Prin definiție, ziariștii trebuie să fie imparțiali și să informeze. Excepție fac editorialele și articolele de opinie. De asemenea, printre OBLIGAȚIILE ziariștilor se află și aceea de a discuta cu toate părțile implicate în subiectul despre care relatează. Aceste aspecte țin chiar de inițierea în jurnalistică. Ințiere de care ziariștii de la „Știri de Cluj” ori n-au auzit niciodată, ori au uitat complet. Altfel e greu de înțeles cum e posibil să prezinte parțial un veritabil scandal, dar, ami ales, cum e posibil să le țină partea infractorilor.

Pe scurt, e vorba despre doi țigani dintr-o comună din apropierea Huredinului, care au fost prinși la furat lemne într-o pădure privată. Proprietarul a chemat în ajutor pădurarul, dar țiganii au reușit să-l pună „cu botul pe labe”, iar acesta a cerut, la rîndul său, ajutorul Poliției.

Cum s-a „depănat întreaga poveste aflați de la Sindicatul Europol România:

Incident grav la Cluj cu focuri de armă și autospecială distrusă!

Un incident deosebit de grav a avut loc recent în localitatea Săcuieu, județul Cluj, unde polițiștii au fost sesizați printr-un apel la numărul de urgență 112 cu privire la faptul că mai mulți cetățeni de etnie rromă fură material lemnos dintr-o pădure, proprietate privată. De asemenea, în urma discuției cu pădurarul care era la fața locului, acesta a relatat că persoanele surprinse în flagrant au devenit deosebit de agresive și nu le-a putut reține.

Colegii ajunși la fața locului au confirmat cele sesizate, însă situația a luat o întorsătură neașteptată și s-a transformat într-un act de agresiune asupra polițiștilor și a personalului silvic prezent la fața locului. După reținerea celor două persoane care conduceau atelajul încărcat cu materialul lemnos sustras, polițiștii i-au condus la sediul brigăzii silvice din localitate pentru întocmirea actelor de constatare și confiscare. Aici însă, a apărut o a treia persoană al cărei scop era eliberarea celor 2 reținuți iar pentru această acțiune, bărbatul nu s-a ferit să folosească bolovani și alte obiecte contondente. Polițiștii l-au somat să se oprească din acțiunea agresivă, iar pentru faptul că bărbatul nu s-a conformat, au procedat la imobilizarea acestuia. Cu toate acestea, agresorul, nu numai că nu s-a supus, ci a ripostat lovind din mâini și din picioare, fiind lovit inclusiv unul dintre cei doi colegi.

Luând în considerare atât agresivitatea manifestată de persoana în cauză, cât și faptul că aceasta refuza să se supună somațiilor legale și să se conformeze dispozițiilor polițiștilor, unul dintre polițiști a fost nevoit să utilizeze spray-ul iritant lacrimogen. Utilizarea acestui mijloc din dotare nu a produs însă niciun efect, agresorul continuând să se îmbrâncească cu unul dintre polițiști, pe care a încercat să îl lovească cu pumnii.

În toată această luptă corp la corp, agresorul a tras de uniforma și mijloacele din dotare aflate pe centura colegilor iar la un moment dat tocul cu arma aflată pe centura polițistului s-a rupt. Bărbatul a profitat de acel moment, a luat în mână arma, a îndreptat-o spre polițiști și pădurar cu scopul vădit de a o folosi. Pentru că agresorul nu s-a supus somațiilor repetate de a arunca arma din mână, fiind vorba despre o situație evidentă în care viața persoanelor de față era pusă în pericol, polițistul dezarmat a scos rapid pistolul din tocul colegului său și a executat două focuri în plan vertical. Pentru că nici în urma acestor somații, agresorul nu a aruncat arma, polițistul a executat foc asupra picioarelor, rănindu-l pe bărbat. Doar în acel moment, agresorul a aruncat arma din mână.

Realizând că era rănit, agresorul s-a îndepărtat de polițiști și de arma abandonată, iar polițistul a securizat arma și s-a întors să acorde primul ajutor colegului său. De îndată ce incidentul a fost raportat, un echipaj medical a fost solicitat și s-a acordat asistență medicală agresorului. În timpul acordării primului ajutor de către colegii noștri, a fost utilizată o curea improvizată ca garou pentru a controla sângerarea provocată de rana cauzată de împușcătură.

