Deputatul PDL Adrian Gurzău a învăţat să valorifice orice ocazie pentru a ieşi în evidenţă. Priceput, ca tot românul, la fotbal, la politică şi la dat cu părerea, clujeanul sare de această dată la gîtul controversatului afecerist Ioan Niculae, care a anunţat că vrea să-şi mute afacerile în Bulgaria. Că declaraţia lui Niculae este cel puţin utopică nu pare să fi văzut domnuil deputat. Important pentru el a fost să-şi declame patriotismul sub forma unui comunicat de presă.

La bine, acasă, la greu, în vecini. De ce ar crede Ion Niculae că România nu-l merită?

Omul de afaceri Ion Niculae este patron peste rafinării, ferme, abatoare, societăţi de consultanţă, agenţii imobiliare, firme pază şi protecţie, hoteluri şi restaurante, panificaţie şi peste cluburi de fotbal. Are o avere estimată de revista Forbes la peste un miliard de dolari americani. În ciuda faptului că este plasat de revista amintită pe locul 880 mondial în topul celor mai bogaţi oameni, de numele lui Ion Niculae nu s-a lipit niciodată eticheta publică de talentat om de afaceri sau de inovator într-un domeniu de vârf al economiei ci, cel mult, aceea de personaj controversat. Presa românească este, în acest sens, un fidel martor.

Afaceristul român a fost lansat în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei nu printr-o revoluÈ›ie managerială, ci prin transferul unei părţi a avuţiei statului către grupul său de firme. Un exemplu este privatizarea Societăţii Naţionale Tutunul Românesc (SNTR). După o tentativă eşuată de preluare a acesteia, autorităţile i-au cedat lui Ion Niculae 53% din acţiuni, cu condiţia ca omul de afaceri să investească 40 de milioane de dolari în companie. ÎnÈ›elegerea nu a fost însă respectată de noul proprietar, iar guvernul a considerat că investiţia nu a fost realizată şi a anulat înţelegerea. SNTR a rămas totuÈ™i în proprietatea lui Niculae prin manevre oculte, recuperând-o printr-o firmă off-shore înregistrată în Insulele Virgine.

Astăzi, lui Ion Niculae nu-i mai place în România. Omul de afaceri anunţă cu emfază că îşi mută sediul fiscal al afacerilor în Bulgaria. România pare să nu-l mai merite. După ce a profitat de favoruri incredibile, pe care nu le-ar fi găsit nicăieri altundeva în lumea civilizată, îmbogăÈ›indu-se cât alţii în trei generaţii, Ion Niculae a devenit brusc plin de principii şi de conştiinţă economică, dă lecţii şi ameninţă.

Anul trecut, Ion Niculae a primit din partea guvernului gaz ieftin, din producţie internă, pentru firma sa InterAgro, o firmă care obţinea, cu un an înainte profituri de peste zece milioane de euro. Poate domnul Niculae ar vrea, cu această ocazie, ca „expatriat fiscal”, să lase gazul ieftin pe care îl utilizează afacerea sa pentru populaţia ţării.

Să ne înţelegem, dacă un tânăr de 30 de ani, la început de carieră în afaceri ar critica politicile economice din România şi ar vrea să plece în Bulgaria, am înÈ›elege măcar în parte. Dar unui profitor al capitalismului de cumetrie, o astfel de înţelegere nu i-o pot acorda. Ion Niculae l-a depăşit şi pe Ion Ţiriac în avere. În doar cîţiva ani.

Îi înÈ›eleg pe oamenii de afaceri români care trag din greu, dar nu îi pot înÈ›elege pe cei care au profitat de avuţia naţională iar acum vor să se refugieze pe la vecini. Ion Niculae este unul dintre cei care au primit de la această ţară nemeritat de mult şi nu vor să dea nimic înapoi. Un alt exemplu: Dinu Patriciu, care şi-a expediat banii rezultaţi din preluarea şi apoi vânzarea Petromidia (o investiţie costisitoare a statului român, pe care populaţia a plătit-o cu frig şi foamete la începutul anilor `80) în firme înregistrate în străinătate. Şi nu este doar cazul lor”.

 

ADRIAN GURZĂU

Cluj – 28 iulie 2010

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.