Am dat, din pură întîmplare, peste discursul susținut, astăzi, de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la Parlament, înainte de votul asupra guvernului propus de Dacian Cioloş. Inițial m-a emoționat. Ziceam: „Un astfel de Președinte ne trebuie!”. Se pare că m-am înșelat. Ca să înțelegeți de ce spun asta, citiți mai jos discursul integral, așa cum a fost postat pe site-ul UDMR.

Stimată doamnă preşedinte a Senatului,

Domnule preşedinte de şedinţă al Camerei Deputaţilor,

Domnule prim-ministru desemnat,

Doamnelor şi domnilor colegi,

 Acum un an, în campania electorală, nu am promis conflicte interminabile, nu am promis instabilitate, nu am promis nesiguranţă şi haos social. Promisiunile noastre au fost: stabilitate, predictibilitate, siguranţă şi redarea speranţei fiecărui cetăţean într-un trai mai bun. Aşa am promis cu toţii, indiferent din ce formaţiune politică facem parte.

Şi, de câteva săptămâni, cam de o lună de zile, două luni, majoritatea clasei politice oferă cetăţii doar scandal, circ, nesiguranţă, instabilitate. Vedem multe argumente fără nicio coerenţă şi logică, atitudine duplicitară, supărare, isterie şi balet politic inutil. În aceste condiţii, înainte de orice, trebuie să cerem scuze de la oameni, de la cetăţenii care ne-au trimis în Parlament cu alte aşteptări.

Vă cer scuze, stimaţi cetăţeni, dar sigur nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar şi, totuşi, trebuie să spun acest lucru de la acest microfon.

Degeaba suntem o mână de oameni care am încercat să ne ţinem departe de acest scandal interminabil, imaginea noastră, a fiecăruia şi a tuturor la un loc, în acest moment, este o imagine catastrofală.

 Stimaţi colegi!

 În aceste zile, noi ar trebui să dezbatem problemele cu care se confruntă România; ar trebui să purtăm o discuţie despre creşterea preţului la energie, care va adânci sărăcia, ar trebui să propunem soluţii rapide, aşa cum am făcut acum câteva zile la Senat şi vom face, în continuare, la Camera Deputaţilor.

Ar trebui să discutăm despre acel Green Deal, care – dacă va intra în vigoare – şi nu va asigura o tranziţie lungă şi o perioadă de acomodare necesară pentru România, consecinţele economice şi sociale vor fi catastrofale. Da, ar trebui să discutăm despre legea offshore. Da, ar trebui să discutăm de problemele demografice ale României şi soluţiile prin care putem stopa acest declin catastrofal. Este momentul să discutăm despre industria alimentară, extrem de vulnerabilă şi expusă, ar trebui să venim cu soluţii pentru a ajuta oamenii săraci în faţa inflaţiei galopante şi ar fi cazul să începem discuţiile despre bugetul de anul viitor.

Dar, în primul rând, ar trebui să vorbim de valul patru al pandemiei şi cum putem salva vieţile oamenilor. În loc de aceste lucruri, noi discutăm despre un Cabinet care nu are susţinere parlamentară, dar ţine morţiş să demonstreze că, de fapt, este victima celorlalţi.

Stimaţi colegi din USR!

Am înţeles că vreţi să guvernaţi. E legitimă dorinţa voastră. Aţi avut guvernarea alături de noi şi PNL. Nu era o coaliţie perfectă. Nu există coaliţii perfecte. Dar a fost o construcţie, poate singura construcţie posibilă acum un an de zile.

În ceea ce ne priveşte, de la bun început am spus că această deja fostă coaliţie va cunoaşte succesul dacă vom avea puterea să ne concentrăm doar asupra acelor puncte comune care sunt importante pentru societate şi care pot fi rezolvate printr-un efort comun.

La fel, de la bun început, am susţinut că principala cheie a stabilităţii acestei coaliţii este să renunţăm cu toţii la orgolii personale. Aţi avut guvernarea, aţi avut o coaliţie la care aţi renunţat, fiindcă pentru dumneavoastră era mai importantă o persoană şi era mai important un proiect, de altfel necesar, pentru care căutarea compromisului era în derulare. V-aţi baricadat în propriile voastre certitudini, aţi repetat singurul adevăr pe care îl credeaţi absolut, aţi spus că toţi sunt old-school, doar voi sunteţi diferiţi, după care v-aţi asociat şi cu unii şi cu alţii, doar ca să vă răzbunaţi şi aţi dărâmat un guvern.

Astăzi, sunteţi în faţa Parlamentului, cereţi votul foştilor aliaţi şi nu reuşiţi să obţineţi voturile acelor colegi cu care aţi mers împreună la dărâmarea Guvernului.

Stimaţi colegi, aţi cam rămas singuri.

În momentul în care nu poţi să convingi în Parlament pe nimeni să te susţină, orice dezbatere despre programul de guvernare, despre structura şi lista Cabinetului devine irelevantă şi înseamnă doar pierdere de timp. Şi, totuşi, va trebui să mergem mai departe.

Astăzi veţi pica la acest test, dar, începând de mâine, trebuie să mai facem încă un efort de a resuscita coaliţia formată în decembrie 2020. Şi dacă nu vom reuşi, tot trebuie să găsim o soluţie pentru a guverna ţara în acest moment extrem de dificil. Cu voi sau fără voi.

Dincolo de aceste considerente ar fi bine să mai reţinem un lucru. Când eşti la guvernare, trebuie să te comporţi cum ai vrea să se comporte cel care este în opoziţie, când va fi el la guvernare şi tu în opoziţie. În lupta politică trebuie să cunoşti măsura şi să nu foloseşti alte instrumente decât cele politice.

Pentru a servi binele comun, mai trebuie să laşi din orgoliu şi din ambiţii.

Astăzi, Uniunea Democrată Maghiară din România nu va participa la vot. Am fi ipocriţi dacă am spune că până în septembrie am fost colegi – şi cu câţiva dintre dumneavoastră chiar colegi buni, – dar pe 20 octombrie am devenit adversari şi votăm împotriva voastră.

Ca să fim consecvenţi cu noi înşine, şi cu principiile şi cu valorile pe care le considerăm importante în politică, pentru noi rămâne această singură soluţie.

Să fim prezenţi şi să nu participăm la vot şi, în acelaşi timp, să vă spunem că sunteţi aşteptaţi la dialog, la căutarea unor soluţii împreună şi nu separat.

Vă mulţumesc pentru atenţie.”

Frumos. Emoționant. Sînt cuvintele mele după prima lectură. Am fluierat oleacă după ce mi-am adus aminte că partidul domnului Kelemen a fost la guvernare fără întrerupere. Nu l-am auzit niciodată aducând vorba despre  nevoia ca Guvernul să discute despre durerile reale ale poporului român. Și le-a adus aminte, ori nu le-a cunoscut niciodată? Să fie oare un pretext pentru a se propune în noul guvern?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.