Pentru a nu fi eclipsaţi de “succesul” făcăturii numită descoperirea armelor furate de la Ciorogîrla, procurorii anticorupţie au reuşit să finalizeze un număr impresionant de dosare. Ca de obicei, rămîne de văzut, în cîte dintre aceste cazuri se vor da şi condamnări, fie ele oricît de mici. Pînă la “proba contrarie” (adică atunci cînd avocaţii şi judecătorii vor găsi motive să-i pună în libertate pe inculpaţi), oamenii din subordinea lui Morar pot spune că îşi merită salariile.
Şpagă, cît să bei o cinzeacă
Cei care au dat tonul pentru ziua de 28 decembrie au fost procurorii
Serviciului Teritorial Bucureşti, care au colaborat strîns cu cei din Slobozia pentru a-i trimite în judecată pe următorii “parteneri de afaceri:
Petre Zicu, inspector vamal la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V) Ialomiţa – Compartimentul Accize, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită;
Răzvan – Cătălin Gartone şi Constantin Ene, inspectori vamali la D.J.A.O.V. Ialomiţa – Compartimentul Accize, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.
Conform rechizitoriului, “La data de 4 mai 2009, inculpaţii Zicu Petre şi Ene Constantin, cu ocazia derulării unui control inopinat la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din localitatea Perieţi, judeţul Ialomiţa, au pretins de la un denunţător o sumă de bani pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale pentru neregulile constatate. La data de 8 mai 2009, Ene Constantin a primit de la denunţător, prin intermediul colegului său, suma de 600 lei.
De asemenea, la data de 14 mai 2008, cei doi, cu ocazia efectuării unui control inopinat la magazinul unei societăţi comerciale din localitatea Misleanu, judeţul Ialomiţa, au pretins de la un denunţător suma de 1000 lei şi băuturi alcoolice pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale pentru neregulile constatate”.
Halca se-mparte la opt
Următorii pe listă au fost procurorii de la Serviciul Teritorial Ploieşti, care au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
Constantin Simion, fost administrator al S.C. SORPAU S.R.L. Tîrgovişte, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală;
Petru Fabian, fost asociat unic al S.C. SORPAU S.R.L. Tîrgovişte, în sarcina căruia s-a reţinut complicitatea la infracţiunea de evaziune fiscală;
Vasile Moldovan, şef Birou Administrare Contribuabili Mari din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dîmboviţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată;
Ştefan Stoica, director al Direcţiei Metodologie, Administrare a Veniturilor Statului din cadrul D.G.F.P. Dîmboviţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de neglijenţă în serviciu în formă agravantă;
Maria Tănase, director adjunct al Direcţiei Metodologie Administrarea Veniturilor Statului din cadrul D.G.F.P. Dîmboviţa, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de neglijenţă în serviciu în formă agravantă;
Nicolae Sasu, şef Birou Administrare Monopol de Stat în cadrul D.G.F.P. Dîmboviţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de neglijenţă în serviciu în formă agravantă;
Adriana Elena Bratosin, director general adjunct al D.G.F.P. Dîmboviţa, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de neglijenţă în serviciu în formă agravantă;
Ana Maria Marian, fost administrator al S.C. SORPAU S.R.L. Tîrgovişte, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului.
Lucrînd în gaşcă, în cazul celor opt situaţia a fost mai complicată, iar afacerile au mers ca pe roate vreme de doi ani. După care procurorii au avut nevoie de patru ani ca să solutioneze dosarul.
