Angajat al Guvernului, în pat cu managerul unei firme suspectate de spionaj militar

Jurnalistul Andrei Gheorghe a reuşit, după ani buni de pauză, să prindă din nou prima pagină a ziarelor doar după ce ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a decis să-l angajeze drept consilier personal, completând astfel un duet inedit pentru promovarea imaginii ministerului care chiverniseşte banii României, alături de rockerul Dan Bittman. Dacă decizia lui Vlădescu a fost inspirată sau nu, rămâne de văzut, chit că prima ieşire publică a lui Andrei Gheorghe în calitate de consilier al ministrului de Finanţe a fost un accident rutier pe care l-a provocat în Bucureşti, soldat cu un dosar penal pentru vătămare corporală. Mult mai interesante sunt însă afacerile derulate de Gheorghe şi mai ales de partenerii săi.

Trecem peste chestiunile relevate de o primă vedere aruncată asupra businessurilor lui Andrei Gheorghe, şi anume că nu pare a fi un afacerist prea valoros, din moment ce firmele sale cumulează, conform ultimelor date raportate ministerului la care lucrează în prezent, pierderi de peste 1,1 milioane lei şi ne oprim la câteva nume extrem de interesante din anturajul său. Primul ar fi chiar cel al soţiei sale, Petruţa Grigoriu, fostă Marinescu, fostă Dyer, o respectabilă femeie de afaceri, în vârstă de 42 de ani, devenită personaj monden după relaţia amoroasă pe care a avut-o cu Horia Brenciu. Consoarta lui Andrei Gheorghe este unul dintre asociaţii SC Medrom Leasing IFN SA, firmă care acum doi ani a fost subiectul unui spectaculos scandal de spionaj militar. Al doilea nume interesant este Horst Hahn Otmar, de asemenea administrator şi asociat al Medrom, companie monitorizată ani buni de Direcţia de Siguranţă Militară (DSM) şi suspectată de dezvoltarea unor relaţii clientelare cu statul român. Horst Hahn nu este doar partenerul de afaceri al soţiei lui Gheorghe, ci poate fi considerat chiar prieten al acestuia, din moment ce l-a împrumutat anul trecut cu 9.500 de euro, după cum se arată în declaraţia de avere a consilierului ministrului de Finanţe.

Toate drumurile din Medrom duc la Andrei Gheorghe

Medrom a monopolizat, în timpul guvernării PSD, piaţa aparaturii medicale pentru Ministerul Apărării, primind doar între 2002 şi 2004 comenzi de peste 36 milioane de euro. Societatea, înfiinţată ca un off-shore din Luxemburg, cu acţionar principal o căsuţă poştală din Insula Man, a intrat în atenţia contraspionajului militar român datorită nu atât contractelor cu statul, cât rezonanţei numelor care au înfiinţat această firmă. O serie de documente ale DSM arată că printre oficialii Medrom se află inclusiv un ofiţer CIA, Ira Quinn, care a venit de mai multe ori în România pentru a negocia în numele Medrom cu directorul general de atunci al Romtehnica, controversatul Aurel Cazacu. Oficial, off-shore-ul Medrom a fost înfiinţat în 1998 de către cetăţeanul american Irvin Ray Dyer III (fostul soţ al soţiei lui Andrei Gheorghe, retras între timp din societate) şi nobilul Maximilian Heinrich von Habsburg Lothringen, arhiduce de Austria şi principe al Ungariei. Ulterior, compania activează în România prin cele două subsidiare ale sale, SC Medrom Medical Systems SRL şi SC Medrom Leasing IFN SA, care au livrat spitalelor Ministerului Apărării din toată ţara aparatură medicală. Potrivit DSM, contractele au fost intermediate de către ofiţerul CIA Ira Quinn, care s-a întâlnit de mai multe ori cu directorul de atunci al Romtehnica, de unde şi suspiciunile de spionaj militar. În toată această perioadă, director general al Medrom România a fost Petruţa Grigoriu, soţia de acum a lui Andrei Gheorghe. În mod cert, actualul angajat al Guvernului a dezvoltat o relaţie specială cu cei de la Medrom, din moment ce unul dintre directori i-a devenit soţie, de la un altul, Horst Hahn, împrumută bani, iar cu al treilea s-a asociat într-o clinică medicală din Cluj Napoca, după cum urmează a se vedea. Din motive deocamdată necunoscutete, afacerile Medrom cu aparatură medicală pentru Ministerul Apărării au intrat într-un con de umbră. Aşa se face că Medrom Leasing IFN nu mai funcţionează din 2007, când a declarat o cifră de afaceri de 2.776.035 lei şi un profit net de 240.077 lei, la doar 6 angajaţi. În prezent, firma soţiei lui Andrei Gheorghe este executată silit de colegii soţului său pentru datorii la stat de 108.974 lei. Mult mai bine stau lucrurile cu Medrom Medical Systems, administrată de Valeriu Ghiţă, care a declarat în ultimul an fiscal o cifră de afaceri de 20.991.728 lei, cu un profit net de 1.184.735 lei.

Clinică de 3 milioane de euro la Cluj Napoca

Pe lângă Petruţa Grigoriu, Horst Hahn şi principele von Habsburg, între acţionarii Medrom Leasing se află şi Laura Nicolle Dumitrescu, în timp ce printre administratori îi regăsim pe Georgeta Aurelia Dumitrescu şi Octavian Marius Morărescu. Legăturile lui Andrei Gheorghe cu firma acuzată de spionaj nu se reduc doar la soţia Petruţa Grigoriu şi amicul Horst Hahn, asociaţi în Medrom, ci merg şi mai departe. Pentru că unul dintre administratorii menţionaţi mai sus, Georgeta Aurelia Dumitrescu, este asociata lui Andrei Gheorghe într-o firmă care, coincidenţă sau nu, activează tot în domeniul medical. Este vorba despre SC Rena Clinic SRL din Voluntari-Ilfov, în care consilierul ministrului de Finanţe mai este asociat cu Peter Havier şi Peter Bernat, Gheorghe fiind şi administrator, alături de Mihaela Ştefania Ionescu şi Georgeta Aurelia Dumitrescu, partenera de afaceri a soţiei sale, în Medrom Leasing. Rena Clinic a inaugurat anul trecut o clinică în Cluj Napoca, după o investiţie de circa 3 milioane de euro. Evident, nimeni nu poate spune că Andrei Gheorghe -născut în Rusia, ca fapt divers-, ar fi vreun spion versat, acoperit ba de meseria de jurnalist, ba de aceea de consilier personal al unui ministru. Rămâne însă semnul de întrebare legat de legăturile sale, fără dubiu, din câte s-a văzut, cu oameni dintr-o firmă supravegheată timp de mai mulţi ani de contraspionajul militar românesc.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.