Pedeapsa de 30 de ani a fost dată pe 26 aprilie 2010. Însă nu în România. La noi, nici măcar noul Cod penal nu prevede astfel de pedepse, indiferent cît de gravă ar fi fapta comisă. În schimb, se poate la americani. Unde, un fost agent FBI şi complicele său au fost condamnaţi la cîte 30 de ani de detenţie cu executare, doar pentru că au plănuit să atace o casă şi pe locuitorii acesteia cu arme de foc.
Sentinţa a fost pronunţată în Santa Ana – New Orleans împotriva fostului agent FBI, Vo Duong Tran – 42 de ani-, şi a complicelui său, Yu Sung Park – 36 de ani.
Potrivit FBI, în 2008 Tran a plănuit jefuirea unei case din Fountain Valley- California, după ce a aflat că aceasta ar fi „cartierul central” al unor traficanţi de stupefiante şi este „plină cu bani şi droguri”. Pentru a fi sigur că planul îi reuşeşte şi l-a luat ca „locotenent” pe Park, fost ofiţer auxiliar la Departamentul de Poliţie pentru oraşul Niles – Illinois. În acelaşi an, pe 14 iulie, cei doi s-au cazat la un hotel din Fountain Valley, iar noaptea şi-au dat întîlnire cu alţi doi complici pentru a stabili ultimele detalii ale jafului armat. Planul întocmit de Tran prevedea utilizarea armelor de foc, a amortizoarelor de zgomot, cătuşe electrice pentru imobilizarea oricărei persoane găsite în interior.
Părea că cei din casa vizată nu mai au nici o şansă… Numai că cei doi complici racolaţi erau agenţi FBI sub acoperire. La finalul întîlnirii de la hotel, care a fost înregistrată audio şi video – iar apoi înregistrările au fost folosite ca probe în instanţă-, Tran şi Park au fost arestaţi. La percheziţia făcută în camera de hotel unde s-au cazat cei doi agenţii federali au găsit cinci arme de foc, inclusiv o mitralieră, o puşcă de asalt echipată cu amortizor de zgomot, un pistol de calibru 22 cu amortizor de sunet integrat, precum şi 630 cartuşe, două veste anti-glont, haine de camuflaj şi cătuşe electrice.
În martie 2009Tran şi Park au fost găsiţi vinovaţi de patru capete de acuzare: conspiraţie pentru a comite un jaf care afectează comerţul interstatal; călătorie interstatală în scopul comiterii unei infracţiuni de violenţă cu o armă de foc; deţinerea unei arme de foc în sprijinul unei infracţiuni de violenţă; deţinerea unei arme în maşină.
Deoarece planul le-a fost dejucat la timp şi nu s-au înregistrat victime, la finalul procesului cei doi au primit pedeapsa cea mai mică, respectiv au fost condamnaţi pentru posesia unei arme de foc în sprijinul unei infracţiuni de violenţă, faptă pentru care este prevăzută efectuarea unei pedeapse minime obligatorii de 30 de ani, în închisoare.