Acasa > Articole > Editorial > Cârdăşie Juncker – Johannis?

Cârdăşie Juncker – Johannis?

Dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni”, a declarat, miercuri, la Bruxelles, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comsiei Europene.

Şi a adăugat: „Dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul său în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua". (!!!)

Preşedintele Klaus Werner Iohannis a răspuns:

Personal sunt hotărât şi convins că voi reuşi ca aceste discuţii să se termine cu legi care vor fi în varianta cea mai bună, care pot fi folosite practic… Independenţa Justiţiei româneşti este intangibilă, este o chestiune pentru care mă voi implica total, voi face tot ce poate să facă un preşedinte pentru ca lucrurile să rămână aşa".

Iată câteva întrebări:

1.Lucrarea oricărei instituţii din lume este ori nu perfectibilă? Întrebarea este, desigur, retorică. Nu există lucrare care să nu se strice, să rămână în urma mersului vieţii. Atunci de ce trebuie ca preşedintele ţării să facă TOT ce poate face un preşedinte pentru ca lucrurile să rămână aşa?

2. De ce un preşedine ales, cu resposabilităţi clar definite, trebuie să facă TOT? Un preşedinte trebuie să facă ce-i revine prin lege să facă un preşedinte. La ce trimite acest TOT? Să fie vorba de o ameninţare? Şi dacă da, la adresa cui o face? Şi ce urmări ar avea ea?

3. Independenţa Justiţiei este intangibilă? Nu înseamnă că preşedintele este informat că această independenţă este ameninţată? Cine o ameninţă?

4. Independenţa Justiţiei nu este înscrisă în statutul unei ţări democrate alături de independenţa celoralalte puteri: legislativă şi executivă?

5. Ameninţările domnului Juncker nu încalcă independenţa puterii legislative din România? De ce puterea judecătorească este intangibilă şi cea legiuitoare, nu?

6. Cine apără pe plan internaţional independenţa tuturor puterilor în statul de drept? Dacă preşedintele are obligaţia asta, la Burxelles nu şi-a îndeplinit-o; dimpotrivă. A permis unui funcţionar internaţional să emită ameninţări dictatoriale la adresa Parlamentului României, a Curţii Constituţionale. Jigneşte poporul român asigurându-l că el, Juncker, îi asigură drepturi depline, ca şi cum aceste drepturi nu ar fi consfinţite în tratatul de aderare.

7. Să fie poporul român atât de neghiob încât să apeleze la un avocat pentru a-i fi consfinţite drepurile fundamentale? Cine l-a angajat pe domnul Juncker avocat al poporului român? Şi de ce?

8. Să fie poporul român într-o stare cronică de subdezvoltare astfel încât să poată fi momit în halul deplorabil în care o face domnul Juncker?

9. Mecansimul de cooperare şi verificare (MCV) este scula de lucru cu care domnul Juncker exercită puteri dictatoriale neacordate de nimeni?

10. Există în România cineva ales de electoratul român care are obligaţia să apere demnitatea unui popor batjocorit de preşedintele ţării şi de domnul Juncker?
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.