O simplă căutare în Registrul Comerţului te duce la concluzia că harghiteanul Vasile Stan este unul dintre cei mai capabili oameni de afaceri. Pentru că deţine foarte multe firme. Situaţia este cu totul diferită dacă îl cauţi pe acelaşi om în analele Justiţiei. Mai precis, are procese cu carul, fie pentru că firmele sale au intrat în insolvenţă, fie pentru că sînt falimentare. Şi asta nu e tot. Pentru că specialitatea lui Vasile Stan, care, potrivit propriilor declaraţii, are tot actualul guvern „la degetul mic”, este să dea ţepe. Altor firme sau unor oameni cu bani. Printre cei care au făcut această constatare se află şi o familie din Bucureşti care i-a împrumutat, treptat, nu mai puţin de 350.000 de euro.

Parteneri iluştri

Fost profesor la Şcoala generală Bilbor, în perioada 1988 – 1993, Vasile Stan, 46 de ani, s-a dovedit un om pragmatic. Nu doar că a intrat în afaceri, dar a devenit (în anii ’90) vicepreşedinte al CNSLR Frăţia – Filiala Harghita. A fost o ocazie foarte importantă să intre în legatură cu greii de la Bucureşti şi nu numai. Dar nici pînă atunci nu a stat cu mîinile încrucişate. De exemplu, în 1999 a înfiinţat, în localitatea harghiteană Băile Tuşnad, firma Ciucaş S.A. Potrivit datelor oficiale în această firmă, cel puţin pînă în 2010, totul a fost pe zero (cifră de afaceri, număr de angajaţi etc). Asta nu l-a împiedicat ca în 2003 să înfiinţeze la aceeaşi adresă S.C.Kontakt Turism S.A, ai cărei acţionari erau S.C. Ciucaş S.A. – cu 49,1827, S.C. Kontakt S.R.L. – cu 36,0813, Ulariu Dan Gabriel cu 4,5736, Nedelcu Valeria Rodica, avînd 5,0817 şi Stan Vasile care deţinea 5,0817 din acţiuni.).
Dacă despre firmele- asociat nu se poate spune nimic de bine, situaţia se schimbă radical în cazul asociaţilor persoane fizice. Astfel, Vasile Stan, fost profesor, devenit director general, administrator şi preşedinte al CA al Kontakt, este absovent al Facultăţii de Drept şi fost secretar general al Uniunii Judeţene a Sindicatelor (1993 – 2003, başca perioada cînd a fost vicepreşedinte al Filialei Harghita). Un alt personaj din conducerea firmei Kontakt Turism a fost Vasile Silviu Breazu, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie. Absolvent al Facultăţii de Electronică, l-a cunoscut pe Stan la CNSLR Frăţia, unde, în perioada 1992 – 1995 unde Breazu lucra ca expert (!?). În 2001 Stan urma să-l angajeze pe Breazu ca director la fantomatica firmă Ciucaş S.A.
N-a fost de dispreţuit nici ajutorul care putea să vină din partea lui Grigore Alecsa. Acesta terminase ASE-ul, iar în perioada 1992 – 2003 a fost şef al Corpului de Control în Ministerul Turismului, iar din 2003 a devenit director general în cadrul aceluiaşi minister. La Kontakt Turism S.A, „modest”, Alecsa s-a mulţumit cu funcţia de secretar al C.A.
Al doilea vicepreşedinte al firmei lui Stan a devenit Valeria Rodica Nedelcu. Subinginer constructor de profesie, încă din 1988 aceasta a deţinut numai funcţii importante în cadrul Regionalei de drumuri şi Poduri Braşov.
Şi, în sfîrşit, al treilea vicepreşedinte era Radu Mironovici, fost absolvent al Facultăţii de Mine, director general longeviv (1986 – 1994) al Întreprinderii Miniere Valea Jiului, de unde a fost propulsat secretar de stat în Ministerul Industriilor, iar după un an numit director general în aceeaşi instituţie.
În ce-l priveşte pe Dan Gabriel Ulariu, unul dintre cei trei acţionari pesoane fizice, acesta a fost condamnat încă din 2003 la zece ani de închisoare în dosarul ALCOM, firmă în care a avut un rol şi Vasile Stan. Dar despre această poveste, altă dată, precum şi despre multe alte afaceri necurate pe care le-a derulat Stan în timp.

Afacere de succes pusă pe butuci

În primii ani Kontakt Turism s-a dovedit o firmă de succes. Cu toate acestea, pe măsură ce a trecut timpul, banii parcă se evaporau. Chiar dacă afacerile lui Stan s-au extins în mai multe oraşe din ţară, ajungînd chiar şi la malul mării. Odată cu afacerile a crescut şi numărul oamenilor importanţi cu care Vasile Stan a intrat în diverse relaţii. Printre aceştia, şi constănţeanul Liviu Scaralt care, aşa cum arăta săptămînalul constănţean Atitudinea încă din 2010, a pierdut un teren de aproape 6500 de metri pătraţi cu care a girat un împrumut nerestitut făcut de harghitean. Tot în acelaşi an peste 20 de creditori (instituţii şi persoane fizice ) au cerut în instanţă falimentul Kontakt Turism pentru datorii neachitate.
Printre creditori se afla mai multe bănci, dar şi firme de renume în comerţul auto, precum şi instituţii ale administraţiei de stat.

Împrumut de 350.000 de euro

Cum spuneam, odată cu extinderea afacerilor, Vasile Stan s-a învîrtit în cercuri tot mai înalte. Sau cel puţin aşa îi place să se laude. Nu numai că are un frate judecător cu care îi ameninţă pe toti cei care ar îndrăzni să nu-i facă pe plac, dar nu ratează nici o ocazie – spun persoane din anturajul lui – să afirme că în momentul de faţă „Sînt cel mai tare. Îi am la degetul mic pe cei mai mulţi dintre parlamentari şi pe toţi membrii Guvernului. Şi nu numai pe ei”.
Este lucrul pe care l-a auzit cel mai des în ultima vreme şi o familie de bucureşteni care l-a cunoscut în 2010, cînd un prieten comun l-a adus la ei acasă pe Vasile Stan. Atunci, harghiteanul le-a cerut un împrumut de 10.000 de euro. După scurtă vreme au venit noi cereri de „finanţare”. Cum sumele împrumutate (cu acte în regulă) creşteau, la un moment dat el a semnat un document prin care garanta împrumutul cu 20% din valoarea acţiunilor Kontakt Turism. Numai că pentru a fi validat documentul era necesară întrunirea AGA. Lucru care nu s-a întîmplat nici pînă azi, deşi de atunci a trecut mai mult de un an. Iar sumele date cu împrumut totalizează 350.000 de euro!
Cînd familia de bucureşteni a insistat să-şi recupereze banii, Vasile Stan s-a supărat. Nu numai că a început să-i ameninţe cu fratele judecător pe creditori, dar, spun aceştia, deja a trecut la presiuni, ameninţări şi „soli” din lumea interlopă. Drept urmare, pentru că nici un demers de înţelegere amiabilă nu pare să dea rezultate, familia spune că nu mai are altă cale decît plîngerea către autorităţi. Pînă atunci, însă, consideră important să prevină pe toată lumea că e bine să se ferească de afaceristul Vasile Stan din Harghita.

NOTĂ: în ciuda apelurilor telefonice repetate, a schimbului de SMS-uri şi a unui mail trimis, Vasile Stan nu a putut fi contactat pentru obţinerea unui punct de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.