desfăşurate de persoane fizice şi juridice, conform Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive şi a Legii 61/1991R privind normele de convieţuire socială. În cadrul activităţilor, au fost verificate mai multe zone cu aflux ridicat de persoane, precum şi 10 agenţi comerciali. La două dintre locaţii, respectiv la un agent economic din comuna Hârtieşti şi la un agent economic din comuna Săpata, au identificate articole pirotehnice (din categoriile P1, respectiv P1 şi F2), ce erau oferite spre vânzare fără ca persoanele în cauză să fie autorizate. Ca urmare a celor constatate, în ambele situaţii a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare de operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice, faptă prev. şi ped. de art. 37 lit. a din Legea 126/1995, iar articolele pirotehnice oferite spre vânzare au fost ridicate în vederea confiscării.
Exemplu 3: Conducea fără drept
În ziua de 23 decembrie a.c., poliţiştii de ordine publică din cadrul Poliţiei Municipiului Câmpulung au depistat un bărbat de 42 de ani, din acelaşi municipiu, care conducea un autoturism pe str. Negru Vodă, pe raza localităţii de domiciliu, iar în urma verificărilor în bazele de date ale Poliţiei, s-a stabilit că acesta nu figurează ca deţinător de permis de conducere. Ca urmare a celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârşită.
Sancţiuni aplicate de poliţiştii rutieri
În ultimele 48 de ore, poliţiştii Serviciului Rutier Argeş, împreună cu poliţiştii structurilor rutiere din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti, au continuat acţiunile pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, precum şi depistarea conducătorilor auto care încalcă legislaţia rutieră, în special a conducerii agresive, precum şi a conducătorilor auto care aleg să conducă în timp ce se află sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate în primele două zile de minivacanţă, poliţiştii rutieri au aplicat 226 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 50.000 de lei, fiind aplicate şi măsurile complementare de reţinere a 15 permise de conducere şi retragere a 7 certificate de înmatriculare.
Totodată au fost depistaţi doi conducători auto, care conduceau autovehicule în timp ce se aflau sub influenţa alcoolului, cu rezultate ale testării cu aparatul etilotest mult peste limita de 0,40 alcool pur în aerul expirat (1,22, respectiv 1,13 mg/l), în ambele situaţii fiind întocmite dosare penale conform art 336 alin. 1 din Codul Penal.
Poliţiştii Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.
Totodată, reamintim că legislaţia a fost modificată în privinţa pedepselor la accidentele de circulaţie provocate de conducătorii auto care se aflau sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efect psihoactiv, din care rezultă decesul unor persoane, situaţie în care se va aplica pedeapsa privativă de libertate.
Depistaţi de poliţişti în timp ce conduceau sub influenţa alcoolului
În ziua de 23 decembrie a.c., în jurul orei 19:00, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş au depistat un bărbat de 32 de ani, din Mioveni, care conducea un autoturism pe DN 7, pe raza comunei Bascov, în timp ce se afla sub influenţa alcoolului. Având în vedere că rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin.1 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
Cu ocazia intervenţiei la un eveniment rutier din care a rezultat doar avarierea mai multor autoturisme, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piteşti au depistat un bărbat de 32 de ani, din acelaşi municipiu, stabilind că cel în cauză se afla sub influenţa alcoolului. Având în vedere că rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cel în cauză a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei. În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin.1 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.
Arestaţi preventiv pentru lovire sau alte violenţe, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice
La data de 21 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Caracal s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 20/21 decembrie a.c., persoane necunoscute ar fi agresat doi tineri, totodată distrugând şi autoturismul unuia dintre ei, pe strada Vornicu Ureche, din municipiul Caracal.
În urma activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii de investigaţii criminale, din cadrul Poliţiei municipiului Caracal au identificat patru tineri, cu vârstele cuprinse între 22 şi 27 de ani, din localităţile Rotunda şi Vădăstriţa, judeţul Olt, bănuiţi de comiterea faptelor.
La data de 23 decembrie a.c., cei patru tineri au fost prezentaţi Judecătoriei Caracal, care a dispus faţă de aceştia măsura arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
Cercetat pentru conducerea unui vehicul sub influenţa unei substanţe interzise
La data de 23 decembrie 2023, în jurul orei 12:00, poliţiştii rutieri, din cadrul Poliţiei oraşului Corabia, în timp ce desfăşurau activităţi specifice pe strada Dunării, din localitate, au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr, în vârstă de 32 de ani, din comuna Gârcov, judeţul Olt.
