Activistele organizației Just Stop Oil au împroșcat cu supă de roșii pictura emblematică a lui Vincent Van Gogh, „Floarea Soarelui”, care este expusă la Galeria Națională din Londra, într-un protest față de criza costului vieții, scrie The Mirror, citat de Libertatea.

O filmare cu momentul protestului a apărut vineri dimineață pe contul de Twitter al organizației. „Valorează arta mai mult decât viața? Mai mult decât mâncarea? Mai mult decât dreptatea? Criza costului vieții și criza climatică sunt determinate de petrol și gaze”, e mesajul care însoțește filmarea.

Două tinere care poartă tricouri albe cu logo-ul campaniei scris cu litere negre pot fi văzute în clip stând în genunchi în fața tabloului deja murdărit, ținând în mâini cutii de supă de roșii Heinz. La fața locului se adunaseră mai mulți vizitatori ai galeriei, mulți înregistrând pe telefoanele lor momentul. Gruparea Just Stop Oil a organizat mai multe proteste în ultimele două săptămâni în capitala britanică. Lucrarea lui Van Gogh este, din fericire, protejată de un geam și e foarte puțin probabil să fi fost deteriorată. Valoarea estimată a picturii este de 72,5 milioane de lire sterline – aproximativ 84 de milioane de euro. Protestul a fost făcut pentru a simboliza faptul că multe familii din Marea Britanie nu își permit să încălzească o cutie de supă, din cauza creșterii costului vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.