Comisia pentru buget, finanțe și bănci, prezidată de domnul deputat Sorin Lazăr, a avut, marți 4 iunie 2019, o întrevedere oficială cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de domnul Jaewoo Lee.

Întâlnirea cu reprezentanții FMI a avut loc în baza articolului IV din Statutul FMI, tematica referindu-se la situația economică actuală a României, perspective și priorități la nivelul politicilor economice.

În cuvântul de deschidere, domnul Jaewoo Lee a transmis felicitările sale pentru succesul președinției Consiliului UE și pentru creșterea susținută a economiei românești, precizând că, deși s-a înregistrat o creștere economică record, deficitul bugetar general a continuat să crească față de anii anteriori. Astfel, este nevoie de schimbări în ceea ce privește politicile economice, măsuri de diminuare a deficitului și mai ales accentuarea investițiilor în anumite domenii.

La întâlnire au participat deputați-reprezentanți ai grupurilor parlamentare ale PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale. Deputații și-au prezentat viziunea asupra evoluțiilor economice din România.

În urma discuțiilor a reieșit faptul că obiectivele construcției bugetare prezente și viitoare urmăresc stimularea, consolidarea și menținerea creșterii economice sustenabile, de natură a furniza premisele consolidării unui stat puternic și  a unei societăți echilibrate, pentru a susține încrederea investitorilor în economia românească.

În acest sens, măsurile fiscal-bugetare viitoare trebuie să fie predictibile pentru susținerea mediului de afaceri și stimularea investițiilor în sectoarele cu valoare adăugată ridicată. Este necesară simplificarea fiscalității, creșterea transparenței bugetare și eficientizarea cheltuielilor publice în vederea asigurării protecției și securității sociale pentru persoanele vârstnice, pensionari și categoriile cele mai vulnerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.