La scurt timp, la fața locului s-au adunat peste 60 de persoane de etnie rromă, nemulțumite de faptul că poliția a reținut autorii furtului, dar și pentru faptul că au folosit forța și mijloacele din dotare asupra membrului comunității lor. Violențele au continuat asupra polițiștilor și personalului medical, fiind chiar distrusă una dintre autospecialele de poliție ajunsă la fața locului în sprijin. De menționat este că întreaga capacitate de intervenție a poliției la acel moment, a fost reprezentată de încă două echipaje care se aflau la zeci de kilometri, unul de ordine publică de pe raza orașului Huedin și un echipaj de rutieră. După alte câteva zeci de minute, s-au suplimentat forțele cu grupa din cadrul structurii de acțiuni speciale și jandarmi.

În urma incidentului, a fost deschis un dosar penal pentru comiterea mai multor infracțiuni, printre care ultraj, distrugere, tâlhărie și infracțiuni la regimul armelor și munițiilor. Unul dintre autorii care a distrus autospeciala de poliție a fost reținut, iar bărbatul care a sărit în ajutorul autorilor furtului de lemne, și care a manipulat pistolul, se află internat în spital, în afara oricărui pericol, însă până la acest moment, față de acesta nu au fost dispuse măsuri preventive. Autoritățile fac toate demersurile necesare pentru identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în acest act de violență inacceptabilă. Astfel de evenimente subliniază gradul de pericol în care se încadrează munca de poliție. Colegii noștri își pun în pericol viețile zi de zi pentru a oferi cetățenilor acestei țări siguranță și ordine publică.

Ceea ce este relevant ca informație de reținut din această intervenție:

  1. În mediul rural, din cauza numărului mic de polițiști, oricând o astfel de situație poate escalada iar colegii noștri să fie în inferioritate numerică, fiindu-le puse în pericol integritatea corporală sau chiar viața. Iar pentru cei care vor spune că pot folosi arma, să facă un mic exercițiu de imaginație și să se gândească asupra cărora dintre cele 60 de persoane ar face uz de armă prima dată;
  2. Scoatem în evidență încă o dată necesitatea dotării polițiștilor cu dispozitive de tip „teaser gun” (pistol cu electoșocuri). Între baston/spray iritant lacrimogen și pistol, lipsește pistolul cu electroșocuri. Vedem că efectele bastonul/spray-ului sunt slabe iar utilizarea pistolului este prea mult. De aceea, pentru a permite polițistului imobilizarea unei persoane în siguranță, dar și pentru vătămări minime față de agresor, pistolul cu electroșocuri este singurul mijloc din dotare care poate fi eficient în astfel de situații.
  3. După ce agresorul a fost împușcat de către polițist, acesta a aruncat pistolul de asfalt, iar în urma impactului arma a fost distrusă. Este pentru prima dată când asistăm la ușurința cu care noul pistol din dotare, Beretta PX 4 Storm, este adus în stare de neîntrebuințare doar în urma impactului cu solul.

Doar un miracol a făcut ca la acest moment să nu vorbim despre o tragedie, în condițiile în care arma unui dintre colegi, s-a desprins de centură în urma tentativei de imobilizare și a fost luată de agresor.

Iată cum prezintă povestea „Știri de Cluj”:

Poliția a împușcat în picior un tânăr, lângă Huedin. Ce a urmat a fost FILMAT. Scenele sunt demne de India

Un tânăr a fost împușcat în picior de poliţiştii de la Huedin, duminică, 4 iunie, la Săcuieu, unde ar fi avut loc o infracțiune silvică.

Polițiștii i-ar fi luat la rost pe cei prinși cu lemnele, iar la locul faptei a ajuns un verișor al acestora, care a devenit recalcitrant. Acesta ar fi vrut să ia arma unuia dintre polițiști, moment în care alt agent l-a împușcat. Înainte, poliistul ar fi tras două focuri de avertisment.

Ce a urmat este demn de India, nu de România anilor 2023, țară membră UE. Bărbatul împușcat a fost filmat de un alt apropiat, în timp ce umbla pe stradă, cu poliția după el.

Polițiștii s-au făcut de rușine în ultimul hal. Un agent fugea după cel împușcat, în timp ce totul era filmat și transmis pe internet. La fața locului au apărut și alți polițiști, care l-au ajutat pe cel împușcat să își pună un garou pe picior, pentru a împiedica pierderea sângelui.

Victima a ajuns până la urmă la UPU Cluj.

 

Un răspuns

  1. Salariile actuale din politie fac neatractiva aceasta meserie iar rezultatul este ca politistii absolventii unor cursuri de 6 /12 luni nu au nici cunostintele si nici pregatirea fizica necesara anihilarii infractorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.