Aproape că nu este zi în care reprezentanții autorităților să nu dea de veste că au mai destructurat un grup care avea ca principală ocupație contrabanda (preponderent cu țigări), traficul de persoane sau cel de migranți. Toate, activități care le aduc celor implicați sume de bani considerabile. De remarcat este însă, că, deși grupurile – de altfel foarte bine organizate – tot sînt destructurate, dar, exact aceleași grupuri (eventual cu cîțiva noi membri, dar cam aceiași lideri) continuă să comită, ani la rînd, același tip de infracțiuni. Și pentru că toate acestea se petrec transfrontalier, pe bună dreptate se pune problema: pentru ce mai există Poliție de Frontieră?
Spre exemplificare, mai jos prezentăm cazul mediatizat în cursul zilei de astăzi atît de Poliția de Frontieră, cît și de DIICOT.
„La data de 22 ianuarie a.c., procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată – Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au efectuat un număr de 13 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în contrabanda cu ţigări şi produse din tutun. În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie 2021 – ianuarie 2022, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SvPCMIIT al ITPF au documentat activitatea ilegală, transfrontalieră de introducere în ţară, de către membrii grupării, a unor importante cantităţi de tigări, atât peste frontiera verde cât şi prin punctele de trecere a frontierei de stat din Republica Moldova şi din Ucraina, fiecare membru al grupului infracţional având scopuri şi atribuţii specifice, bine individualizate, în activitatea de coordonare, transport, distribuire şi vânzare ilegală a bunurilor astfel introduse.
Activitățile efectuate, la data de 22.01.2022, vin în completarea activităţilor desfăşurate la data de 19.01.2022, când, pe raza judeţelor Vaslui şi Suceava, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au desfăşurat alte 9 percheziţii domiciliare la membrii aceleiaşi grupări infracţionale.
În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor şi recuperării prejudiciului 10.441 pachete cu țigări, sumele de 194.150 lei, 9.160 euro, 3.000 dolari şi 20 Lire sterline. De asemenea, au fost indisponibilizate 6 autoturisme.”, scrie Poliția de Frontieră.
Comunicatul pare tras la indigo cu cel al DIICOT, iar de reținut este că la acțiune a fost nevoie de „sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul STPF Suceava şi jandarmilor din cadrul IJJ Suceava, IJJ Iaşi şi Gruparea mobilă de Jandarmi Bacău.”, fapt care denotă, cel mai probabil, că persoanele vizate sînt extrem de violente.
Și dacă această grupare a fost luată în vizor încă de acum un an, cîte „curse” or fi făcut băieții? Dar acesta, cum spuneam, este doar unul dintre cazurile în care infractorii se plimbă peste frontieră ca în parc.
Vom reveni.