Iată ce au reţinut aceştia în rechizitoriul întocmit: “În perioada 27 ianuarie 2003 – 7 martie 2003, inculpatul Fabian Petru – asociat unic şi administrator în fapt al S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte l-a determinat inculpatul Simion Constantin, administrator în acte al aceleiaşi societăţi şi preşedinte al comisiei de recepţie a mărfurilor să întocmească 151 note de intrare – recepţie atestând operaţiuni comerciale nereale, respectiv achiziţii de băuturi alcoolice naturale în cantitate de 4.934.950 litri de la o societate comercială din judeţul Vâlcea. Aceasta, pentru a da o provenienţă licită producţiei proprii de alcool a SC SORPAU SRL, introduse pe piaţă. Astfel, prin ascunderea sursei taxabile (accizei) şi sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale pe linia impozitului pe profit şi a T.V.A.-ului, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 7.334.658 lei (impozit pe profit – 1.641.320 lei, T.V.A. – 1.240.648 lei şi accize – 4.452.690 lei).
Ca urmare, Garda Financiară Centrală a dispus sechestru asupra bunurilor aparţinând SC SORPAU S.R.L. Târgovişte, în vederea recuperării prejudiciului.
În perioada iunie 2003 – mai 2004, inculpatul Moldovan Vasile – în calitate de şef Birou Administrare Contribuabili Mari din cadrul D.G.F.P. Dâmboviţa şi persoană delegată de conducerea unităţii pentru luarea măsurilor de punere în executare a sechestrului, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin neidentificarea tuturor bunurilor sechestrabile (în principal clădiri şi terenuri) precum şi nevalorificarea acestora în condiţiile prevăzute de lege, precum şi neaplicarea sechestrului în condiţiile impuse de lege. De asemenea, nu şi-a îndeplinit atribuţiile în contextul în care, S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte a vândut către o altă firmă din Târgovişte cantitatea de 930.492 l băuturi alcoolice, în valoare de 1.224.880 lei. Asupra acestor bunuri fiind instituit sechestrul, la vânzarea lor ar fi fost necesară o aprobare prevăzută de lege şi virarea sumei rezultate din vânzare către bugetul de stat, aspecte care au fost ignorate.
În perioada 04 – 06 iunie 2003, Stoica Ştefan – în calitate de director al Direcţiei Metodologie, Administrare a Veniturilor Statului, Tănase (fostă Oprea) Maria – în calitate de director adjunct al aceleiaşi direcţii şi Sasu Nicolae în calitate de şef Birou Administrare Monopol de Stat din cadrul D.G.F.P. Dâmboviţa, persoane delegate de conducerea unităţii, prin ordin de deplasare, pentru luarea măsurilor asigurătorii dispuse de Garda Financiară Centrală la S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu au identificat toate bunurile sechestrabile (în principal clădiri şi terenuri) şi nu au aplicat sechestrul în condiţiile prevăzute de lege.
În perioada iunie 2003 – august 2005, inculpata Bratosin Adriana Elena, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dâmboviţa, având responsabilităţi directe privind încasarea veniturilor bugetului de stat, inclusiv prin executarea silită, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin neverificarea şi nedispunerea aplicării sechestrului asigurator pe bunurile precizate de S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte, nu a urmărit respectarea metodologiei legale privind valorificarea bunurilor aflate sub sechestru şi nu a luat măsuri pentru valorificarea bunurilor mobile şi imobile sechestrate la termenul prevăzut de lege.
Prejudiciul cauzat în dauna bugetului de stat prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii publici sus menţionaţi este de de 2.271.767 lei, (valoarea bunurilor nesechestrate şi vândute ulterior de S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte, fără ca valoarea să fie virată la bugetul de stat – 1.046.887 lei şi valoarea băuturilor alcoolice vândute de sub sechestru fără respectarea procedurilor legale – 1.224.880 lei).
Cantitatea de 930.492 l băuturi alcoolice în valoare de 1.224.880 lei, aflate sub sechestru, a fost vândută începând cu data de 23 aprilie 2003 către S.C. TONICO GENERAL COM S.R.L. Târgovişte (societate controlată de inculpatului Fabian Petru). În acest sens, inculpata Marian Ana Maria, administrator al S.C. SORPAU S.R.L. Târgovişte, a întocmit 35 facturi fiscale la solicitarea inculpatului Fabian Petru, facturi pe care le-a preluat în numele societăţii cumpărătoare fără a se asigura că suma rezultată din vânzare (1.224.880 lei) fusese virată la bugetul de stat în conformitate cu procedura de vânzare a bunurilor sechestrate. În acest fel, inculpata i-a asigurat asociatului unic Fabian Petru o parte din produsul infracţiunii de evaziune fiscală.
