Motivul pentru care instanța nu a acceptat un acord pe care procurorii DNA l-au încheiat cu un inculpat

Un acord realizat între anchetatorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și un inculpat care își recunoscuse faptele nu a fost recunoscut de magistrați.

Magistrații de la Tribunalul București au respins un acord încheiat de procurorii DNA cu un inculpat. Bohâlțeanu Tudor Gabriel a fost consilier al ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi (2012), președinte CN Poșta Română SA (2009-2010), director adjunct CN Poșta Română SA București (2008-2009), vicepreședinte Eximbank Romania (2007-2009).

Procurorii de la DNA au încheiat acordul, magistrații au respins înțelegerea

Din această funcție, el a făcut uz de influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor. I-a pretins, în mod direct, omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele din grupul UTI le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA.

Ulterior, în perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, el i-a pretins aceluiași om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani. Ca urmare a solicitărilor, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăți suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive, încheiate cu societăți din grupul UTI, conform siteului justnews.ro.

Ce fapte mai comisese inculpatul

De asemenea, el a intermediat suma de 750.000 de euro, pretinsă de fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Preda Răducu Valentin, de la reprezentantul companiei Astaldi S.p.A., care executa lucrările de extindere a rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4. Interesele companiei Astaldi S.p.A. care deja investise până la acel moment sume importante în pregătirea documentației de participare la licitație și organizarea viitorului șantier, erau periclitate în cazul în care noul guvern, instalat în primăvara lui 2012, nu mai finanța extinderea rețelei de metrou. Bohâlțeanu Tudor Gabriel a primit astfel suma de 3.020.500 lei.

La data de 27 noiembrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data faptelor consilier al ministrului Transporturilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– trafic de influență (2 fapte)

– spălare a banilor.

Acord încheiat de inculpat cu anchetatorii

În prezența avocatului său, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare cu executare și interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei și pe o perioadă de 2 (doi) ani după executarea pedepsei.

La stabilirea cuantumului pedepsei s-a avut în vedere faptul că inculpatul a fost condamnat definitiv la data de 8.04.2019 de Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru fapte concurente.

Rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul București, care însă, în februarie anul acesta, a respins înțelegerea inculpatului cu procurorii DNA:

Soluția, prezentată pe scurt, spune că:

„În temeiul art. 485 alin. 1 lit. b C.proc.pen. respinge acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie cu inculpatul Bohâlteanu Tudor Gabriel, urmărit penal pentru trafic de influenta, prev. de art.257 alin.1 V.C.p. cu aplic. art.6 din Legea 78/2000 si art.5 C.p. (2 fapte) si spălare de bani, prev. de art.29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002 cu aplic. art.5 C.p., toate faptele cu aplic. art.33 lit.a din VCP, în dosarul de urmărire penală nr.482/P/2020 şi trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 25. 02. 2021.

Document: Hotarâre 206/2021 25.02.2021

În motivarea sentinței, consemnată și de rolii.ro, magistratul a afirmat că, din perspectiva dispozitiilor art.487 în referire la art.404 alin.4 lit.c Cpp, acesta nu cuprinde mențiuni cu privire la măsurile asiguratorii dispuse în cauză si nici cu privire la sumele de bani obținute de inculpat ca urmare a săvârșirii infracțiunilor (deși o asemenea mențiune era obligatorie în raport de disp. art.32 si art.33 din Legea 656/2002).”

Sursa: EVZ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.