Orice locuitor al Bucureştilor care nu are neapărat treabă în oraş în această perioadă, ar trebui să-şi ia cîteva zile de concediu şi să plece cît mai departe. În schimb, cei care au serviciu, ar trebui să reînveţe mersul pe jos. Cel puţin două zile va fi nevoie să facă acest lucru dacă, în timpul programului, au de făcut drumuri dintr-un loc în altul. Chiar dacă ar avea cu ce să se deplaseze, nu ar avea pe unde. La suprafaţă drumurile vor fi blocate de mitingul transportatorilor, iar în subteran de greva de la Metrou.
Primii care au anunţat că vor recurge la proteste sînt sindicaliştii de la Metrorex, care, pe 18 martie vor declanşa greva generală pe o perioadă nedeterminată din cauză că guvernanţii refuză să le majoreze salariile cu 20%.
Revendicările transportatorilor de suprafaţă sînt mai ample şi, chiar dacă e programat să dureze numai două zile, vor perturba major întreaga activitate a Capitalei.
Potrivit unui comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) protestele vor avea loc în zilele de 17 şi 18 martie, iar la demonstraţie se contează pe participarea a 8.000 de persoane şi pînă la 7.000 de autovehicule.
Reprezentanţii COTAR declară că principala lor revendicare o constituie aprobarea unei Hotărîri de Guvern pentru eliminarea evaziunii fiscale. Concret, prim – ministrul ar trebui să aprobe în regim de urgenţă o Hotărâre de Guvern care să preia prevederile art. 62, din Legea 218/2009, privind sancţiunea persoanelor care execută transporturi fără documente legale şi/sau fără valabilitate, iar această prevedere să fie extinsă asupra tuturor formelor de transporturi – de marfă, de călători, de taxi, şcoli de şoferi, service auto. Oamenii de afaceri din domeniul transporturilor susţin că prin acest fel de transport pentru care nu se plătesc taxe şi impozite, evaziunea fiscală se ridică la circa 300 milioane euro.
De asemenea, transportatorii cer prelungirea tuturor tipurilor de autorizaţii (contracte de concesiune, contracte de delegare de gestiune, licenţe, şi alte tipuri de autorizaţii) emise pînă la 30 iunie 2016. Transportatorii susţin că au reeşalonat datoriile din leasing pînă în anul 2015, motiv pentru care vor ca şi valabilitatea pentru aceste autorizaţii să fie prelungită cu perioada aferentă.
Conform protocolului încheiat între COTAR şi Primăria Capitalei, mitingul se va desfăşura între orele 10.00 – 17.00, şi va afecta circulaţia între Piaţa Victoriei şi Piaţa Presei Libere.