În cauză, s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Simion Constantin, Fabian Petru şi Moldovan Vasile.
Ministerul Finanţelor Publice – Garda Financiară se constituie parte civilă în procesul penal cu suma stabilită drept prejudiciu, respectiv 7.334.658 lei”.
Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Târgovişte.
Banii statului stau mai bine în buzunarul meu
Şi dacă provincia “lucrează la greu”, nici Centrul nu putea să rămînă mai prejos. Prin urmare
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
Mircea Suciu, fost director general al SC T.S.P. Ecoterm SA Năvodari şi Mihail Dima, director economic la aceeaşi societate comercială, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată; Dinu Apăvăloaiei, Gheorghe Iuruc, Mihail Stere şi Gheorghe Gheorghe, asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în forma continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
“În perioada 2002-2005, în calitate de director general, respectiv de director economic la SC T.S.P. Ecoterm S.A Năvodari, în exercitarea atribuţiilor de serviciu inculpaţii Suciu Mircea şi Mihal Dima au avizat la plată facturi emise în fals de inculpaţii Apăvăloaei Dinu, Iuruc Gheorghe, Mihal Stere, Gheorghe Gheorghe, facturi ce au fost evidenţiate în contabilitatea societăţii, iar ulterior achitate pentru lucrări şi servicii care în realitate nu au fost executate. Prin această modalitate a fost cauzat societăţii Ecoterm un prejudiciu în sumă de 2.166.324,79 RON , aducându-se avantaje patrimoniale societăţilor SC Adems S.R.L., SC Stemirom S.R.L., SC Geserom Internaţional S.R.L., SC Somseri S.R.L., SC G.N.P. Internaţional S.R.L. şi SC Tomilec S.R.L. şi inculpaţilor Apăvăloaei Dinu, Iuruc Gheorghe, Mihal Stere şi Gheorghe Gheorghe.
De asemenea, în perioada 2002-2005, inculpaţii Apăvăloaei Dinu, în calitate de asociat şi administrator la SC Adems S.R.L. Paşcani, Iuruc Gheorghe, în calitate de asociat şi administrator la SC Geserom Internaţional S.R.L., Mihail Stere, în calitate de asociat şi administrator la SC Stemirom S.R.L., Gheorghe Gheorghe, în calitate de asociat şi administrator la SC G.N.P. Industrial Serv S.R.L., au emis în fals facturi fiscale în care au atestat în mod nereal că au efectuat lucrări şi servicii către SC T.S.P. Ecoterm S.A., fapt care i-a ajutat pe inculpaţii Suciu Mircea şi Mihal Dima să facă plăţi nejustificate şi neîntemeiate către societăţile administrate de cei patru inculpaţi.
SC T.S.P. Ecoterm S.A. Năvodari este societate pe acţiuni al cărei acţionar unic este oraşul Năvodari”.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Constanţa.
Banii n-au miros nici la nivel înalt
Au constatat acest lucru procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, care au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
Sabin Ilieşi, fost consilier judeţean în cadrul Consiliului judeţean Bistriţa Năsăud, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (în prezent suspendat din funcţie), în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000 – folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, ori a funcţiei de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată;
Corina Moga, şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud şi Alina Moga, fără ocupaţie (cumnata lui Moga Corina), în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă;
Ioan Bătrîncea, cadru universitar, Florin Dumescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Dorel Vit şi Marin Burtică, ambii cadre didactice universitare la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Ce au reţinut procurorii în acest caz?
