Lipsa unei legi care să-i responsabilizeze pe magistraţi pare a fi principala cauză a haosului din justiţia românească. Cea mai pertinentă demonstraţie vine din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care, numai anul trecut, a condamnat statul român la plata de despăgubiri în valoare de peste 42 de milioane de lei.

Ultimul Eurobarometru arată că în 2008 pe rolul instanţei europene au fost admise 8900 de cauze, ceea ce înseamnă peste 9% din total şi situează România pe locul trei la numărul de procese aflate pe rolul CEDO.

Tot în 2008 Ministerul Justiţiei a încercat să impună răspunderea materială pentru magistraţi. Totul a rămas la stadiul de iniţiativă uitată prin sertarele cine ştie cărui funcţionar din acest minister. Scuza invocată este avizul nefavorabil primit din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), deşi CSM are doar rol consultativ, Ministerul Justiţiei fiind singurul cu drept de inţiativă legislativă în materie judiciară.

Şi totuşi, chiar în absenţa unei astfel de legi, dacă statul ar fi interesat, are pîrghiile necesare pentru a-i obliga pe judecători să cîntărească mai bine soluţiile pronunţate. Aceştia pot fi acţionaţi în instanţă pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin intermediul Ministerului de Finanţe. Dar cîtă vreme statul e o entitate, nu o persoană care ar trebui să plătească din propriul buzunar, evident, nimănui nu-i pasă. Cu atît mai puţin magistraţilor care, prin şantaj, au obţinut, de la acelaşi stat, drepturi salariale, şi nu numai, astronomice.

Cum vede omul obişnuit situaţia o relevă un sondaj realizat de ziarul Sentinţa în luna noiembrie a anului trecut:

Aproape în fiecare zi România este condamnată de către CEDO la despăgubiri uriaşe. Cum credeţi că s-ar putea schimba situaţia?


1)
Prin obligarea tuturor magistraţilor care au judecat cauza în ţară şi au dat soluţii contrare celei a CEDO să achite valoarea despăgubirilor
56 raspunsuri / 75%


2) Prin obligarea la plata despăgubirilor a judecătorului care a pronunţat ultima decizie
11 raspunsuri / 15%


3) Prin înfiinţarea unei taxe destinată acestor plăţi
2 raspunsuri / 3%


4) Prin crearea unui fond special perceput sub formă de taxă de la firmele cu cifră netă de afaceri peste 10 milioane de euro
3 raspunsuri / 4%


5) Situaţia ar trebui să rămînă neschimbată
2 raspunsuri / 3%

 

S-au dat 74 raspunsuri.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.