Acasa > Editorial > Cazul Beuran – hârtia de turnesol

Cazul Beuran – hârtia de turnesol

Necazurile îngreunează umerii. Sunt poveri. Să te lepezi de ele – greu de spus și, încă mai dificil, de făcut. Soluția e una singură: să înalți privirea. Și abia atunci, ca-ntr-o minune, umerii se ridică. Am încercat să obțin efectul în cazul Beuran, cu cei din lista mea. M-am trezit la pământ, doborât de privirile din jur. Reacții îngăduitoare, departe de starea mea de spirit. În replică, apropo de lumea arogantă, suficientă, hulpavă a medicilor de azi, descrisă de mine, o doamnă, mult dragă mie, a zis: „Eu am fost la mari doctori și nu mi-a cerut nimeni bani; le-am dat eu, din recunoștință”. N-a mai zis, dar eu știu, aceia i-au primit. Ceea ce nu face un aristocrat al spiritului, fie el și doar un fost țăran mândru, țeapăn. Doctorul a luat banii. Și la poarta spitalului a mai apărut un Mercedes. În cartier s-a mai înălțat o vilă cu locatari care sfidează ce-i în jur. Un prieten medic, la fel de drag, își poartă credința în Dumnezeu ca pe o bluzică de marinar primită în ghete de Sfântul Nicolae. Se împopoțonează cu ea și, în sunete de surle și tobe, intră în biserică să-și vândă marfa și pentru a-și spori gloria. Popii, în spiritul epocii, i-au înlesnit afacerea. El n-a dat niciun semn de trezire. Niciun semn de recunoștință pentru că, spunându-i adevărul, l-am ajutat să rămână în viața senină. S-a îmbufnat. Asta-i nația! Umerii ei, fără ridicarea privirii, se îngreunează pe zi ce trece.

O duduie ambițioasă, cu râvnă în carieră, dorește să ajungă asistent universitar. Ce-i rămâne de întreprins? Ce altceva decât să procedeze în felul în care procedează toți din mediul ei, toată nația: bani în plic. Cui? Cuiva despre care știe că-i ia. Și iată, duduia ambițioasă, momind cu bani pentru a face carieră, rămâne în sistem. Sistemul perpetuează. Doctorul a luat plicul sau nu l-a luat, nu mai contează. Mărul de acolo, mărul din ministerele toate, este stricat. Ce face nația noastră? Despică firul în zeci de firicele, care mai de care mai doct, mai patriotic, mai justițiar. Ce face sistemul? Îl pune în cătușe pe medic, fiindcă vin alegerile și Beuran e de la adversari. Să afle toți adversarii ce-i așteaptă dacă nu se pun cu botul pe labe.

Un lucru e sigur, acest popor nu va muri curând, dar nici departe nu ajunge, vorba unui inginer german privind la cârpeala cu care românii își păcălesc viața. Ceea ce nu înseamnă că încetez să-l iubesc, ori că-l voi iubi mai puțin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.