Țigări de contrabandă descoperite pe Aeroportul Internațional Henri Coandă cu ajutorul câinelui Ebasa

Autoritățile de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional București Henri Coandă au descoperit în bagajele a trei persoane de sex feminin, cetățeni bulgari, peste 4.000 de pachete cu țigări, pe care acestea încercau să le introducă ilegal în România. 

În data de 26.12.2023, în jurul orei 01.20, la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroportul Internațional  Henri Coandă s-au prezentat pentru a intra în țară, cu o cursă din direcția Istanbul, trei persoane de sex feminin, cetățeni din Bulgaria, cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani.

După ce au efectuat formalitățile de frontieră și au ridicat bagajele de cală, persoanele în cauză s-au deplasat spre ieșire pe culoarul verde, destinat persoanelor care nu au nimic de declarat autorităților vamale.

Acționând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra bagajelor de cală ale acestora, în urma căruia au fost descoperite, cu ajutorul câinelui de serviciu EBASA, nedeclarate, în mai multe geamantane de dimensiuni mari, o cantitate semnificativă de țigări.

În urma inventarierii au rezultat 4.050 de pachete cu țigări (81.000 țigarete), diverse mărci.

Ca urmare a celor constatate, întreaga cantitatea de țigări a fost reținută de către autoritatea vamală. În cauză, va fi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-tigari-de-contrabanda-descoperite-pe-aeroportul-international-henri-coanda-cu-ajutorul-cainelui-ebasa-35835.html

38 de cetăţeni străini, depistați într-un TIR cu textile la P.T.F. Nădlac II

Poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac ll au depistat 38 de cetăţeni din Siria, Irak și Iran care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi într-un automarfar.

În data de 25.12.2023, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, în cooperare cu colegii din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș, au desfășurat o acțiune specifică pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale.

Astfel, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din țară, un cetățean turc, aflat la volanul unui automarfar înmatriculat în Turcia. Șoferul transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, textile pentru o societate comercială din Slovacia.

În urma efectuării controlului amănunţit al mijlocului de transport, au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentul destinat transportului de marfă, printre bunurile transportate, 38 de cetăţeni străini.

Persoanele au fost preluate și transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Siria, Irak și Iran, majoritatea solicitanți de azil în România.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru șofer și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii depistați ascunși în mijlocul de transport, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile ce se impun.

https://www.politiadefrontiera.ro/ro/oradea/i-38-de-cetateni-straini-depistati-intrun-tir-cu-textile-la-ptf-nadlac-ii-35841.html

În ultima perioadă a crescut numărul faptelor ilegale înregistrate de poliţiştii de frontieră pe linia produselor contrafăcute

În primele 11 luni ale anului 2023, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală, cu preponderenţă la intrarea în România.

În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 1.116 fapte de natură infracţională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, când au fost depistate 356. În urma acestora au fost confiscate – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:

 • 351.732 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
 • 109.304 perechi încălțăminte;
 • 243.908 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
 • 26.485 bucăți articole de marochinărie;
 • 2.820 bucăţi ochelari de soare;
 • 12.745 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare);
 • 560 bucăţi ancore chimice;
 • 309.530 jucării.

Bunurile, în valoare toată de peste 290 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către polițiștii de frontieră şi trimise spre expertizare titularilor de marcă.

Din analiza fenomenului infracţional, în continuare rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România rămân:

 • China-România – produsele contrafăcute vin pe mare, în containere, iar controalele se efectuează împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală. Destinatarii acestor bunuri sunt societăţi comerciale care au de obicei administratori cetăţeni români sau chinezi.
 • Turcia-România – produsele contrafăcute sunt descoperite de poliţiştii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la graniţa cu Bulgaria: PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport – autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal. În cadrul cercetărilor, posesorii acestora declară că le-au cumpărat din diverse bazare din Turcia şi nu dețin documente de proveniență pentru produse. De asemenea, aceştia mai declară că le cumpără cu scopul de a le comercializa sau pentru a le face cadou și nu au cunoştinţă despre faptul că produsele transportate sunt susceptibile a fi contrafăcute.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport).

Precizăm că valoarea bunurilor confiscate este raportată la valoarea de piaţă a unora autentice, acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.

Cazuri semnificative:

 • 10.000 de casete din piele pentru ceasuri de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproape 2 milioane de euro, descoperite în P.T.F. Bechet

În data de 12.12.2023, în jurul orei 15.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, județul Dolj, s-a prezentat pe sensul de intrare un cetățean turc, în vârstă de 38 de ani, care conducea un ansamblu rutier. Șoferul transporta diverse bunuri, din Turcia pentru Franța.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea unui control amănunțit, ocazie cu care au descoperit, în compartimentul de marfă mai multe cutii conținând articole de marochinărie, de diferite mărimi, inscripționate cu denumirea unei mărci, susceptibile de a fi contrafăcute. au descoperit, în compartimentul de marfă, 100 de cutii de carton ce conțineau articole de marochinărie, de diferite mărimi, inscripționate cu denumirea unei mărci, susceptibile de a fi contrafăcute.

În urma inventarierii bunurilor de către lucrătorul vamal din cadrul Biroului Vamal Bechet, au rezultat 10.000 de casete din piele pentru ceasuri de lux, în valoare de aproximativ 1.900.000 euro.

Întrucât exista suspiciunea rezonabilă că bunurile sunt contrafăcute, acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către Biroul Vamal Bechet.

 • Încălțăminte sport susceptibilă a fi contrafăcută în valoare de peste 2.700.000 lei, descoperită de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în Portul Constanța încălțăminte susceptibilă de a fi contrafăcută, inscripţionată cu numele unor mărci cunoscute, în valoare totală de aproximativ 2.700.000 lei.

În data de 23.11.2023, o echipă comună formată din polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud a efectuat controlul fizic asupra unui container încărcat cu bunuri, sosit din China.

În urma verificărilor amănunțite s-a constatat că în interiorul containerului se aflau aproximativ 3.536 perechi de încălțăminte sport, care sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute, fiind destinate unei societăți comerciale din Ucraina.

În data de 27.11.2023, o echipă comună formată din polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud a efectuat controlul fizic asupra unui container încărcat cu bunuri, sosit din China.

În urma verificărilor amănunțite s-a constatat că în interiorul containerului se aflau aproximativ 3.448 perechi de încălțăminte sport, care sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute, fiind destinate unei societăți comerciale din Ucraina.

Bunurile, cu o valoare de aproximativ 2.700.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În ambele cazuri, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, la finalizare urmând a fi luate masurile legale.

 • Mii de bunuri de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 4 milioane de lei, descoperite în PTF Calafat

În data de 19.10.2023, în jurul orei 13.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetățean bulgar, care se afla la volanul unui autocamion, înmatriculat în Bulgaria. Conform documentelor prezentate, şoferul transporta produse alimentare și textile, pe ruta Bulgaria–Germania.

Cu ocazia efectuării controlului mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă al autocamionului, mai multe cutii de carton ce conțineau parfumuri, articole vestimentare, marochinărie și încălțăminte.

În urma inventarierii bunurilor, a rezultat cantitatea de  8.881 parfumuri, 716 articole vestimentare, 21 articole de marochinărie și 17 perechi încălțăminte,  toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute.

Bunurile, în valoare de 3.854.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către polițiștii de frontieră în vederea continuării cercetărilor.

În prezent, faţă de şoferul bulgar se efectuează cercetări, pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-in-ultima-perioada-a-crescut-numarul-faptelor-ilegale-inregistrate-de-politistii-de-frontiera-pe-linia-produselor-contrafacute-35831.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.