“În perioada octombrie – noiembrie 2005, perioadă în care avea calitatea de consilier judeţean în cadrul Consiliului judeţean Bistriţa Năsăud, inculpatul Ilieşi Sabin a pretins faţă de o persoană denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale, că are influenţă pe lângă comisarul şef al Gărzii Financiare – Secţia Bistriţa Năsăud şi pe lângă conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa Năsăud şi că, în schimbul sumei de 6.000 euro, pe care a primit-o în două tranşe, poate interveni pentru ca reprezentanţii instituţiilor mai sus menţionate să întocmească acte de control favorabile respectivei societăţi comerciale. Înţelegerea a fost intermediată de inculpatele Moga Corina şi Moga Alina.
De asemenea, în cursul lunii iunie 2006, Ilieşi Sabin a pretins faţă de o altă persoană denunţătoare că are influenţă pe lângă şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Generală şi Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud şi, în schimbul sumei de 1.500 euro, va interveni pe lângă acesta pentru a o ajuta pe fiica persoanei respective să câştige concursul pentru ocuparea unui post de consilier juridic în cadrul acelei instituţii publice.
În cursul lunii iunie 2007, Ilieşi Sabin l-a ajutat pe inculpatul Bătrâncea Ioan să redacteze în fals două înscrisuri înregistrate la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş" din Arad comunicându-i numele cadrelor didactice universitare ce urmau să fie menţionate în aceste înscrisuri. Înscrisurile, tehnoredactate în fals de Bătrâncea Ioan erau necesare pentru a se face dovada îndeplinirii de către Ilieşi Sabin a unuia dintre criteriile de evaluare impuse de legislaţia în vigoare la acea dată, pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar. Cunoscând că înscrisurile sunt falsificate, Dumescu Florin, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad le-a semnat în calitate de preşedinte al comisiei de selecţie a granturilor dându-le o aparenţă de legalitate. Unul dintre înscrisurile falsificate a fost semnat şi de inculpaţii Vit Dorel şi Burtică Marin, în cunoştinţă de cauză, dându-i o aparenţă de legalitate. În cursul lunii iunie 2007, inculpatul Ilieşi Sabin a depus la dosarul său pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar cele două înscrisuri falsificate.
În perioada octombrie 2005 – iulie 2007, inculpatul Ilieşi Sabin şi-a folosit influenţa şi autoritatea în relaţia cu instituţii publice de nivel judeţean (Garda Financiară, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială, Primăria Municipiului Bistriţa), influenţă ce decurgea din calitatea de preşedinte, deţinută consecutiv la nivelul organizaţiilor judeţene Bistriţa Năsăud a două partide politice. Astfel, inculpatul a intervenit de mai multe ori pentru stoparea unor controale sau inspecţii fiscale ori pentru diminuarea prejudiciilor constatate (privind obligaţii fiscale neevidenţiate sau neachitate) la societăţi comerciale cu sediul pe raza judeţului Bistriţa Năsăud, pentru angajarea unor cunoştinţe în cadrul unei instituţii publice prin „aranjarea” unui concurs, precum şi pentru eliberarea unei autorizaţii de construcţie. Totodată, în calitate de prodecan la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi-a folosit influenţa şi autoritatea în raporturile cu subordonaţii săi (cadre didactice, secretarele filialei Bistriţa a Facultăţii) intervenind de nenumărate ori pentru promovarea examenelor, mărirea ori acordarea notelor indicate şi pentru înscrierea la cursurile de masterat sau facultate a unor cursanţi, după începerea anului universitar, toate acestea în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii (obţinerea unor sume de bani, neplata obligaţiilor fiscale către stat, obţinerea unei autorizaţii de construire pe o suprafaţă mare de teren, obţinerea unui post de consilier juridic în mod nelegal, promovarea examenelor şi absolvirea în final a facultăţii cu obţinerea diplomei de licenţă ori obţinerea diplomei de masterat)”.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bistriţa Năsăud.
În ce priveşte anularea diplomelor obţinute contra cost, nimeni nu suflă o vorbă.