duminică, septembrie 19, 2021
Acasa > Articole > Politic > Mai mulți bani pentru hrana bolnavilor!

Mai mulți bani pentru hrana bolnavilor!

Primul meu proiect legislativ în calitate de deputat este Legea pentru creșterea alocației de hrană în spitalele din România. O datorie de onoare și un proiect de suflet, care sper să găsească înțelegerea tuturor colegilor din Parlament, indiferent de culoarea politică.

Nu intrăm în spitale cu carnetul de partid, iar bolnavii, oameni simpli aflați în situații vulnerabile, trebuie să aibă măcar o hrană decentă, iar noi putem schimba asta. Acum.

În acest moment, statul alocă 10 lei (adică 2 Euro) pentru trei mese pe zi. Propunerea mea e de 40 de lei/zi/pacient (similar cu alocația din penitenciare). O altă modificare prevede ca alocația de hrană să se aplice din prima zi a internării și anularea plafonului maxim de 10 lei/zi/bolnav.

Ca deputat al județului Bistrița-Năsăud am obligația de a mă lupta pentru demnitatea fiecărui român care ajunge în oricare spital al țării. Alocația de hrană de astăzi este o batjocură, nefiind nici măcar indexată cu procentul inflației, cum ar fi logic.

Nevoile nutriționale ale unui bolnav sunt deosebite, iar mulți dintre ei au un regim special, care, categoric, nu poate fi realizat de niciun maestru bucătar având la dispoziție doar 10 lei.

Fotografiile revoltătoare cu hrana pe care o primesc bolnavii din România nu rezolvă nimic, dar o lege bună care să le asigure o hrană de calitate da!

Le mulțumesc colegilor din grupul parlamentar PSD pentru susținerea acestei idei și colegilor deputați Gheorge Șoldan și Daniel Suciu, co-inițiatorii proiectului”.

Proiectul îi aparține lui Bogdan Ivan Gruia, deputat PSD și ar fi minunat dacă ar ajunge să să se aplice. Problema este că, la fel ca în toți anii, și acest proiect defavorizează persoanele neasigurate, parcă neținînd seama că oamenii care nu au asigurare sînt, în cele mai multe cazuri, persoane fără nici o sursă de venit. Concret, deputatul Gruia precizează în proiectul său că  Art. 232 alin. 1 se modifică și va avea următorul conținut:

” (1) Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, și de alocația de hrană astfel cum a fost stabilită.  Modalitatea de decontare a serviciile medicale pentru aceste personae se aplică și alocației de hrană.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.