În urma testării cu aparatul drugtest, au reieşit indicii cu privire la posibila prezenţă a unei substanţe psihoactive.
Menţionăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului substanţei interzise.
În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Activităţi ale poliţiştilor în cadrul planului „PIROTEHNIC”
La data de 23 decembrie a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt au desfăşurat activităţi specifice în baza planului de acţiune „PIROTEHNIC”, pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor fizice şi juridice care nu respectă prevederile Legii nr. 126/1995, republicată cu modificările şi completările ulterioare, privind regimul materiilor explozive.
În cadrul activităţilor, poliţiştii au efectuat controale la sediile, respectiv punctele de lucru ale societăţilor comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, din municipiile Slatina şi Caracal.
Pentru neregulile constatate, privind legislaţia în domeniu, poliţiştii au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale şi au confiscat 4.160 de obiecte cu conţinut pirotehnic, în greutate de peste 30 de kilograme.
Totodată, în perioada sărbătorilor de iarnă, poliţiştii desfăşoară activităţi specifice pentru identificarea persoanelor fizice care comercializează ilicit astfel de produse.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt reaminteşte cetăţenilor că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Poliţiştii olteni continuă să aducă magia Crăciunului în sufletele copiilor
Şi în acest an, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală nr. 12 Potcoava, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, au onorat o misiune de suflet, fiind mesagerii lui Moş Crăciun pentru copiii mai puţin norocoşi.
Astfel, poliţiştii au dat dovadă de generozitate şi omenie, invitând la Şcoala Gimnazială Buzeşti, din comuna Corbu, copiii din cadrul căsuţelor de tip familial ale D.G.A.S.P.C. Olt, din municipiul Slatina, unde s-au întâlnit cu Moş Crăciun.
Copiii care au fost prezenţi la activitate au primit cadouri şi au participat la sacrificarea unui porc, servind din felul de mâncare tradiţional numit pomana porcului.
Ca în fiecare an, carnea şi produsele tradiţionale din carne obţinute au fost dăruite copiilor din cadrul căsuţelor de tip familial.
Bucuroşi şi plini de emoţie, cu braţele pline de daruri, cei mici au confirmat că această misiune a fost îndeplinită cu succes!
ACŢIUNI ALE POLIŢIEI ROMÂNE, ÎN UNITĂŢILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT ŞI ÎN ZONA ACESTORA
În perioada 25 septembrie – 21 decembrie 2023, Poliţia Română a continuat acţiunile pe linia siguranţei şcolare în unităţile de învăţământ preuniversitar. Acţiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului şcolar.
Video – https://youtu.be/zMZiJuqC_O4
Pentru organizarea şi coordonarea activităţilor desfăşurate de structurile cu atribuţii şi responsabilităţi în creşterea gradului de siguranţă şcolară, în anul şcolar 2023-2024, au fost derulate activităţile circumscrise consolidării climatului de siguranţă în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planului Naţional Cadru de Acţiune pentru siguranţa şcolară.
În perioada 25 septembrie – 21 decembrie 2023, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliţiei Române, poliţiştii au acţionat în dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, prin includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii şi plecării, la şi de la cursuri, a elevilor.
În această perioadă, s-a asigurat intervenţia la 1.129 de evenimente sesizate în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, dintre care 522 au fost sesizate de cetăţeni prin S.N.U.A.U. – 112.
De asemenea, au fost organizate 1.859 de acţiuni pe linia siguranţei în şcoli, fiind derulate 1.981 de activităţi de prevenire şi de informare, în cadrul a 15.830 de unităţi de învăţământ preuniversitar, la care au participat 766.361 de beneficiari.
Dintre acestea, având ca scop creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying şi a celui de violenţă şcolară, la 10.865 de ore de curs la care au fost abordate tematici pentru prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă.
Totodată, pentru conştientizarea riscurilor, vulnerabilităţilor şi consecinţelor în ceea ce priveşte consumul şi traficul ilicit de droguri/substanţe interzise, au fost derulate 6.091 de activităţi, precum şi 8.430 de activităţi pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenţie în diferite situaţii.
De asemenea, au fost controlate 15.768 de unităţi de învăţământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor şi protecţia persoanelor.
