Deşi nu are certitudinea că va deveni premier, Lucian Croitoru face promisiuni pe care le-ar crede cu greu pînă şi copiii de grădiniţă.
Că imediat după desemnarea lui ca premier de către Traian Băsescu, Lucian Croitoru s-a grăbit să ţină prima conferinţă de la Palatul Victoria, e o problemă care se rezolvă între el şi Emil Boc. Şi dacă tot s-a văzut cu aproape un picior pe primul scaun al ţării, Croitoru a avut revelaţia că se pricepe la toate.
Spre exemplu, pe 23 octombrie, premierul desemnat a anunţat că va reduce durata proceselor şi va rezolva problema deficitului de personal din sistemul juridic. Cum va face toate astea rămîne o enigmă. El nu a vorbit despre paşii concreţi ce trebuie urmaţi, nu a precizat de unde va găsi bani şi, mai ales, cum va rezolva problema interdicţiei de angajări în sistemul bugetar.
Şi pentru că dă bine şi poate chiar să aducă un supliment de voturi,
Cabinetul Croitoru îşi propune clarificarea statutului creatorilor şi stimularea IMM-urilor creative, introducerea cursurilor de stimulare a creativităţii în şcoli, dar şi “susţinerea rolului Bisericii în societate". În ce ar consta susţinerea rolului Bisericii, din nou nu e prea limpede. Mai ales în contextul în care, de la ’90 încoace, religia (cu precădere cea ortodoxă) e aproape materie obligatorie în şcoli, numărul bisericilor a crescut vertiginos -başca aprobarea megaproiectului Catedrala (B) Mîntuirii Neamului-, stipendiile către cler (din nou, cu precădere ortodox) de asemenea, Biserica şi-a redobîndit o serie de proprietăţi imobiliare din care face bani frumoşi, Biserica are un cuvînt de spus în toate cele, iar în ultimii ani clerul are voie să “joace” oficial şi pe teren politic.
Tot Lucian Croitoru este preocupat şi de cultură. Prin programul "Economie culturală" sunt anunţate viitoare strategii naţionale care “să ajute la restaurarea şi protejarea patrimoniului cultural, înfiinţarea de noi muzee şi spaţii expoziţionale, modernizarea şi renovarea teatrelor şi a filarmonicilor şi construcţia de noi săli de spectacole”. Cu ce bani?
Şi cum educaţia e sora bună a culturii, Croitoru anunţă că una dintre priorităţile sale esta ca “procesul de educaţie să înceapă încă de la creşă, astfel încît copilul să primească terapie educaţională". De asemenea, el promite construirea a 750 de grădiniţe noi, “pentru cuprinderea integrală a copiilor de 3-6 ani".
Cabinetul Croitoru nu neglijează nici Sănătatea, pentru care se angajează să facă minuni. “Spitalele vor fi reabilitate la nivelul celor europene, starea de sănătate populaţiei va fi îmbunătăţită, iar în mediul rural asistenţa medicală va fi redresată”. Şi pentru că tot e vorba despre minuni, Croitoru garantează “susţinerea financiară de către stat a programelor naţionale de sănătate pentru boli precum tuberculoză, cancer, HIV/SIDA, lansarea unui nou progam naţional de sănătate pentru tratamentul infarctului miocardic acut, garantarea accesibilităţii la medicamentele compensate şi gratuite pentru toată peioada anului şi compensarea în proporţie de 90% din preţul de referinţă al medicamentelor pentru pensionari şi persoane cu venituri mici”.
Iar lista poate să continue. Dar cîtă vreme premierul desemnat “uită” să spună CUM vor fi realizate toate acestea şi cît de repede pot fi modificate o seamă şi sumă de legi care în acest moment înseamnă piedici, dar, mai ales, de unde va avea banii necesari pentru a transforma toate declaraţii în realităţi…