Sentinţa a avut, încă o dată dreptate. Guvernul a aruncat pe fereastră cel puţin zece miliarde de lei în urmă cu mai puţin de o lună. Banii respective au însemnat o rectificare bugetară, iar suma era alocată Institutului Cantacuzino pentru producerea de vaccinuri. Astăzi, ministrul Sănătăţii l-a transformat pe directorul institutului, Radu Iordăchel, în ţap ispăşitor şi i-a semnat demiterea. Directorul este ţap ispăşitor tocmai pentru că înainte de a înainta propunerea de suplimentare a fondurilor avea obligaţia de a se asigura, cu ajutorul specialiştilor, că proiectul propus de institut este realizabil. Ce alte consecinţe decurg din nerealizarea acestuia explică detaliat deputatul liberal Diana Tuşa.

Demiterea directorului Institului Cantacuzino-un exerciţiu de imagine al actualei puteri


Pentru actuala Putere scandalul legat de vaccinurile expirate care au condus la retragerea licenţei de producţie pentru Institutul Cantacuzino până la remedierea deficienţelor şi-a găsit rezolvarea: demiterea directorului Institutului Cantacuzino.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, decizia de demitere a directorului acestei instituţii vine în urma raportului întocmit de către Agenţia Naţională a Medicamentului, conform căruia planul de măsuri corective şi de remediere a deficienţelor la liniile de producţie ale Institutului, pe care conducerea şi le-a asumat, nu a fost în totalitate respectat şi pus în practică. În acelaşi raport mai este stipulat faptul că doar o parte din aceste deficienţe au fost remediate, cele legate de producţia vaccinului sezonier care va fi fabricat începând cu 15 mai 2010, în timp ce linia de producţie a vaccinului antituberculoză (BCG) nu poate fi autorizată pentru că neregulile nu au fost rezolvate.
Practic prin această argumentaţie, Ministerul Sănătăţii, folosindu-se de raportul ANM încearcă să-ţi motiveze, destul de slab din punctul meu de vedere, incapacitatea de a rezolva o problemă gravă, pentru că aici este vorba despre viaţa a zeci de mii de copii care au fost vaccinaţi cu un ser expirat (cazul vaccinului BCG) dar şi de alţi copii care aşteaptă să fie vaccinaţi şi care în momentul de faţă nu au altă soluţie decât să aştepte până la remedierea situaţiei.
Neglijenţa pe care ministerul o afişează în raport cu această problemă mă îngrijorează, iar demiterea directorului nu rezolvă problema de fond, cea a lipsei vaccinului de pe piaţă, ci echivalează cu un exerciţiu ieftin de imagine.
Cer public Ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, să explice tuturor părinţilor din această ţară a căror copii aşteaptă să fie vaccinaţi şi care sunt expuşi riscului îmbolnăvirilor, de ce se întârzie nejustificat reluarea producţiei vaccinurilor şi cum se poate remedia situaţia prin simpla demitere a directorului Institului Cantacuzino, singura măsură pe care ministerul a găsit-o ca răspuns la această situaţie de criză
”.

 

Diana Tuşa, Deputat PNL

Membră a Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.