Asociaţia Umanistă Română consideră ilegale şi neconstituţionale demersurile făcute pentru a forţa ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului pe terenul de 11 ha de lângă Palatul Parlamentului.
Asociaţia a iniţiat o serie de acţiuni, inclusiv în justiţie. În 15 decembrie 2009, Asociaţia Umanistă Română a câştigat procesul cu Primăria Sectorului 5 (Hotărârea civilă nr. 3743 din 15 decembrie 2009 a Tribunalului Bucureşti) care a refuzat timp de peste un an să ofere informaţii publice privind avizele date de această instituţie pentru proiectul ridicării Catedralei Mântuirii Neamului.
Prin decizia instanţei, Primăria sector 5 este obligată “să comunice reclamantei informaţiile de interes public solicitate prin cererea nr. 43135/13.11.2008”. Aceste acte o dată primite de la Primăria sector 5 vor fi atacate în instanţă de asociaţia noastră.
Dimensiunile Noii Catedrale precizate pe site-ul Patriarhiei BOR sunt următoarele: 120 m lungime, 70 m lăţime şi 120 m înălţime, iar la slujbele religioase din interiorul Catedralei să poată participa împreună 5000 de persoane.Conform legii actuale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului fondurile, estimate la peste 400 milioane euro vor fi asigurate de Patriarhia BOR precum şi, în completare de la bugetul statului. Menţionăm faptul că o astfel de construcţie ar trebui după obţinerea unor avize legale să fie ridicată exclusiv din donaţiile credincioşilor, fără contribuţii din fonduri publice. De asemenea, trebuie avut în vedere şi faptul că proiectul are în vederea realizarea unui complex de construcţii, care include un hotel o parcare şi alte dependinţe.
În comunicatul Patriarhiei BOR se spune că:
“Deci, Catedrala Mântuirii Neamului nu va fi nici mică, nici mare, nici ieftină, nici scumpă, ci, sperăm, un simbol al sufletului românesc în rugăciune înălţătoare la cer!”
Motivele pentru care construirea catedralei se face cu încălcarea legii sunt:
1. OUG nr. 19/2005 aprobată prin legea nr. 261/2005 încalcă art. 136 alin. 2 din Constituţia României care prevede că: “Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale”.
Prin această OUG, zona proprietate publică a statului de 11 ha dintre Palatul Parlamentului şi hotelul Marriott a fost trecută, ilegal, în proprietatea Patrirhiei Bisericii Ortodoxe Române.
2. OUG nr. 19/2005 aprobată prin legea nr. 261/2005 încalcă Art. 136 alin. 4 din Constituţia României, care prevede că: “Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică”. Terenul proprietate publică de 11 ha, în valoare de peste 200 milioane de euro, nu poate fi acordat gratuit în proprietate nimănui. El poate fi doar retrocedat proprietarilor de drept, dar nu dat altcuiva în proprietate în mod gratuit.
Biserica Ortodoxa Romana nu este nici o regie autonomă, nici o instituţie de stat. Iar statutul de utilitate publică a fost acordat BOR abia în decembrie 2006 o dată cu promulgarea legii cultelor nr. 489/2006. În plus, Constituţia vorbeşte de folosinţă gratuită, nu de dare a unui bun public în proprietatea altcuiva. Or, prin OUG nr. 19/2005 terenul nu a fost dat în folosinţă gratuită, ci trecut în mod ilegal, în proprietatea Patriarhiei BOR.
Chiar dacă BOR are acum statut de utilitate publică nu poate primi gratuit un teren al statului în proprietate pentru că proprietatea publică este inalienabilă, neputând fi deci înstrăinată în acest mod, ci doar concesionată sau închiriată.
3. Un alt motiv este legat de imposibilitatea înstrăinării terenului faţă de existenţa revendicărilor din partea foştilor proprietari, ca urmare a aplicării prevederilor art. 6 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia coroborate cu art. 4 din Titlul X al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Potrivit art. 6 alin. 2 si 3 din Legea nr. 213/1998, „bunurile aflate în proprietatea publică a statului, însuşite de către stat în absenţa unui titlul valabil, pot fi revendicate de către foştii proprietari sau succesorii acestora, caz în care instanţa trebuie să decidă asupra naturii titlului”.
4. OUG 19/2005 nr. 19/2005 aprobată prin legea nr. 261/2005 intră în conflict cu Art.1 alin. 3 din Legea nr. 137/2000 dispune imperativ ca „schimbarea regimului juridic al terenului prevăzut la alin. (1) se poate dispune numai prin lege”.
O ordonanţă de urgenţă, oricum am privi lucrurile, nu este o “lege”, aşa cum este aceasta definită de legislaţia în vigoare şi doctrină. Pe cale de consecinţă, în opinia noastră, deoarece intră în conflict cu prevederile art. 1 alin. 3 din Legea nr. 137/2000, prevederile O.U.G. nr. 19/2005 nu pot fi puse in aplicare, nefiind posibil a se stabili care din cele doua texte legale are întâietate.
5. Aplicarea acestei OUG conduce la consecinţe prin care se încălcă şi Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor care prevede neutralitatea instituţiilor publice la Art. 9:
„(1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult.”.
Asociaţia Umanistă Română se opune gravelor încălcări ale legii şi Constituţiei care vizează impunerea “Ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului” pe terenul proprietate publică de lângă Palatul Parlamentului, teren dat în proprietate, prin încălcarea Art. 136 din Constituţie, Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. Guvernul, Parlamentul, Preşedintele, Primăria Generală a Capitalei – toate aceste instituţii au participat prin vot sau semnătură la o serie întreagă de grave ilegalităţi privind acest proiect arhitectonic, ilegalităţi pe care Asociaţia Umanistă Română le va dovedi şi anula în instanţă.