Fenomenul „decembrie 1989” e pe cale să se repete. Ultimele restricții impuse de autorități – interdicția de a circula după ora 20.00 și închiderea magazinelor la orele 18.00 –  au reușit, în sfîrșit, să-i revolte cu adevărat pe români, iar din această cauză, duminică seara și toată noaptea, mii de oameni au ieșit în stradă.

Cu sau fără mască, oamenii au cîntat „Deșteaptă-te române” și au scandat lozinci: „Cîțu, nu uita, România nu-i a ta!, Arafat, demisia!, Masca jos!, Jos Guvernul!, Libertate te iubim, ori învingem, ori murim!, Jos criminalii!, Ajunge! Vrem să fim liberi!”…

Azi în Timișoara…

Dacă în Timișoara, oamenii au protestat în fața casei primarului Dominic Fritz și au strigat „Demisia!”, la Pitești sute de oameni s-au adunat la un protest spontan în centrul orașului. Spontan a fost și protestul din Galaţi, unde câteva mii de tineri s-au mobilizat şi au pornit în marş pe marile bulevarde ale oraşului. Din fericire, jandarmii şi poliţiştii nu au făcut uz de forță, tunuri de apă, gaze lacrimogene etc. Ei doar au escortat protestatarii pe toată durata marşului. La Brăila, însă, situația pare să fi fost ceva mai complicată. Şi aici, sute de oameni au ieşit pe stradă şi au strigat împotriva Guvernului şi a noilor restricţii de circulaţie. Pe rețelele de socializare s-a dus vestea că jandarmii au încercat să reprime protestul folosind gaze lacrimogene, dar Jandarmeria locală a dat un comunicat oficial că „Până la această oră, nu au fost înregistrate niciun fel de incidente. Mai mulţi protestatari au încercat să blocheze circulaţia rutieră, prin traversarea repetată a carosabilului, pe o trecere de pietoni. Jandarmii, împreună cu poliţiştii rutieri, au intervenit şi au organizat traversarea la intervale de timp astfel încât să se poată desfăşura fluent circulaţia rutieră. De asemenea, infirmăm informaţiile privind folosirea gazelor lacrimogene sau a oricăror mijloace de intervenţie”.

La Constanța, unde aproximativ 800 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii și au scandat împotriva restricţiilor, iar apoi au plecat în marş pe marile bulevarde ale oraşului, de asemenea, jandarmii „au fost pe fază”. Și Jandarmeria constănțeană a reacționat oficial: „Precizăm că prima condiţie legală care trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spaţiul public este aceea de a o declara în prealabil. Totodată, reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile H.G. nr.293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane. Având în vedere nerespectarea acestor obligațiilor legale, organizatorii vor fi sancționați contraventional. De asemenea, sunt participanți la această manifestare care nu s-au conformat recomandărilor forțelor de ordine și nu au respectat măsurile sanitare de protecție individuala prevăzute de legislația în vigoare. Aceștia vor fi identificați și sancționați în raport de prevederile legale încălcate“.

Proteste au mai fost și la Arad, Tîrgu Jiu, dar se pare că amploarea cea mai mare au avut-o cele din București. Nu numai că după miezul nopții au iești în stradă mii de oameni, dar manifestația a durat pînă în zori și s-a desășurat între sediul Guvernului și Universitate. De teama celor ce ar putea să se întîmple, în zona protestului au fost trimise forțe de ordine impresionante, iar circulația a fost deviată.

Doar începutul…

Chiar dacă spre dimineață oamenii au început să plece spre case, azi, la ora 17.00, e posibil ca protestele să fie reluate. De această dată, cel care-i mobilizează pe oameni este reprezentantul AUR, George Simion, care invită toți cetățenii să se alăture protestului de la ora 17.00, protest care va fi organizat în fața fiecărei prefecturi, pentru că „Astăzi, cu adevărat, ne luăm țara înapoi!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.