Din cauză că jurnaliștii „nu-și văd de treabă”, la această oră arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu a dat cu subsemnatul în fața procurorilor anticorupție constănțeni. Concret, jurnaliștii de la Recorder au prezentat o înregistrare în care Înalt Preasfințitul (ÎPS) Teodosie este surprins în timp ce negociază cu un om de afaceri pentru obținerea unor finanțări de la Secretariatul pentru Culte din cadrul Guvernului României. În temeiul acestei dezvăluiri DNA a început, în decembrie 2023, cercetările, iar preotul a fost citat pentru astăzi spre a-i fi adusă la cunoștință calitatea de inculpat pentru cumpărare de influență.
La vremea respectivă DNA informa că „În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”.
Celălalt suspect este Ilie Petre, consilierul Arhiepiscopiei pe probleme economice, care, de asmenea este cercetat, pentru complicitate la cumpărare de influență.
Îndată după comunicatul DNA a venit și reacția BOR: „Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează.”
La intrarea în sediul DNA Constanța, fașa bisericească s-a limitat să le spună jurnaliștilor: „Am adus sfînta liturghie, sînt împărtășit, în timp ce apărătorul său, avocatul Adrian Cuculis, îi suține, firește, nevinovăția: „Audierea de azi este una care vine să clarifice nişte lucruri. Dosarul, aşa cum am bănuit de la bun început, se bazează doar pe acea înregistrare care a apărut în mod public. Din toate punctele de vedere, indiferent că în momentul de faţă avem o audiere, nu poate să constituie infracţiunea de cumpărare de influenţă sau instigare în vreo formă. Mai mult decât atât, probabil că se încearcă discreditarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie. În momentul de faţă, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoaşteţi cu toţii din spaţiul public. Astăzi o să depunem şi noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce a fost înregistrat, să vedem dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv. Chestiuni normale într-o procedură penală”, a spus Cuculis.
Din cauza acuzelor de coruptie care i-au fost aduse, arhiepiscopul Teodosie Petrescu a fost chemat astazi la DNA Constanta pentru a i se aduce la cunostinta calitatea de inculpat in cadrul cercetarilor demarate in decembrie 2023. Ziarul Recorder a prezentat o inregistrare ce il surprinde pe Inalt Preasfintitul in timp ce negociaza cu un om de afaceri pentru obtinerea unor finantari de la Secretariatul pentru Culte din Guvernul Romaniei. Reactiile nu au intarziat sa apara, Biserica Ortodoxa Romana declarand ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie o datorie morala, iar avocatul IPS Teodosie sustine nevinovatia acestuia. Se incearca, probabil, discreditarea lui, iar probele existente in dosar se bazeaza doar pe inregistrarea facuta publica de ziar. Astazi va fi depusa o nota de probatoriu pentru a se vedea daca materialul are eventuale modificari sau a fost trunchiat. Vom astepta cu interes concluziile anchetei DNA si speram sa se dovedeasca nevinovatia celor acuzati de coruptie.