Toți, începând cu clasa politică (putere și opoziție), Parlament, Guvern, Justiție și Președinte și-au dat acordul și proiectul ministresei Prună a devenit lege, dând frâu liber recursului compensatoriu, respectiv eliberării condiționate a deținuților din penitenciare care îndeplineau condițiile.
S-a greșit poate că nu s-au trecut ca excepție cei care erau închiși pentru infracțiuni cu violență (omoruri,tâlhării și violuri).
În cei doi ani au ieșit cam 18.000 (11.000 în 2017 și ceva peste 7000 în 2018). Nu mai mulți decât în alți ani!
Dintre aceștia, s-au reîntors în penitenciare, ca urmare a săvârșirii de noi fapte penale, 5,02%. Puțini, zic eu! Putea fi mai rău (dacă cifrele sunt reale). Nu știu însă câte din faptele cu autori necunoscuți sunt săvârșite de recidiviști.
De asemenea, s-au încadrat în muncă vreo 70. Foarte puțini!
Dar și condițiile sunt altele față de anii dinainte de 1990. Statul nu mai are fabrici, uzine, șantiere, agricultură. Și atunci unde să îi încadrezi? Sectorul privat își alege forța de muncă de care are nevoie!
Au fost mai multe cazuri de infracțiuni comise cu violență de către recidiviști. Nu foarte multe în raport cu numărul celor eliberați! Dar fenomenul a fost extrem de mediatizat, iar politicienii opoziței au sărit imediat ca arși, deși sunt și ei printre cei care au ridicat mâinile aprobatoare în Parlament. Iar de Johannis ce să mai zic? După spusele sale deloc surprinzătoare, nu trebuie căutați vinovații!
Ce vor face politicienii? Vor lăsa să funcționeze în continuare Legea recursului compensatoriu sau vor strânge robinetul sporind despăgubirile pe care statul (românii, de fapt), vor trebui să le plătească pentru condițiile mizere din pușcării? Fiind an electoral, presiunea mediatică își va face efectul și vor apărea modificări ale legii. Pentru siguranța cetățenilor, aparent liberi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.