De fapt, nu sînt doar ciobani, adică oameni care trăiesc din creşterea oilor şi a caprelor. Ei sînt, totodată, membri ai Sindicatului Crescătorilor de Taurine. Şi au primit aprobare să “vocifereze” trei zile, cu începere de miercuri, în faţa Ministerului de Finanţe deoarece nu au primit subvenţiile garantate prin lege pentru creşterea animalelor. “Cînd e să ne impună reguli, sau să ne aplice sancţiuni, imediat se rezolvă. Chiar cu vîrf şi îndesat. Numai cînd e să ne respecte drepturile nu e timp şi nu sînt condiţii”, se aud tot mai multe voci supărate.
Şi tocmai pentru că sînt supărate şi pentru că sînt atît de aproape de cei care ar trebui să le rezolve problemele, ar vrea să intre cu toţii în minister. Să-i poată trage direct “de mînecă” pe aceştia. Adică pe ministru şi pe “domnii mari” care “ştiu să promită, mai ales la televizor, dar, de fapt, nici nu ne bagă în seamă. Să ne spună la toţi cînd şi cum şi dacă ne mai dau banii. Că mor animalele pentru că nu mai avem ce le da demîncare şi noi pe lîngă ele. Plus că, dacă moare animalul, tot tu eşti bun de plată; că nu l-ai îngrijit. Să ne spună nouă domnii aştia cu minte şi învăţaţi cum să ne descurcăm”.

Mica – mare îmbrînceală

Ei, aici e cuiul lui Pepelea! În timp ce oierii ar vrea înăuntru, “domnii mari” îşi doresc tocmai dimpotrivă: să-i ştie cît mai departe. Şi de-aia au avut grijă ca numărul jandarmilor ce au misiunea să-i apere de eventuala prezenţă a intruşilor să fie de cinci ori mai mare decît a demonstranţilor. Iar jandarmii îşi îndeplinesc misiunea conştiincios. Pentru că ministeriabilii sînt “mai oameni” decît protestatarii. Iar acest lucru se vede cel mai bine cînd nemulţumiţii “sparg” cordonul şi încearcă să intre în instituţie. Încăierarea cu jandarmii e scurtă, dar aprigă. Pentru că ciobanii sînt cu mîinile goale. Jandarmii sînt nu numai bine antrenaţi, ci şi bine dotaţi: cu bastoane, cu scuturi, cu arme. Şi mai pot să primească ajutor sub formă de trupe. Şi pentru că aşa au primit ordin. Dacă şi măcar unul dintre protestatarii nu respectă regula jocului şi nu stă cumite în ţarc, jandarmii pot şi trebuie “să ia toate măsurile necesare”. Adică să îl ia pe sus, cît mai violent posibil, şi să îl ducă la dubă, dacă ar îndrazni să ridice mina. Pentru a lovi, sau doar pentru a se apăra. Nu contează, că, oricum, la grămadă nimeni nu poate fi sigur, iar dacă recalcitrantul are vreo nemulţumire ulterioară e greu de spus cine va putea să jure cu mina pe Biblie în favoarea lui… Omul – pentru că a fost şi unul care a ridicat mina -, a avut măcar un dram de noroc. Cîţiva dintre colegii lui s-au dovedit solidari şi, în ultima clipă, au reuşit să-l scape de băgarea în dubă. Nu şi de amendă.
Mai puţin solidar s-a dovedit a fi “colegul de breaslă”, sindicatul Agrostar, care depinde la fel de mult de “bunăvoinţa” Ministerului de Finanţe. Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, a ţinut cu tot dinadinsul să se delimiteze de acţiunea fermierilor despre care a precizat că “nu fac parte din Agrostar”.

Promisiuni pentru “domnii mari”

Pe parcursul celor trei zile de protest, fermierii manifestă inclusiv cu clopote şi talăngi, dar susţin că, dacă va fi cazul, vor aduce cu ei şi animale. Liderul Sindicatului Crescătorilor de Taurine, Costel Caraş, a declarat la Realitatea TV că fermierii nu vor pleca din faţa sediului Ministerului Finanţelor Publice, pînă cînd vor fi siguri că APIA are bani în cont pentru plata subvenţiilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.