În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 216 sancţiuni contravenţionale, fiind adresate 454 de informări şi solicitări autorităţilor şi instituţiilor publice cu atribuţii specifice privind siguranţa în unităţile de învăţământ.
În cadrul planului, au participat 10.465 de poliţişti la întâlnirile Grupului de acţiune constituit la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar.
Totodată, au fost efectuate verificări ale unităţilor de alimentaţie publică situate în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, în urma cărora au fost adresate 1.456 de informări către instituţiile cu atribuţii specifice pentru remedierea neregulilor constatate.
Au fost organizate şi desfăşurate 6.582 de activităţi pentru verificarea respectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice de către pietoni şi conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi pentru verificarea conducătorilor auto care asigură transportul şcolar.
În cadrul activităţilor derulate, au fost verificaţi 31.477 de conducători auto, dintre care 6.228 care asigură transportul şcolar, fiind aplicate 7.033 de sancţiuni contravenţionale.
Totodată, au fost continuate activităţile preventive pentru elevi, dar şi pentru informarea cadrelor didactice şi a părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevilor, prin intermediul Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, pe perioada septembrie-decembrie 2023, aferentă modulelor 1 şi 2 ale anului şcolar 2023-2024.
Pentru identificarea şi implementarea celor mai bune soluţii, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi şi cadrele didactice în unităţile de învăţământ preuniversitar, în scopul creşterii gradului de siguranţă în mediul şcolar, poliţiştii vor continua derularea acţiunilor şi activităţilor specifice pe tot parcursul anului şcolar 2023 – 2024.
***
Casa unei familii din localitatea Săbăreni a luat foc aseară, cel mai probabil din cauza efectului termic produs de soba amplasată necorespunzător faţă de materialele combustibile. Din fericire, proprietarii au ieşit la timp din casă, însă pagubele au fost însemnate.
La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Bolintin Deal şi ISU Bucureşti-Ilfov, cu patru autospeciale de stingere, o autospecială pentru intervenţie şi salvare de la înălţime, o cisternă şi o ambulanţă SMURD.
Au ars acoperişul casei, pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp, mobilier, electrocasnice, articole de îmbrăcăminte şi documente personale.
În sezonul rece, există pericol de incendiu şi din cauza scăpării accidentale a jarului sau a scânteilor din sobă. Aceste evenimente pot lăsa în urmă pagube materiale sau pot avea chiar un final tragic, dacă nu sunt respectate următoarele măsuri:
– amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;
– nu introduceţi în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;
– în timpul funcţionării, nu lăsaţi uşa sobei deschisă;
– nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
– focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor şi trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa;
– nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;
– nu puneţi hainele la uscat, pe sobă;
– depozitaţi cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat.
Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.
PESTE 87 DE TONE DE ARTICOLE PIROTEHNICE, INDISPONIBILIZATE DE POLIŢIA ROMÂNĂ
În perioada sărbătorilor de iarnă, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiunea naţională „PIROTEHNIC”, pentru prevenirea, constatarea şi combaterea evenimentelor cauzate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice.
Astfel, până la data de 21 decembrie a.c., au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 87.721 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol F1, F2, F3, F4 şi P1, în valoare totală de aproximativ 3.715.114 lei, fiind constituite 445 de dosare penale, în cadrul cărora s-au constatat 511 infracţiuni.
De asemenea, pentru fapte antisociale cu pericol mai scăzut, au fost aplicate 225 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 407.640 de lei.
Toate activităţile întreprinse de poliţişti au ca principal obiectiv identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care efectuează orice operaţiuni cu articole pirotehnice, fără drept, încălcând, cu bună ştiinţă, prevederile legale, care au ca urmări grave.
Poliţia Română recomandă:
– Să cumpăraţi articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!
– La achiziţionarea de articole pirotehnice verificaţi eticheta. Acestea să fie inscripţionate în limba română!
– Să sesizaţi poliţia când constataţi că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!
Readucem în atenţie câteva aspecte legate de obiectele cu conţinut pirotehnic:
Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:
- a) între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
- b) la o distanţă mai mică de 50 de m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
- c) la o distanţă mai mică de 500 de m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
- d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
- f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
- g) la o distanţă mai mică de 500 de m de păduri.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
- a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
- b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
- c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 şi nu numai, se vor aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.