În România se vînd droguri la liber! Au constatat acest lucru poliţiştii de la Crimă Organizată, care au făcut o serie de controale la magazinele PLAFAR.

Acţiunea a fost justificată de faptul că în aceste magazine se vînd o serie de plante care, deşi nu intră sub incidenţa Legiii 143/2002 privind combaterea şi consumul de droguri, conţin substanţe care au acelaşi efect ca şi drogurile.

Printre substanţele cel mai frecvent descoperite în urma controalelor s-a aflat Tetrahidrocannabinol (THC), considerată drog de risc. Ca urmare, 20 de patroni ai unor asftel de unităţi s-au ales cu dosare penale pentru deţinerea de droguri de risc în vederea consumului şi punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul illicit.

La tribunal, birjar

Printre cei care vor da explicaţii în faţa magistraţilor se află şi următorii:

În data de 25 mai a.c., lucrătorii de poliţie din Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Ialomiţa au efectuat un control la două magazine ce comercializează produse de tip etnobotanic, prilej cu care T. G., din Municipiul Constanţa şi I. C. V., din Municipiul Galaţi, ambii în vârstă de 29 de ani, administratori ai celor două societăţi comerciale, au fost aduşi în faţa procurorilor D.I.I.C.O.T.–Biroul Teritorial Ialomiţa, fiind acuzaţi de savârşirea infracţiunilor de punere în vânzare şi vânzare de droguri de mare risc, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 2, alin. 2 din Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.

S. A. I., de 20 de ani, din Ovidiu, judeţul Constanţa (vânzător), G. C., de 40 de ani, asociat unic şi administrator al magazinului şi Ş. A. M., de 26 de ani (vânzător), ambii din Constanţa, s-au întocmit dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi punerea la dipoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local în care are acces publicul, pentru consumul ilicit ori tolerarea consumului ilicit de droguri, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 2 alin. 1 şi art. 5 din Legea 143/2000, cu pedepse cuprinse între 3-15 ani.
În cadrul aceleiaşi acţiuni, comisari ai Gărzii Financiare şi lucrători ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor au aplicat mai multe sancţiuni unor societăţi comerciale care nu respectau prevederile OUG 28/1999 privind casele de marcat electronice fiscale.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus reţinerea pe bază de ordonanţă a mai multor angajaţi ai unor astfel de magazine din Galaţi: R. A., de 23 ani, C.V.V., de 25 ani, R.S., de 22 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de art. 2 alin. 1 din Legea 143/2000, privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

În cursul lunii noiembrie, un patron al unui magazin de produse etnobotanice din judeţul Buzău, a fost prins în flagrant în timp ce încerca să vândă 1 kilogram de canabis. Anterior, în luna iulie, pe numele acestuia, fusese întocmit un alt dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiuni de trafic cu droguri de risc.
În fapt, poliţiştii din cadrul Serviciului Judeţean de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, în colaborare cu Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Buzău, au monitorizat activitatea unor agenţi economici de pe raza judeţului Buzau, societăţi ce au ca obiect principal de activitate vânzarea de plante şi substanţe aşa-zis „etnobotanice”, care nu cad sub incidenţa legii penale, dar ce au efecte similare drogurilor propriu-zise.
Un astfel de control a fost desfăşurat în cursul lunii iulie 2009, la societatea administrată de G.C.L. în vârstă de 22 de ani din Buzău, ocazie cu care au fost identificate plante în conţinutul cărora s-a pus în evidenţă tetrahidrocanabinol (THC), substanţă activă ce este biosintetizată de planta cannabis. Administratorului i s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiuni de trafic cu droguri de risc.
Activităţile pe această linie au continuat, astfel, în cursul zilei de 19 noiembrie, în jurul orei 17.00, poliţişti de la S.C.C.O. Buzău, B.C.C.O. Ploieşti şi Serviciul de Intervenţie Rapidă Buzău, i-au prins în flagrant pe tânărul de 22 de ani – administratorul societăţii verificate în luna iulie, pe S.S. de 33 de ani din comuna Merei şi un dâmboviţean – R.C.L. de 36 de ani – chiar în timp ce încercau să comercializeze, pe raza municipiului Buzău, aproximativ un kilogram de canabis.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că bărbatul din Dâmboviţa procurase drogurile din Spania, iar ulterior a luat legătura cu cei doi buzoieni pentru a le vinde.
Cei trei au fost reţinuţi de procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, sub aspectul comiterii infracţiunii de trafic de droguri de risc, faptă prevăzută şi pedepsită de art.2, alin. 1 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, iar Tribunalul Buzău a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Pe drum nou

Pentru că astfel de cazuri sînt tot mai frecvente, Poliţia Română a întreprins mai multe demersuri la Ministerul Sănătăţii, în vederea includerii sub incidenţa legii şi a substanţelor psihoactive conţinute de produsele comercializate în aceste magazine. Propunerea urmează să fie dezbătută în Parlament.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.