Thomas Robert Malthus s-a născut într-o familie bogată, a studiat la Universitatea Cambridge şi a funcţionat ca profesor invitat la Colegiul Jesus.
Până aici nicio asemănare cu fostul marinar Traian Băsescu. În 1798 Thomas Robert a publicat lucrarea intitulată „Eseu despre principiul populaţiei”. Cu aproximativ 212 ani înainte de tezele din mai 2010 ale ilustrului român.
Genialitatea lucrării o aflăm în faptul că l-a făcut celebru fiind contrazis copios; a fost nevoie însă să treacă două secole cumplite pentru ca ideile care l-au urcat în cărţile de profil să prindă consistenţă; iată, o ţară altminteri nebăgată în seamă şi un marinar mai curând păpuşar îi urmează doctrina; o pun în operă şi-i dovedesc trăinicia profeţiilor.
Ce afirma înaintaşul lui Traian – respectiv al lui Trăian al nostru, „suntem urmaşii lui Traian, ai lui Traian Băsescu” – în celebrul său eseu despre principiul populaţiei?
Că populaţia va tinde totdeauna să depăşească posibilităţile statului de a o hrăni. Că va ajunge la limitele subzistenţei şi se va menţine acolo prin foamete, jaf, sănătate precară.
Şi propunea ca măsurile de ajutor pentru săraci să fie limitate strict, iar statul să fie reformat corespunzător.
Lăsa să se înţeleagă că pentru a asigura perpetuarea sănătoasă a speciei, bătrânii, săracimea, mutilaţii, dezmoşteniţii, excesul de copii să fie supuşi unui control riguros şi unui program de exterminare ştiinţific, guvernamental.
Sigur, genialul economist a avut limite de care nu poate fi învinuit; în ciuda spiritului său atoatevăzător nu a prevăzut că ideile sale îşi vor găsi încorporarea tocmai într-o ţară nu prea băgată în seamă stăpânită de un marinar păpuşar. O ţară care nici nu exista pe vremea marelui gânditor supravieţuieşte cum providenţial a profeţit el: prin foamete, jaf şi sănătate precară. Ca ideologie de partid si politică de stat. Fluturând batista vecinilor bulgari, galbeni-stacojii de invidie.
Nu uitaţi, în fiecare dimineaţă, în jurul orei şapte, Sentinţa vă aşteaptă cu zece rînduri de Necredinciosu în Minicronica Nopţii. Tot aici puteţi să vă spuneţi şi voi părerea în legătură cu cele citite.