Jale mare la Ministerul Public! Mai cunoscut sub denumirea Parchetul General.  Într-o solicitare adresată astăzi Ministerului Justiției – de ce?, având în vedere că și  cel Public este tot minister, deci au „rang” egal – procurorii români cer nici mai mult, nici mai puțin decît să nu li se aplice și lor legea. Dacă au văzut că le-a mers cu lega pensiilor speciale, e cel puțin firesc să se aștepte, și de această dată, la câștig de cauză.

Mai pe îndelete, situația se prezintă cam așa: „Ordonanța de urgență prin care Guvernul vrea să reducă o parte din posturile bugetare pentru ca astfel să facă economii financiare ar urma să se răsfrângă și asupra Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J.)”

Așadar, „Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție atrage atenția că unele dispoziții ale proiectului de act normativ menționat pot genera disfuncționalități majore în activitatea parchetelor.”

Evident, procurorii nu uită să menționeze că ei funcționează sub egida unor reglementări speciale „cele mai importante dintre acestea fiind Legile nr. 303/2022 și nr. 304/2022”, dar, totodată atrag atenția că numai astfel s-a putut îndeplini „unul dintre jaloanele Planului Național de Redresare și Reziliență, cât și principalul argument pentru ridicarea MCV.” Prin urmare, dacă Ordonanța i-ar afecta și pe ei, „s-ar produce grave perturbări în activitatea de urmărire penală.” Mai mult, spun reprezentanții aceleiași instituții, care, așa cum au demonstrat de-a lungul vremii, „pun” mai presus de orice grija pentru justițiabil și înfăptuirea dreptății: „Orice intervenție legislativă cu impact asupra activității parchetelor trebuie realizată cu respectarea standardelor constituționale vizând principiul fundamental al independenței justiției, evitând astfel destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său și afectarea gravă a dreptului cetățeanului de acces la justiție.

Ce s-ar schimba „radical” prin aplicarea Ordonanței, respectiv prin punerea în practică a „dispozițiilor art. VI alin. (1) din proiectul de act normativ care se referă la anularea posturilor vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii”. Așa cum arată P.Î.C.C.J., în acest moment  la nivelul parchetelor sunt vacante 903 posturi de procuror, dintr-un total de 3040 posturi, reprezentând un procent de 29,70%.”

Și dă-i, și dă-i…

În situația adoptării măsurilor preconizate, vor fi parchete care vor fi desființate de facto sau vor funcționa cu unul sau doi procurori, fiind imposibilă asigurarea activității acestora cu respectarea tuturor exigențelor impuse de statul de drept.

După cum bine se cunoaște, există unități de parchet unde toate posturile de procuror sunt vacante, precum Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin sau Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăței. În perioada imediat următoare și alte unități de parchet vor fi în situația de a nu mai avea niciun procuror în schemă. În cazul acestor parchete, aplicarea dispozițiilor ordonanței de urgență ar echivala cu desființarea de facto a acestor unități, aspect care ar duce la încălcarea dispozițiilor art. 100 alin. 1 din Legea nr. 304/2004 care prevede că pe lângă fiecare instanță să funcționeze o unitate de parchet. De asemenea, sunt nenumărate unități de parchet care funcționează cu un singur procuror în schemă… Atragem atenția că inclusiv parchete de pe lângă tribunale, … care au în competență investigarea unor infracțiuni de o gravitate deosebită, precum cele de omor, evaziune fiscală, spălarea banilor și infracțiuni de corupție, funcționează în acest moment cu un sigur procuror în schemă. Perpetuarea acestei situații va determina imposibilitatea gestionării unor fenomene infracționale grave. Totodată, un număr semnificativ de parchete funcționează cu mai puțin de jumătate din personalul aferent schemelor de personal actuale…” Și tot așa.

Ce nu precizează procurorii cînd arată cît de dezastruoasă este, dar, mai ales, ar putea deveni situația:

  • ce se întîmplă în prezent acolo unde numărul procurorilor este insuficient sau lipsește cu desăvîrșire?
  • dacă Ordonanța nu ar avea efecte și asupra Parchetelor, de unde ar lua specialiștii necesari pentru acoperirea posturilor?
  • dacă există resurse umane, de ce nu s-au luat măsuri ca posturile să nu rămînă vacante, iar astfel să scadă încărcătura de dosare pe cap de procuror?
  • în prezent, se alocă bani de la bugetul de stat și pentru posturile vacante, în speranța că la un moment dat vor fi ocupate?

Dar marea durere a procurorilor pare a fi alta: din peste 3.000 de posturi de șefi, în prezent, „prin aplicarea dispozițiilor art. X alin. (1) din proiectul de act normativ care impun ca raportul funcții de conducere – funcții de execuție să nu depășească 10% ar presupune reducerea funcțiilor de conducere la nivelul Ministerului Public la cifra de 300…, iar asta ar însemna reorganizare totală a structurii actuale a instanțelor și corelativ a Ministerului Public.

„Prin prisma tuturor acestor considerente, dată fiind situația concretă a parchetelor și pentru a evita producerea unor consecințe devastatoare asupra activității instituțiilor din sistemul judiciar, în cursul zilei de astăzi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a înaintat Ministrului Justiției o adresă prin care solicită ca actul normativ preconizat a fi adoptat să nu fie aplicat instituțiilor din cadrul sistemului judiciar.”

 

Un răspuns

  1. Dintr-un calcul simplu reiese ca aceste parchete nu mai pot functiona din punct de vedere cantitativ daca va fi aplicata dispozitia ordonantei de urgenta, chiar daca se va dispune incadrari pe cele doua posturi vacante. O astfel de decizie ar genera, in mod cert, disfunctionalitati majore in activitatea parchetelor.”

    La Ministerul Public e jale mare! Personalul se confrunta cu disfunctionalitati majore in activitatea de urmarire penala daca in acest moment s-ar introduce Ordonanta de Urgenta care stabileste reducerea posturilor bugetare. Pare o reforma necesara, insa activitatea Parchetului trebuie sa se desfasoare in respectarea principiului fundament al independentei justitiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.