Liderul sindicatului Pro Lex, Sile Lincu, anunţă că autorităţile statului au dat undă verde poliţiştilor să deruleze afaceri. De asemenea, spune el, poliţiştii judiciarişti, vor primi mai mulţi bani.

1.Poliţiştii au dreptul să desfăşoare activităţi în sectorul privat
Contrar susţinerii Ministerului Administraţiei şi Internelor cum că poliţiştilor nu le este aplicabil regimul incompatibilităţilor stabilite în Legea nr. 161/2003, la solicitarea Sindicatului “Pro Lex”, Agenţia Naţională de Integritate a confirmat că poliţiştii au dreptul să desfăşoare activităţi în sectorul privat care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit Fişei Postului.
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor “Pro Lex”, în calitate de organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul M.A.I., a solicitat instituţiei să se conformeze prevederilor Legii nr. 161/2003, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 330/2009 şi să elaboreze un ordin în care să stabilească, în concret, pe specialităţi profesionale, incompatibilităţile specifice.

Notă: Conform articolului 96 din Legea 330/2009: “Funcţionarii publici pot exercita funcţii sau activităti în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar- artistice şi în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public potrivit fişei postului”.

2. Poliţiştii judiciarişti ar putea beneficia de sporuri şi indemnizaţii individuale peste limita de 30% stabilită de Legea salarizării
Ca urmare a solicitărilor Sindicatului “Pro Lex”, M.A.I. a confirmat că a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea depăşirii limitei de 30% stabilită pentru sporurile şi indemnizaţiile individuale cuvenite poliţiştilor.
Mai mult decât atât, “Pro Lex” a solicitat ca limita de 30% stabilită pentru sporuri să fie, în special, direcţionată angajaţilor din Poliţia Judiciară. Această prevedere vine în sprijinul poliţiştilor care lucrează nemijlocit în stradă. Ar fi, în sfârşit, o măsură luată pentru recunoaşterea meritelor poliţiştilor care au contact direct cu cetăţenii.
Notă: Conform articolului 23 din Legea 330/2009:
(1) Suma sporurilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor funcţiilor de bază sau a indemnizaţiilor lunare de încadrare, după caz.
(2) Suma sporurilor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază, solda funcţiei de bază sau indemnizaţia lunară de încadrare.
(3) Guvernul poate aproba depăşiri ale limitei prevăzute la alin. (2) pentru anumite categorii de personal şi pentru condiţii temporare de muncă care fac necesară acordarea unei plăţi suplimentare, cu respectarea limitei prevăzute la alin. (1).

 

Vezi documentele ataşate în galeria foto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.