Astăzi, 4 martie 2010, 50 de deputaţi liberali şi 50 social democraţi au depus la Curtea Constituţională sesizarea de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor Publici (pl-x 42/2010), adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, în data de 2 martie 2010.

Principalele critici de neconstituţionalitate vizează: nerespectarea caracterul organic al proiectului de lege, şi anume şedinţa comisiei raportoare a avut loc înaintea împlinirii termenului de depunere a amendamentelor; un alt aspect de neconstituÈ›ionalitate îl constituie nerespectarea procedurii de adoptare a proiectului de lege, încălcându-se prevederi din regulamentul de funcţionare al Camerei Deputaţilor precum şi norme constituţionale în materie. Astfel, au fost încălcate articolul 46 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit căruia biroul fiecărei Comisii Permanente propune ordinea de zi a şedinţelor prezentând comisiei lista cu toate iniţiativele legislative, precum şi articolul 64 alin (1) din Constituţia României. Totodată s-au încălcat şi art 87 şi 89 din Regulamentul Camerei Deputaţilor introducându-se într-un mod abuziv proiectul pe ordinea de zi, chiar în ziua în care proiectul a fost depus la Biroul Permanent, fără a fi distribuit în prealabil deputaÈ›ilor conform regulamentului.

Prin încălcări flagrante ale regulamentului de către democrat-liberali a fost obstrucţionat dreptul deputaţilor de a depune amendamente în scris, motivate, care se trimit comisiei sesizate în fond, în termenele stabilite la art. 65 alin. (4) de la aprobarea procedurii de urgenţă.
Dincolo de toate aspectele semnalate ca fiind vicii de procedură, reprezentaţii puterii au încălcat o serie de principii fundamentale ale funcţionării statului de drept eludând prevederile constituţionale ale „Art 1 (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.”

Legea adoptată, aşa cum este formulată ea, este discriminatorie prin faptul că o categorie de persoane care ocupă funcţii publice, în mod conjunctural, dar cu sprijin politic devin în mod automat funcţionari publici, calitatea pe care o dobândesc altfel decât orice cetăţean care îşi doreşte sau vizează să ocupe prin modalităţile prevăzute de lege aceste funcţii, încălcându-se Art 16 alin 2 si 3 care garantează tuturor cetăţenilor români egalitatea de şanse aducând ca argument însăşi legea.

În accepţiunea deputatului liberal Ciprian Dobre, norma ce se doreşte a fi adoptată constituie de fapt o „lovitură de stat” în interiorul administraţiei publice centrale reprezentată în teritoriu. Întrucât nu se respectă ordinea constituţională, funcţionarea Parlamentului României şi nici procedura de adoptare a legilor supuse dezbaterii. Mai mult, această modificare a Legii nr 188/1999 survine după două decizii ale Curţi Constituţionale ce în mod imperativ, solicitau Guvernului să aducă un proiect în faţa Parlamentului care să corespundă exigenţelor constituţionale în această materie.

Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul se dovedeşte încă o dată incapabil să reglementeze şi să îndepărteze din proiect prevederile care siluiesc norma supremă a ţării.

04.03.2010

Biroul de presă
al Grupului Parlamentar PNL din Camera Deputaţilor
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.